Jdi na obsah Jdi na menu

Plemena

9. 5. 2010

 

 1. Hladké

Srst je souměrně krátká a hustá, hladká, lesklá a dobře přiléhá k tělu. Nepřesahuje délku 3 cm. V srsti nejsou žádné rozety nebo pěšinky dělící srst.

 

 
 

2. Anglický crested
Srst je souměrně krátká a hustá, hladká, lesklá a dobře přiléhá k tělu, nepřesahuje délku 3 cm. Na hlavě morčete je korunka, stejně jako u cresteda amerického, ovšem s tím rozdílem, že její barva je stejná, jako ostatní části těla. Anglický crested se vyskytuje ve všech barevných variantách.

 


 
3. Americký crested
Srst je souměrně krátká a hustá, hladká, lesklá a dobře přiléhá k tělu. Nepřesahuje délku 3 cm. Na hlavě morčete je čelní rozeta, tzv. korunka. Korunka je kulatá a dostatečně otevřená, její střed není vetší, než špendlíková hlavička, není zdvojený a neubíhá do pěšinky. Tato korunka je u amerického (US) cresteda vždy v bílé barvě a tak ostře kontrastuje s ostatní barvou srsti. Americký crested je povolen ve všech barvách standardem uznaných jednobarevných morčat.

  


 
4. Rozeta
Na tomto plemeni jsou charakteristickým znakem rozety, které jsou pravidelně rozloženy po celém těle. Každý vírek musí být kruhový, dostatečně velký a otevřený, vychází z jednoho bodu, který není větší, než špendlíková hlavička. Nesmí být zdvojený, či ubíhat do pěšinky. Morče má mít 8 rozet a to v následujícím rozložení: 4 rozety tvoří pás kolem těla (2 jsou na hřbetě z obou stran páteře a 2 jsou na bocích). Další 4 rozety jsou na zadní části těla (2 na kyčlích a 2 na zadečku zvířete). Na čele mají rozetová morčata nepravý vírek, který zarůstá a chloupky rostlé dopředu tvoří ofinku. Ramenní rozety jsou žádoucí, ale vyskytují se jen u některých zvířat, nejsou nutné. Na tvářích roste srst směrem dopředu.
 

 




 
5. Rex
Srst je souměrně krátká, hustá a elastická, bez přesahujících delších chlupů. Je hrubá a krepovitá, roste kolmo od těla a nepřesahuje délku 3 cm. V srsti nejsou žádné rozety nebo pěšinky dělící srst.
 

 

 


 
6. US Teddy
Srst je souměrně krátká, hustá a elastická, bez přesahujících delších chlupů. Je hrubá a krepovitá, roste kolmo od těla a nepřesahuje délku 3 cm. V srsti nejsou žádné rozety nebo pěšinky dělící srst. Americký teddy je vzhledově totožný s rexem, rozdíl je pouze genetický.
 

 

 
 
7. Švýcarský teddy
Plemeno Švýcarský teddy je typické polodlouhou srstí, jejíž délka je asi 6 cm. Souměrně dlouhá srst je hustá, měkká a krepovitá, roste kolmo od těla. V srsti tohoto plemene nejsou žádné rozety ani pěšinky. Tolerována je pouze čelní rozeta, která se v dospělosti v husté srsti opticky ztrácí.

 



 
8. Šeltie
Toto plemeno má hladkou rovnou srst, která je souměrně dlouhá a dorůstá délky asi 20 cm. Je hustá a lesklá. Dlouhá srst narůstá od temene hlavy a za ušima spadá podél těla volně dolů. Srst na hlavě je kratší a k hlavě přiléhá, žádaná je pouze dlouhá srst na tvářích, které se říká licousy.

 

 
  

9. Coronet
Toto plemeno má hladkou rovnou srst, která je souměrně dlouhá a dorůstá délky asi 20 cm. Je hustá a lesklá. Dlouhá srst narůstá od temene hlavy a za ušima spadá podél těla volně dolů. Srst na hlavě je kratší a k hlavě přiléhá, žádaná je pouze dlouhá srst na tvářích, které se říká licousy. Na hlavě morčete je korunka, která je kulatá a dostatečně otevřená. Její střed není vetší, než špendlíková hlavička. Není zdvojený a neubíhá do pěšinky.

 

 
 
 

10. Peruánec
Toto plemeno má hladkou rovnou srst, srst je souměrně dlouhá a dorůstá délky asi 20 cm. Je hustá a lesklá. Na zádi (na kyčlích) má dvě vedle sebe umístěné rozety, proto srst roste obráceně od zádi k hlavě. Na čele je nepravý vírek, který tvoří společně s obráceně rostlou dlouhou srstí ofinku. Této ofině se říká „pony“. Na tvářích odstává delší srst dopředu, tzv. licousy.

 

 
 

11. Texel
Toto plemeno má zvlněnou, krepovitou srst, jednotlivé pramínky se stáčejí do spirál. Srst je souměrně dlouhá, dorůstá délky asi 20 cm a roste kolmo od těla, je hustá a lesklá. Dlouhá srst narůstá od temene hlavy a za ušima spadá podél těla volně dolů. Srst na hlavě je kratší, žádaná je pouze dlouhá srst na tvářích, které se říká licousy.
 

 

 


 
12. Merino
Toto plemeno má zvlněnou, krepovitou srst, jednotlivé pramínky se stáčejí do spirál. Srst je dlouhá, dorůstá délky asi 20 cm a roste kolmo od těla, je hustá a lesklá. Dlouhá srst narůstá od temene hlavy a za ušima spadá podél těla volně dolů. Srst na hlavě je kratší, žádaná je pouze dlouhá srst na tvářích, které se říká licousy. Na hlavě morčete je korunka.
 

 

  


 
13. Alpaka
Toto plemeno má zvlněnou, krepovitou srst, jednotlivé pramínky se stáčejí do spirál. Srst je souměrně dlouhá a dorůstá délky asi 20 cm a roste kolmo od těla, je hustá a lesklá. Na zádi (na kyčlích) má dvě vedle sebe umístěné rozety, proto srst roste obráceně od zádi k hlavě. Na čele je nepravý vírek, který tvoří společně s obráceně rostlou dlouhou srstí ofinku. Této ofině se říká „pony“. Na tvářích odstává delší srst dopředu, tzv. licousy.

 

 
14. Saténové
Saténová struktura se vyskytuje ve všech plemenech, barvách a kresbách. Díky saténovému faktoru je každý jednotlivý chlup dutý a tenčí. Z tohoto důvodu se světlo odráží na srsti jiným způsobem, barvy se zdají tmavší a intenzivnější a vzniká brilantní lesk. Přestože jsou chlupy v saténové struktuře velmi tenké, jemné a hedvábné, musí být srst hustá s rovnoměrným saténovým leskem.
 

 


 
15. Skinny
Toto plemeno bylo vyšlechtěno v Kanadě. Původně byli všichni skinny bílí a červenoocí. Byli připouštěni s osrstěnými morčaty, z důvodu posílení imunitního systému. Vznikly tak různé barvy a kresby, jak je známe dnes. Skinny je bezsrsté, jen na nose, uších nebo nožkách se objevuje srst. Po celém těle je velmi nepatrné množství prakticky neviditelného chmýří, které činí tělo příjemné na dotek. Spojením dvou skinny získáme skinny, spojením skinny a morčete se srstí, získáme morčese srstí a s možným genem, tzv. genové skinny. Při spojení genového skinny a skinny morčátka vznikne 50% morčat skinny a 50% morčat se srstí.

 

 
 
16. Baldwin
Toto plemeno pochází z USA a je oproti skinny absolutně holé. Bezsrstost vznikla důsledkem mutace "hairless" (hr) na 14. chromozomu. Baldwini jsou recesivní homozygoti s genotypem hrhr. Spojením dvou baldwin morčat získáme vždy baldwin morčata. Baldwini bývají menší než skinny a i jejich hlava je výrazně jemnější. Baldwiní kůže je na dotek poněkud gumové, není hladká a jemná jako u skinny a tvoří se na ní vrásky a záhyby, které jsou nejvýraznější na hlavě, ramenou a nohách. Mláďata se rodí zcela osrstěná a postupně od 5. dne srst ztrácí směrem od hlavy. Do věku dvou měsíců musí být úplně holá, jinak jim zbytky srsti zůstanou po celý život, tzv. mezityp. U nás je toto plemeno stále ještě vzácností.

 

 

 
 
17. Cuy
Patří mezi obří plemena morčat a jejich váha se pohybuje mezi 1900 - 2500 g. Cuy morčata se od ostatních morčat mohou lišit i počtem prstů na končetinách. Klasické morče má na přední noze 4 prsty a na zadní 3, kdežto cuy mohou mít prstů 6 nebo i 7. Polydaktilie (mnohoprstí) je u cuy morčat genetickou chybou, která je spojena s obřím růstem. Při chovu musíme dát pozor, aby nedošlo ke spojení cuy morčat s klasickými morčaty. Novorozená mláďata totiž víží 80 - 250 g, což by u normální morčecí samice mohlo vyvolat značné porodní komplikace.

 

 

  


 
18. Irský crested
Irský crested patří mezi krátkosrstá neuznaná plemena, jeho srst je dlouhá maximálně 3 cm. Typickým znakem jsou dvě rozety na kyčlích morčete. Srst roste od zádi k hlavě a na čele je nepravá korunka, která tvoří krátkou ofinku ponny. Toto plemeno může přirovnat ke krátkosrstému peruánci.
 

 


 
19. Ridgeback
Krátkosrsté plemeno, které má na páteři hřbetní pruh, jež roste opačným směrem.


 


 
20. Rex/Teddy crested
Kříženec plemene crested s plemenem rex nebo americký teddy. Srst je krátká a drátovitá, na hlavě je korunka.
 


 
21. Somali
Somali má krátkou, drátovitou a krepovitou srst, která roste kolmo od těla a nachází se v ní rozety. Ty jsou umístěny po celém těle morčete. Jedná se v podstatě o rozetu s kadeřavou srstí či rexe s přítomností rozet.

 

 



 
22. Curly
Curly má velmi tvrdou a nepoddajnou srst. Geneticky vzato je to krátkosrstá Lunkarya.
 



 
23. Lunkarya
Lunkarya se vyznačuje velmi tvrdou, stojatou a hustou srstí (podobné ovčí srsti). Je to již čtvrý gen ve druzích srsti (Rex-Gen (Anglie), US-Teddy-Gen (Amerika) a CH- Teddy-Gen –(Švýcarsko). Tento druh srsti vznikl ve Švédsku. Vyskytuje se u druhů: sheltie lunkarya, coronet lunkarya, peruánec lunkarya a satén sheltie lunkarya. Je geneticky rozdílná od texelů, merina a alpak. Nejlepší srst získáme spojením Lunkarya x Lunkarya.
 

 



 
24. Mohér
Plemeno mohér lze také popsat jako kudrnatou angoru (kudrnatou dlouhosrstou rozetu). Po těle musí mít rozmístěny nejméně 4, lépe však 8 rozet. musí být velké a kulaté a nesmí se překrývat. Rozety obvykle nejsou v srsti vůbec vidět, protože je těžká dlouhá srst téměř zakryje.
 
 


 
25. Angora
Angora se dá přirovnat k dlouhosrsté rozetě. A to doslova. Rozety musí být nejméně 4, lepší je však rozet 8. Rozety musí být hezky kulaté a velké. Nesmí se navzájem překrývat. Kdo se chce tomuto plemenu věnovat. musí si do chovu vybírat jen morčata s velmi dobrými rozetami. Toto plemeno je velice těžké na vyšlechtění. Srst je dlouhá a morče budí dojem rozčepýřenosti.