Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish

Odpovědi na nejčastější dotazy zájemců

Odpovídám zde na nejčastější dotazy s nimiž se běžně setkávám při prvním kontaktu zájemců po zjištění zda vůbec a kdy by bylo možno štěně získat.

Najdete zde  odpovědi na otázky  týkající se:

povahy, ceny štěňat, DKK,  DLK, DM  a dalších možných vyšetření, velikosti boudy, možnosti získat levnější štěně, jak je to s varlátky u pejsků, s postavením oušek, také však upozornění na existenci zápisu z kontroly vrhu.

Pokud máte jiný dotaz, můžete mi napsat na e mail.  

 

Povaha CHP

O povaze chodských psů a o všem kolem tohoto plemene jsem psala poměrně obsáhle článek do časopisu Pes přítel člověka.
Najdete jej v rubrice
PUBLIKOVÁNO. Doplněno navíc o text, který se do rozsahu publikovaného článku redakci nevešel.

Stručně - chodský pes má živý temperament, ale zároveň je lehce ovladatelný. Samozřejmě je třeba výchově věnovat potřebný čas. Je velmi učenlivý, poddajný, vítá každou aktivitu. Chybí mu přehnané sebevědomí, dominance i agresivita. Je snášenlivý k jiným psům, velmi hravý často do vysokého věku. Svou poddajností a ochotou pracovat se hodí i pro začínající -náctileté kynology, je výborný společník i k malým dětem.

Vůči cizým lidem je v přítomnosti pána přátelský, jinak si svěřené teritorium i věci hlídá. Ideálně se hodí pro aktivní a pohodové lidi, (nejlépe k rodinnému domku), kteří mu mohou poskytnout úzký kontakt s rodinou.

Dodala bych  informaci - služební výcvik i alternativní sporty jsou  sice vítaným zpestřením, ale žádná zkouška není podmínkou pro uchovnění !!

V zásadě opravdu postačuje pro běžný život socializace  a výchova.

 

Cena štěňat CHP

Tak jako se liší (poměrně hodně)  kvalita rodičů a hlavně chovných fen, tak může být i hodně rozdílná cena štěňat.  Měla by být úměrná tomu, zda jsou rodiče  vynikající  nebo průměrní představitelé  plemene (doložitelné svodovým a bonitačním kódem, výsledkem z klubové, nebo speciální  výstavy). Dále  úměrná stupni DKK,  dalším doloženým zdravotním vyšetřením  rodičů, případně  dosaženým zkouškám z výkonu. V praxi to tak však ale často není. Konkrétní cena je věcí dohody mezi chovatelem a zájemcem.

Cena průběžně stoupá, ale je paradox, že někdy je nižší u letitých chovatelů, kteří toto plemeno vybudovali a mají  dlouhodobě nejlepší odchovy díky vysoké několikagenerační  kvalitě svých chovných fen, než u některých začínajících chovatelů. 

Vzhledem k situaci na jaře roku 2021, uvádím k ceně toto:

Cena štěněte se u nás odvíjí v první řadě od kvality rodičů.

Geny jsou bez diskuse  základ – a kdo to popírá, ten obvykle prostě nemá tu kvalitní fenu. Jde o kombinaci několika  faktorů -  zdraví, povaha, exteriér,  předci (tedy rodokmen) a za důležitou pokládám i dlouhověkost.

Viz foto - jedna naše mateřská linie. Babička  Jch. Ch. ČR Cléra (uprostřed) , vlevo  dcera Jch. Jeisy a napravo vnučka (necelý rok) Flety Cléra. (Cléře předchází generace Ch. Čr. Keisy, Vch. Cheena, dcera Jch. Bleska z Dašického zátiší a Brity ze Zelených luhů) .

generace-dsc_8145-or.jpg

U nás jde o cílevědomě vedený chov  již několik generací z vyrovnaných vrhů, nejde o náhodně ,,zdařilé jedince,, (což úzce   souvisí se schopností své kvality předat). Přesto jsou mezi fenkami rozdíly.  Dále   pak záleží na pohlaví (fenky jsou žádanější a jsou dražší) a na ročním období.     Liší se cena u štěňat s tuzemským a s exportním PP. Další faktor je, zda štěně odchází v 8-mám týdnu věku , nebo později. Vliv na cenu má i poptávka.

Pokud má štěně odchylku od standardu, bývala dříve u mne cena nižší. I tato štěňata však musejí být čipována, musí za ně být zaplacen krycí poplatek, atd.  V tom je  také jeden z rozdílů oproti štěňatům bez PP.  Přitom jde často o vady, které nemají vliv na kvalitu života jedince - např. velká  bílá skvrna uprostřed předhrudí, nebo výskyt bílé barvy kdekoliv jinde (packa, apod), chybný skus, ... Trochu jiná kategorie je kryptorchismus.

Aktuálně však je cena shodná. S vyjímkou např.  nesestouplého varlátka. Majitelé perspektivních štěňat - pejsků však  musí splnit další podmínky, ke kterým se zaváží ve smlouvě. Což je absolvování  všech podmínek klubem předepsaných pro uchovnění.

Chovatel si stanovuje podmínky a je na uvážení budoucího majitele, zda je respektuje.  Pokud mu nevyhovují, může se obrátit na jiného chovatele.

Poptávka po štěńatech našeho plemene je v posledních letech  i v podzimních měsících vyšší, než nabídka.

Samozřejmostí by však mělo být, že má-li štěně odchylku od standardu vyřazující z chovu ( např.   vada skusu, odchylku ve zbarvení), je na to budoucí majitel upozorněn a je to uvedeno  v kupní smlouvě.

Zájemce by si měl brát štěně od chovatele, kterému důvěřuje.

Samostatná kapitola jsou varlata u pejsků.

U nesestouplých varlátek jde  v době odběru o neukončený proces. Mohou sestupovat až do 14 týdnů věku, byť ve valné vetšině případů již při odběru v 8. týdnů sestouplá jsou. 

Tato skutečnost by však měla být uvedena v kupní smlouvě  a spolu s ní také informace o dalším postupu (např. o slevě, která by byla poskytnuta, pokud by varlátko nesestoupilo).

Stávají se však i opačné případy, že pejsek při odběru má varlátka hmatná a ony mu až později u majitele odputují (kolem 12 týdnů věku), nebo  v důsledku traumatu ,,přeskočí,, zpět do dutiny břišní. Proto pozor na pády -  přelézání ohrádek štěnětem, nošení štěněte dětmi, apod.

Na druhou stranu je nutno si uvědomit, že kupujete živého tvora na počátku jeho vývoje a že i u sebenadějnějšího štěněte se může během růstu objevit předem nezjistitelná, z chovu vyřazující vada (např. nevyroste některý z trvalých zubů).

 

Existují pracovní linie?

Chodský pes nemá tak širokou chovatelskou základnu jako NO a takto vedené linie neexistují. Chovatelé CHP se snaží s větším či menším úspěchem odchovávat štěňata kvalitního exteriéru i povah. Existují předpoklady po rodičích a také zkušenost, že pro klasický služební výcvik jsou vhodnější  větší a mohutnější jedinci. A naopak na agility a další alternativní sporty jsou fyzicky vhodnější drobnější jedinci. Přesto může díky lepším povahovým vlastnostem   dosáhnout lepších výsledků ten fyzicky méně vhodný jedinec.  Proto je jednoznačně nejdůležitější při výběru  pro výkon  povaha štěněte.

Samozřejmě, mají-li rodiče vyšší zkoušky  (ať už z alternativních sportů, nebo ze všestranného výcviku) má to určitou  vypovídající hodnotu o schopnostech rodičů.

Zkoušky nejnižšího stupně zvládne šikovný majitel téměř  s každým psem a nemají tudíž téměř žádnou vypovídající hodnotu.  Spíš bych řekla, že jsou o odhodlání a chuti  zkusit cvičení a času na straně majitele

Budoucímu zájmu majitele by měl být podřízený výběr mezi štěňaty ze zájemcem  vybraného chovu. A samozřejmě chovatel by měl znát štěňata nejlépe a měl by, podle svých zkušeností, být při výběru nejlepším poradcem.

 

Jak si má vybrat štěně vážný zájemce o plemeno a uchovnění ?

Takový zájemce by měl vybírat pečlivě.  Měl se podívat na kvalitu rodičů, jejich předků a sourozenců (vše se dá vyčíst na webu klubu v kartách psů). Koukat by zde měl na  kombinaci bonitační kód  (jeho součástí je i povaha !) a hodnocení z výstav, a na to, zda mají pouze povinné 1 vyšetření DKK (jakého stupně)  nebo zda jich  mají více  a s jakým výsledkem. Případně na zkoušky z výkonu, i když zde musím z osobní zkušenosti říci, že pro mne zkoušky  nemají vypovídají hodnotu o povaze psa. Mnoho psů s výbornými povahami  zkoušky nemá, protože majitelů nechtějí sportovat či cvičit. A mnoho psů se zkouškami nemá  pro mne dobrou povahu a ani se neumí postavit správně ke krytí (tedy chybí mu správné přirozené  schopnosti) .

Také je dobře si  vzít štěně z vyrovnaného vrhu. Protože když je vrh např. barevně rozházený, tak  to potom předávají  i ti správně zbarvení jedinci a přestanou krýt, protože je chovatelé  nechtějí využívat. Obecně je z hlediska chovu lepší ,,třeba poslední štěně,,  z pěkného a po všech stránkách vyrovnaného vrhu bez vad,  než nejlepší štěně  z vrhu  nevyrovnaného a s vadami.  (Totiž v podstatě jen tam se dá poznat kdo vyniká, ale v genech nese to, co vidíte na vrhu jako  celku).

Pokud je např. vrh barevně nevyrovnaný, tak i pokud si odvezete štěně  krásně standartně vybarvené, které má ale 3 velmi tmavé sourozence (ti pravděpodobně nebudou uchovnění, nebo uchovnění s omezením na 2 vrhy) , máte vysokou pravděpodobnost, že jeho potomstvo bude stejně barevně nevyrovnané a o krytí takovým psem  přestane být zájem.  I kdyby on sám byl několikanásobný šampion. To je právě o té kvalitě předků a o  snaze dobrých chovatelů  o kvalitní vyrovnané vrhy.

Je tedy dobře vybírat si vrhy po typických představitelích plemene po několik generací. Když si zkušený chovatel vybírá partnera pro svou fenku, první na co kouká,  jsou proto rodokmeny.

 

Kdy si můžeme přijet vybrat ?

Přijet podívat se k nám je po telefonické dohodě možné kdykoliv, tedy i když štěňata nemáme.

Není to ale tak, že si každý může ,,vybírat,,. Ve výběru upřednostňuji zájemce o chov, výstavy , nebo výcvik a sport.  A i tak výběr ,,výrazně usměrňuji,, a pro některé konkrétní zájemce štěně přímo vybírám já a to nejdříve v  šestém týdnu věku. Snažím se však brát v úvahu sdělené požadavky  majitelů . Za ideální bych považovala až v 7-dmém týdnu se rozhodnout  promajitele - právě podle toho, zda se mi k nim štěně hodí. ( To však v praxi není  reálné. )

Vývoj štěňat má své ,,zákonitosti,,.

První týden vývoje je nejkritičtější, štěňata jsou slepá, hluchá, nemají schopnost termoregulace a jsou tedy zcela závislá na matce. Fena má v tomto období velmi silný mateřský pud a celý vrh má mít co největší klid. Návštevy přímo u vrhu jsou v této době naprosto nevhodné. Většina z toho platí i v dalším týdnu - koncem 2.týdne se štěňatům otvírají oči.

Ve třetím týdnu se štěňata pokoušejí stavět na nohy a plazivé pohyby nahrazují pokusy o chůzi. Koncem týdne začínají za normálních okolností zkoušet jíst z misky. Začínají si hrát. Nelze zatím odhadnout téměř nic z exteriéru, a už vůbec ne z povahy.

Od čtvrtého do pátého týdne - se pohyby štěňat stávají postupně jistější, ale při návštěvě v období do šestého týdne by měli návštěvníci u štěňat počítat s tím, že působí roztomile , ale ještě neohrabaně. Jedí už z misek a stávají se postupně stále nezávislejší na matce. (Fena už také obvykle přijímá návštevy s klidem.) O vše kolem se již živě zajímají a lze rozpoznat rozdíly v povahách - proto doporučuji výběr nejdříve na 5 týdnů věku. Exteriér se ale dále vyvíjí, štěňatům intenzivně dorůstá srst, roste celé tělo, hlava, čelisti, sestupují  varlátka. Z tohoto hlediska by bylo  vhodné vybírat si co nejdéle. Samozřejmě, někdo musí být poslední. Leckdy se ale stává, že poslední bývá doma štěně, které se chovateli nejvíce líbí - obvykle v případě, že nejsou všechna štěňata brzy zadána. Tedy poslední může znamenat i nejnadějnější. A jindy je štěně daného pohlaví jen jedno.


Nebylo by štěně bez PP, třeba nadpočetné ?

Stručně by se dalo odpovědět ,,nebylo".

Pokud chovatel chová štěňata s PP, mají průkaz původu všechna štěňata, bez ohledu na jejich počet ve vrhu.V 95 % jde zájemci o nižší cenu za štěně. V tom případě zájemci doporučuji poptat se u více chovatelů, zda nemají ve vrhu štěně s odchylkou od standardu.

Znám  majitele chovných jedinců, kteří původně také chtěli psa bez PP, ale momentálně bylo možno získat jen ,,papírové" a nakonec je, pejskařina,, chytla. Znám i ty, kteří si pořídili bez PP a ony se mu nepostavily uši. Majitele pejskaření taky chytlo, s pejskem jezdí i na cvičák. A ačkoliv měli to štěstí, že se nejedná o zřejmého křížence vydávaného při prodeji za CHP (což je i dnes poměrně často vidět v inzerátech), možná je teď už ve skrytu duše mrzí, že si nepořídili štěně s PP. Na druhou stranu je fakt, že spousta majitelů se opravdu spokojí se štěnětem bez PP, protože by s ním stejně nic nepodnikali. A někdy může být štěně bez PP skutečně stejně kvalitní jako ,,s". Většinou se ale jedná o potomky jedinců s PP, kteří byli vyřazeni z důvodu nějaké podstatné exteriérové, nebo povahové vady. Nejčastěji však jde o jedince, kteří neprošli do chovu ze zdravotních důvodů!! 

 

 Odpověď na dotaz k DKK (a DLK)

Pravděpodobnost je stejná, jako u kteréhokoliv tímto méně zatíženého plemene. Ale rozdíl je v dopadu pozitivního nálezu.

Problém je už v tom, že není prokazatelně zjištěno, co vše má na vznik a stupeň DKK vliv. Předpokládá se však, že mnoho faktorů. Určitě jde o genetickou výbavou jedince, avšak stupeň postižení je ovlivnitelný. Počínaje možnými úrazy, ale také krmením rostoucího štěněte, přetěžováním, ale i povrchem na němž se jedinec pohybuje a atd.

Budeme-li brát čistě genetiku - tak čím více generací předků má v pořádku DKK (do toho já počítám stupeň 0 i 1), tím je větší pravděpodobnost, že větší procento štěňat bude také v pořádku. Pokud se s DKK u určitého plemene začíná a není zkontrolováno několik generací, mnoho napoví výsledky DKK u sourozenců rodičů. Osobně bych nakryla raději psem, který má DKK 2/2, ale  který má negativní sourozence, než psem negativním, který má polovinu sourozenců s DKK stupně 3-4.

Zásadní je ale to, že DKK stupně 3 - 4 vyřazuje sice jedince z chovu, leč DKK sama o sobě nepůsobí jedinci s váhou chodských psů problémy. Je schopen normálního aktivního života.

A naopak. I negativní jedinec, má-li artrózu může to znamenat zásadní problém, protože artróza bolí.

Ještě poukáži na to, že ani 5 negativních generací předků není ničeho zárukou.

KPCHP zpočátku zveřejňoval i tyto neg. informace v databázi na webových stránkách  KPCHP.  Zájemci si tedy mohli udělat přehled.

Dnes tomu tak však bohužel není.

Ozvali se někteří majitelé, že tam tento údaj mít nechtějí. A protože jde o jimi placenou službu, vyhověl jim, klub, aby se vyhnul případným sporům.  Zde si dovolím spekulovat proč asi majitelé nechtějí mít tut informaci v databázi - viz část textu o odchovech štěňat bez PP.

V současné době jsou zveřejňovány na webu KPCHP pouze informace, které  sám majitel poskytne a informace z oficiálních kynologických  akcí (kde majitel podepsal propozice).

Chcete-li zvýšit pravděpodobnost, že vaše budoucí štěně mít DKK v pořádku - pokoukejte po předcích rodičů, po sourozencích rodičů  a mají-li již rodiče odchovy, tak také po výsledcích dřívějších potomků. Sama jsem si Britu a Bessy vybírala stejně a abych zvýšila pravděpodobnost, že budu mít fenu vhodnou do chovu, tak jsem si z vybraného spojení koupila feny 2. A měla jsem to štěstí, že jsem uchovnila obě.

Pokud výsledek DKK u jedince zveřejněný není - může to znamenat :

A) jedinec rentgen neaobsolvoval, což je většina případů (majitelé, kteří mají psa čistě  jako společníka na tato placená vyšetření nechodí, absolvují  nejvýše svod dorostu, protože to např. podepsal v kupní smlouvě chovateli)

B) rentgen nedopadl dobře a majitelé jej proto nenechali zveřejnit (je to zvláště pravděpodobné, pokud jsou v databázi zveřejněné výsledky z absolvování jiných akcí, než jen svod dorostu).

DLK (dysplazie loketního kloubu) není u CHP povinným vyšetřením. Většina jedinců, které na ni dobrovolně majitelé nechali vyšetřit vyšla negativně. (My ji nechali, zcela náhodně  vyšetřit u 4 jedinců - Keisy, Kesie, Wendy a Trend - všichni 0/0).

DKK  a také vlivu výživy na ni je ještě   věnován jeden můj další text na těchto stránkách.

Jak je to s postavením oušek ?

Po narození mají štěňata v prvních týdnech ouška sklopená.

To, jak rychle se postaví závisí na jejich velikosti, tloušťce a na obsahu minerálních látek ve stravě. Obvyklé je, že dobře stojí kolem 3. měsíců věku. Někdy se postaví celé ouško najednou, někdy se od kořene postupně zvedá. Každopádně v době odběru uši stát určitě nemusí.

Jak velkou mu máme připravit boudu ?

Vycházím z kohoutkové výšky plemene.

Takže minimální vnitřní rozměry : 60 cm výška, 65 cm hloubka , 55 cm šířka + 40 cm šířka předsíńky. Předsíńka ale není nunost, ani zateplení, pokud je bouda umístěna tam, kde netáhne. Důležité je ale - jednak vhodné umístění boudy, aby ji pes vůbec využíval a to nejlépe poblíž vchodu do domu a druhá věc, kterou považuji za osvědčenou je rovná střecha. Pokud počítáte u fenky s chovem - tak rozhodně boudu větší.

U nás je to tak, že boudy jsou umístěny pod přístřeškem a mají rovné střechy. A tak když není nějaké extrémní počasí, leží častěji nahoře, protože jim to i vleže umožńuje mít přehled. Bouda vybudovaná na odchov štěńat je prostorná, vyzděná, má dlažbu pro výbornou údržbu a podlahové vyhřívání . Nemá předsíńku, ale hlavně má tu správnou výšku a střecha tak poskytuje feně útočiště před odrostlými, často hodně dotěrnými štěńaty.

Střecha musí být kvůli uklízení odklápěcí nebo snímatelná.

Naše některé další texty týkající se péče o štěně po převzetí, přípravy na svody a výstavy nezveřejňujeme.  Tyto texty patří do oblasti servisu, který  my poskytujeme majitelům našich odchovů a jejich šíření není povoleno.