Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mandy Patinkin

Mandy Patinkin se narodil 30. listopadu roku 1947 v Chicagu jako Mandel Bruce Patinkin.

Po dvouletém studiu na University of Kansas odešel 1972 do New Yorku, kde absolvoval odbornou hereckou průpravu na Juilliard School of Dramatic Art. Nejprve působil na mimobroadwayských scénách (Public Theatre, Hudson Guild Theatre a Delacorte Theatre), kde se představil například v Shakespearově Hamletovi, v dramatech Thomase Babea Rebelantky a Christophera Hamptona Divoši.

Když v roce 1977 debutoval na Brodwayi roli pacienta umírajícího na rakovinu v dramatu Michaela Cristofera KRABICE STÍNU, získal Pulitzerovu cenu.V roce 1979 slavil úspěch jako bolívijský revolucionář Che Guevara, za jehož ztvárnění v broadwayské inscenaci muzikálu Evita obdržel cenu Tony 1980. Byl na ni nominován také díky úloze Georgese Seurata v muzikálu Jamese Lapineho a Stephena Sondheima Neděle v parku s Georgem.

Před film. kamerou se uvedl rolí čističe plaveckého bazénu v thrilleru Velké účtování (r. J. P. Kagan), ale upozornil na sebe teprve úlohou ruského Žida Tatka ve filmové adaptaci románu E. L. Doctorowa Ragtime (r. M. Forman). Ve filmovém přepisu dalšího Doctorowova románu Daniel ztělesnil Paula Isaacsona, který byl se svou manželkou za údajné komunistické spiknutí popraven a jejichž děti se snaží s touto tragédií po letech vyrovnat.

Své pěvecké schopnosti uplatnil v postavě židovského studenta Avigdora, do něhož se zamiluje emancipovaná židovská dívka, převlečená kvůli možnosti studovat za muže, v muzikálovém melodramatu podle povídky Isaaca Bashevise Singera Yentl. Za roli sympatického chirurga Jeffreyho Geigera v TV seriálu z nemocničního prostředí Chicago Hope (1994, Nemocnice Chicago Hope - ČTV; r. Michael Pressman) získal cenu Emmy 1995.

Zároveň se stále věnuje divadlu; 1990 se poprvé představil na jevišti ve Velké Británii v muzikálové verzi Ionescova dramatu Rhinoceros. V dubnu 2000 hrál po boku Toni Colletteové hlavní roli v broadwayské inscenaci muzikálu Michaela Johna LaChiusy a George C. Wolfea The Wild Party. Vedle herecké činnosti vystupuje příležitostně také jako zpěvák na koncertech; nahrál rovněž gramofonová alba Mandy Patinkin a Dress Casual s písněmi Irvinga Berlina a A. Menkeho.

Počátkem dubna 1998 navštívil na tři dny Prahu v rámci prezentace CD alba písní amerických autorů židovského původu Mamaloshen (Mateřský jazyk), které nazpíval celé v jidiš. Od 1980 je jeho manželkou herečka Kathryn Grodyová, s níž má syny Isaaca a Gideona.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář