Jablečný závin na plech
Suroviny: 500 g hladké mouky, 100 g Ivy, 100 g Stely nebo jiného rostlinného tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 50 ml mléka, 150 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, šťáva z poloviny citronu, 1 lžička voňavého pečení s vanilkou od Antonína, špetka soli.
Jablečná náplň: 10 jablek, 50 g cukru, 2 skořicový cukry, 1 lžička rumového aroma, hrst rozinek, hrst nasekaných ořechů, 50 g rozpuštěného másla, na zahuštěný 1 lžíci Gustinu.
Postup: Jablka nastrouháme nahrubo a smícháme s ostatními surovinami.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, solí a kořením. Přidáme nahrubo nastrouhané tuky, vejce, mléko a šťávu z citronu. Vypracujeme vláčné těsto. Ihned rozdělíme na dva díly, jeden z nich vyválíme na plechu vyloženým pečícím papírem, poklademe jablečnou náplní a přikryjeme druhým vyváleným plátem těsta. Pro usnadnění můžeme vyválené těsto navinout na váleček a přenést na plech. Přebytečné okraje odřízneme. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C.
Náhledy fotografií ze složky koláče, záviny