Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ájurvéda

5. 1. 2011

- je sanskrtské slovo a znamená vědění o životě

- jedná se o systém tradičního indického lékařství, je jednou z nejstarších nauk o zdraví a léčení

- vnímá člověka v jeho komplexnosti

Podle ájurvédy je stabilní rovnováha tří základních energetických charakteristik, neboli dóš, základem zdraví. Každý člověk má již od narození zcela specifický a vyvážený poměr tří dóš a jejich nerovnováha způsobuje pocity nevole, bolesti a jiná onemocnění a choroby. Proto všechna doporučení jsou na podporu vyrovnání všech dóš.

Ájurvédské učení zahrnuje několik základních složek:

- detoxikaci (pančakarma)

- správnou výživu

- cvičení jógy

- využití léčivých rostlin a masážních technik

- meditace a modlitby

Moderní medicína se pokouší zmírnit, nebo odstranit symptomy nemocí, ale ájurvéda se zabývá jejich příčinou. Velký důraz je kladen na porozumnění vztahů mezi naší myslí a tělesnou schránkou. To jak myslíme, co jíme nebo kde pracujeme, působí na naše smysli a ovlivňuje celý organismus. Všechny nemoci tudíž vznikají v naší mysli působením negativních myšlenek.

Již dávní indičtí lékaři věděli, že podstata celého vesmíru spočívá na kvantové úrovni. Všechny kvanta jsou tvořena neviditelnými vibracemi. Podle základních principů ájurvédy platí totéž pro lidské tělo. S touto vesmírnou silou se můžeme naučit pracovat a využívat ji v náš prospěch. Cílem je nalézt u každého jedince rovnováhu v oblasti fyzické, duševní i duchovní.

Ájurvéda zahrnuje také doporučení pro vyvážené stravování a životosprávu, různé terapie  a procedury (aroma, hudba, čistění, masáže), pulsovou diagnostiku, tělesná a dechová cvičení a techniky na rozvoj vědomí. Ájurvédské rostlinné a minerální doplňky stravy přispívají k harmonické vyváženosti mysli a těla oživením vnitřních životních energií.

Budete-li se chtít na základě tohoto článku ájurvédě věnovat doporučuji zakoupit knihu "Ajurvéda" od nakladatelství "Svojtka". Vše je v ní velmi pěkně popsáno a i já z ní čerpala.


Slunce v duši ...

Mejra

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář