Asi není člověka, kterému by doma čas od času nezbyl chleba, který začíná pomalu ale jistě tvrdnout. Pokud je vám ho líto vyhazovat a topinky vás nebaví, vyzkoušejte tenhle skvělý recept od naší čtenářky Marie Bohuňovské.

„Moje prababička Bětka byla velmi chudá a měla spoustu dětí – vlastních i cizích. Vychovala i moji maminku, svou vnučku – nemanželskou dceru své dcery,“ napsala nám Marie. „Aby je všechny uživila, musela velmi levně vařit. Znala spoustu receptů, kterými krmila i mě a mé bratry, když jsme byli malí. Některé z těchto dobrot vařím dodneška a sklízím s nimi jenom úspěchy – jako třeba s receptem, který vás zbaví starého chleba.“ Jak tedy na tuhle dobrotu?

Recept babičky Bětky popsala paní Bohuňovská následovně: „Připravit si kostičky chleba i s kůrkami, nahrubo nastrouhanou mrkev, stejně tak celer. Chleba a zelenina by měly být v poměru asi 2 díly chleba : 1 dílu zeleniny. A celeru dvakrát více než mrkve, aby to nebylo sladké.

Chleba nakrájejte na kostičky; Mona MartinůFoto: Mona MartinůChleba nakrájejte na kostičky

Dvě cibule nakrájet a osmahnout – babi to dělala na sádle. Pak přidat celer s mrkví, jak to změkne (minutka), tak přidat chleba a dobře promíchat. Zalít teplým zeleninovým vývarem tak, aby nevznikla kaše, ale hustá hmota, ve které stále zůstávají kostky chleba v kuse. Množství vývaru je dáno typem a tvrdostí chleba. Pak tam patří kmín, trocha česneku a pepř. Když to roční období dovolí, přidat zelenou petržel, pažitku či kopřivu – hezky najemno nasekat. Prostě dochutit kořením. Babička tam dávala (když jej zrovna měla) vejce, aby to lépe drželo u sebe. Já tam vejce taky nedávám.

Tuhle hmotu dávala babička na vymaštěný plech v podobě válečků. Válečky se upečou v horké troubě asi za 20 minut. Pro mlsné chlapy to peču pokryté slaninkou. Je to dobré i studené.“

Na 3 porce potřebujete: 2 cibule, 1 menší mrkev, 1 menší celer, 70 g sádla, starý nebo i čerstvý chleba – čerstvého je to asi 400 g, 300 ml zeleninového vývaru, pepř, kmín, 2–3 stroužky česneku, zelená petrželka nebo cibulka s natí a 200 g plátkové slaniny.

Na chlebové jednohubky potřebujete chleba a zeleninu, pár plátků slaniny; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNa chlebové jednohubky potřebujete chleba a zeleninu, pár plátků slaniny

Příprava

Vzhledem k tomu, jak rychle probíhá celá příprava, je dobré všechno si nachystat dopředu. Vzhledem k tomu, že v redakci ani u mě doma žádný zbylý chleba nebyl, koupila jsem čerstvý, oficiální váha na cedulce byla 400 g. Chleba jsem nakrájela na plátky a pak na kostičky velké asi 2 x 2 cm, klidně je ale můžete udělat i menší.

Mrkev jsem oloupala a nastrouhala nahrubo, stejně tak jsem oloupala a nastrouhala malý celer.

Můj tip
V obchodech jsou teď k dostání krásné malé celery i s natí, tak si jeden takový určitě kupte. Nať nevyhazujte, ale lístky nahrubo nasekejte a dejte do mrazáku. Až budete dělat polévku, třeba bramboračku, a nebude naťová zelenina, bude se vám ta z mrazáku hodit!

Opéct a rychle hotovo

Cibulku jsem nakrájela najemno a osmahla jsem ji na kousku sádla. Když začínala zlátnout, přidala jsem nastrouhanou zeleninu, kterou jsem ještě asi minutu restovala. Nakonec jsem plotnu vypnula, vše promíchala s kostkami chleba a vše zalila asi 3 dl zeleninového vývaru. Ten si můžete buď připravit z kostky, nebo uvařit z kořenové zeleniny a cibule. Vývar je ale potřeba přilévat postupně, aby se chléb úplně nerozmočil a zůstal držet v kostkách.

Cibulku osmahněte na sádle; Mona MartinůFoto: Mona MartinůCibulku osmahněte na sádle

Nakrájenou zeleninu a cibulku smíchejte s kostkami chleba a zalijte vývarem; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNakrájenou zeleninu a cibulku smíchejte s kostkami chleba a zalijte vývarem

Když bylo vše promíchané, přidala jsem ještě pokrájenou nať jarní cibulky, použít jde ale určitě i v receptu zmiňovanou petrželku, kopřivu, špenát nebo cokoliv zeleného, co budete mít po ruce – třeba i trochu té celerové nati.

Nakonec přidejte nakrájenou jarní cibulku; Mona MartinůFoto: Mona MartinůNakonec přidejte nakrájenou jarní cibulku

Chlebové válečky

Jak psala paní Bohuňovská ve svém receptu, z hmoty (která, jen tak mimochodem, nádherně voní!) se mají vytvořit válečky, a ty pak upéct. Mně se v dlaních lépe tvořily kuličky, takže na fotkách můžete vidět právě ty! Polovinu hmoty jsem upekla po „babičkovsku“ bez slaniny, polovinu jsem zabalila do plátků téhle růžové dobroty.

Ze vzniklé hmoty vytvořte válečky nebo kuličky a zabalte je do slaniny; Mona MartinůjyFoto: Mona MartinůjyZe vzniklé hmoty vytvořte válečky nebo kuličky a zabalte je do slaniny

Vzniklé jednohubky naskládejte na plech; Mona MartinůFoto: Mona MartinůVzniklé jednohubky naskládejte na plech

Jednohubky můžete udělat i bez slaniny; Mona MartinůFoto: Mona MartinůJednohubky můžete udělat i bez slaniny

Plech vložte do předehřáté trouby; Mona MartinůFoto: Mona MartinůPlech vložte do předehřáté trouby

Troubu jsem předehřála na 180 stupňů a pekla asi 20 minut – prostě dokud kopečky nebyly křupavě zlaté a slanina propečená. První jsem vyzkoušela po upečení z trouby, a pak už se jen těšila, až jídlo bude vyfocené – bylo to totiž neuvěřitelně dobré! Celá redakce se po nich olizuje dodnes :-).

Jednohubky jsou výborné a jednoduché; Mona Martinů