Jdi na obsah Jdi na menu

Budu mít orgasmus?

 

Na cvičení přišla účastnice a ještě skoro mezi dveřmi se mě zeptala: „Jani, budu mít dnes zase orgasmus?“. Vybavila se mi vzpomínka, jak na minulém semináři se v jeden okamžik začala divoce smát a zvolala: „Nikdy bych nevěřila, že budu mít orgasmus díky kusu hadru!!“vrchol.jpg

Na jiném semináři jsem najednou viděla, že se jedné ženě najednou úplně uvolnil obličej a začali ji po tvářích volně stékat slzy. Na konci se podělila o prožitek blaženosti a spokojenosti, který proudil celým jejím tělem.

Naopak jiná žena odešla ze semináře v tichosti a o svůj prožitek se nepodělila. Teprve po pár dnech se mi svěřila, že se jí během cvičení otevřelo srdce a prostoupil ji klid a ticho a i vlastní mluvení by jí z toho vyrušilo. Chtěla si to vychutnat a odnést domů.

Bioenergetické cvičení vychází z práce Wilhelma Reicha, kterou dále rozpracoval Alexander Lowen. Reich ve svém díle popisuje blokády energie v těle, které nazýval pancířem. Cvičení tyto blokády rozpouští a uvolňuje přirozený proud energie. Reich tento prožitek nazýval orgastickou vlnou. Jeho pokračovatelé ho nazývají oceánickou vlnou.

Blokáda může být v kterékoliv části těla: v ramenou, v hrudníku, v břiše, v pánvi nebo nohou. Při jejím uvolnění se tělem začne šířit proud, který může uvolnit další zatuhnutí. Tento proud bývá prožíván jako vibrace, blaženost, spokojenost nebo orgasmus. Jeho zdrojem není sexuální dráždění ale právě uvolnění a rozproudění toku dlouho zadržované energie. Podobně jako když se protrhne hráz a najednou voda může téct a hledat nová koryta.

Nově používaný název „oceánické vlny“ směřuje právě k pocitu blaženosti a všeprostupující spokojenosti a klidu, která nic jiného nepotřebuje než jen prosté bytí. V tomto stavu prožíváme pocit propojení s celým vesmírem, se všemi lidmi a přetékáme láskou. Prožíváme porozumění pro druhé i okolní svět.

Každý seminář bioenergetického cvičení směřuji k určitému tématu, resp. k určité části těla, které je věnována větší pozornost a provokujeme blokády v této oblasti.

Cviky jsou jednoduché, zvládne je skoro každý a můžete si je potom zkoušet i doma a udržovat se tak v pohodovém relaxovaném stavu.