Káva a kofein
3. 6. 2008
Káva a kofein
- káva /lidově kafe/ je horký nebo ledový nápoj připravený svařením pražených kávových zrn, popřípadě instantního prášku
- zrna se sbírají z rostliny kávovník /coffea arabica nebo coffea robusta/, kávovníkové plantáže najdeme v Brazílii, Africe i Asii /viz tato mapa - z Wikipedie pochopitelně/
- účinnou složkou kávy je alkaloid kofein, který je znám svými stimulačními a povzbuzujícími schopnostmi
- kofein /C8H10N4O2/ a vůbec káva má tyto žádoucí účinky: zvýšení srdeční činnosti, potlačení únavy a ospalosti, močopudnost /čištění krve - pozor - odplavuje i důležité minerály/, odbourání tuku, srážení alkaloidů /primární pomoc při otravě/, zrychluje nástup účinku léků, do některých se kofein přidává /např. Coldrex/
- nežádoucí účinky kávy a kofeinu: vytvoření závislosti, zvýšení krevního tlaku, odvodňování /proto se občas káva servíruje se sklenicí vody/, odbourávání vápníku z kostí /doporučuje se po kávě sníst kelímek jogurtu nebo vypít sklenici mléka/, snížení účinnosti některých léků proti epilepsii
- kofein je zneužíván ve sportui jako stimulancium, proto byl zakázán Mezinárodním olympijským výborem
- smrtelná dávka: 150 mg/kg => člověk s hmotností přibližně 40 kg umírá po konzumaci 6 g kofeinu (10 šálků kávy)
- obsah kofeinu v nápojích: zde (WIKIPEDIE)