Charta evropských potravinových bank
Funkce potravinových bank spočívá v DAROVÁNÍ a ROZDĚLOVÁNÍ. Vyznačuje se těmito čtyřmi základními principy.
1. ZÁSOBOVÁNÍ
Jedním z cílů potravinové banky je boj proti plýtvání.
„Zásobování“ je činnost, při které se za přísného dodržování hygienických zásad shromažďují:
- zemědělské přebytky
- přebytky produkce potravinářského průmyslu
- nebo neprodejné ale poživatelné potraviny
- přebytky z veřejných jídelen a restaurací.
Ale také:
- příspěvky shromážděné při veřejných sbírkách v supermarketech, ve školách, atd.
Všechny takto získané věci musí být ZDARMA.
2. DISTRIBUCE
Potravinové banky jsou sdruženími, která slouží jiným sdružením bojujícím proti hladu. Banky samy neprovádějí distribuci potravin osobám v tísni. Dělají to zásadně prostřednictvím sítě místních sdružení, skupin nebo společenství, která jsou ve styku s chudými a potřebnými lidmi.
Mezi každou potravinovou bankou a sdružením nebo skupinou, které bude potraviny rozdávat, se uzavře dohoda o zásobování zdarma. Obě strany přitom berou na vědomí, že potravinová banka nedisponuje všemi potřebnými potravinami.
Sdružení nebo skupiny předávají potravinovou pomoc následujícím způsobem:
- prostřednictvím stravování v „sociálních jídelnách“
- prostřednictvím malých skupin, které se schází ke společnému stolu
- prostřednictvím balíčků.
3. ČINNOST
Potravinové banky odmítají diktát peněz – jejich činnost spočívá v ochotě projevit aktivní solidaritu a odpovědnost. Jsou závislé na vůli dárců a tím vydávají svědectví o nezištné pomoci.
Z tohoto pohledu je jejich činnost zajištěna:
- hmotnými dary pro provoz bank
- přenesením provozních nákladů na další účastníky
- spoluúčastí sdružení odebírajících potraviny
- finančními dary a subvencemi.
4. ORGANIZACE
Potravinové banky existují a fungují díky dobrovolníkům a církevním, charitativním, humanitárním a sociálním organizacím.
Tím vydávají svědectví, že lidé nejrůznějšího zaměření se mohou spojit ke službě druhým.