čaje a jejich účinky
Ovocný čaj:
Pro ortodoxní čajové zastánce ovocné čaje nejsou čaje, nýbrž sirupy. Ovšem jejich popularita, zejména v Evropě velmi rychle stoupá. Neobsahují tein ani kofein. Na rozdíl od čajů černých či zelených, jejich původ není v čajovníku, ale skládají se převážně se sušených komponentů, Ibišek, Jablko, aj. Ovocné čaje vznikají aromatizováním, což je přidávání různých aromat do struktury čaje a tak vzniká nepřeberné množství chutí ovocných čajů.Bílý čaj
Černý čaj
Zelený čaj
Mátový čaj je oblíbený zejména pro své povzbuzující účinky. Krom toho také posiluje nervovou soustavu a přispívá k celkovému posílení organismu. K přípravě čaje slouží příjemně vonné listy. Mentol, který představuje základní složku máty má znecitlivující a zároveň chladivý účinek. Proto lze mátu použít při bolestech zubů a dásní a také proti zápachu z úst. Nejvíce je ale mátový čaj používán v léčbě řady žaludečních obtíží, například při křečích nebo nevolnosti.
Některé podobné účinky vykazuje také čaj heřmánkový. Heřmánek je asi nejznámější a všeobecně přijímanou léčivkou se širokým spektrem použití. Působí proti zánětům a má silné dezinfekční vlastnosti. Je vhodný k likvidaci mnoha škodlivých bakterií a podílí se na eliminaci jedovatých látek v těle. Jako inhalační látka se používá při nachlazení, chřipce a zánětlivých onemocnění průdušek. I heřmánkový čaj působí tišivě proti křečím a žaludečním nevolnostem. Navíc je velmi dobře tolerován i malými dětmi a kojenci.
Meduňkový čaj je ideálním nápojem proti stresu. Celkově zklidňuje organismus, působí blahodárně na psychiku člověka a zmírňuje projevy stresu ke kterým patří například bušení srdce nebo zrychlený dech. Pro své vlastnosti je ideální jako prostředek navozující spánek. V tomto ohledu se doporučuje přidat do čaje lžičku medu. Mezi ostatními je oceňována i jeho schopnost mírnit těhotenskou nevolnost.
Při chřipce, nachlazení a s nimi souvisejícími projevy se osvědčil čaj lipový, připravovaný z květů lipového stromu. Zmírňuje horečku, odhleňuje a také tiší nervové podráždění. Lipový čaj ředí krev a působí proto preventivně proti vzniku onemocnění, jakým je třeba infarkt nebo zánět žil.
Poněkud netradičním se jeví čaj připravený z kopřivy. Podporuje tvorbu mateřského mléka, zvyšuje jeho kvalitu a účinně také napomáhá při problémech s vlasy. Má značné močopudné účinky, což jistě ocení zejména revmatici, kterým kopřivový čaj pomůže důsledně odvodnit organismus a odstranit z něj škodlivé látky. Za nejvýznamnější se ale považuje jeho přínos při pročištění krve. Je velmi účinný v léčbě nejrůznějších vleklých vyrážek, akné a také psoriázy.
Z plodů růžového keře získáváme čaj šípkový, který je krom svých močopudných a potopudných účinků výborným celoročním zdrojem vitamínu C a to i přesto, že při procesu sušení šípkových plodů poklesne jeho hodnota zhruba o 20 %. Je tedy vhodným nápojem k celkovém posílení imunitního systému a tím pádem preventivním prostředkem proti řadě nemocí.
ahoj
(blabla, 11. 11. 2006 10:32)