Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHARAKTERISTIKA MATEŘSKÉ ŠKOLY


     Jednotřídní mateřská škola je od 1. prosince 2010 dvoutřídní mateřskou školou. Součástí obce Blšany je již od padesátých let 20.století. Během této doby změnila několikrát své umístění. Do roku 2009 byla součástí Základní školy Blšany, která v roce 2002 získala právní subjektivitu. Nyní se nachází téměř na okraji malého města Blšany v přízemí budovy bývalé základní školy, která pro nedostatek žáků není už od roku 2004 v provozu a v roce 2009 byla na žádost města Blšany vyřazena z rejstříku škol. Děti dojíždějí do dvou základních škol do nedalekých Podbořan, které jsou vzdálené od Blšan asi pět kilometrů. 
     V roce 2005 byla provedena rekonstrukce sociálního zařízení pro děti – byly přistaveny čtyři nové toalety a umývadla pro děti – tím byla navýšena kapacita mateřské školy na 30 dětí. V roce 2006 byla vyměněna všechna okna za plastová. V roce 2008 mohlo být díky sponzorským darům koupeno nové linoleum na studenou dlažbu v šatně dětí. V roce 2010 byla provedena vestavba sociálního zařízení pro děti do první třídy, čímž byla opět navýšena kapacita mateřské školy ze 30ti dětí na 37 dětí a mateřská škola se stala od 1. prosince 2010 školou dvoutřídní. Mateřská škola disponuje dvěma třídami, šatnou, dvěma umývárnami a kuchyní, ve které se vaří jídla i pro cizí strávníky.
     Mateřská škola spolupracuje s Mateřskou školou v Hlubanech – společná divadelní představení, výlety na konci školního roku a v neposlední řadě se účastníme společně předplaveckého kurzu v krytém bazénu v Žatci.
     Mateřská škola také spolupracuje s SPC Měcholupy – školu navštěvuje pravidelně  logoped, v případě zájmu rodičů jsou provedena vyšetření školní zralosti přímo v budově mateřské školy pracovnicí SPC.
     Základní školy v Podbořanech nás pravidelně informují o svých akcích pro budoucí prvňáčky – např. Škola nanečisto, Dny otevřených dveří.
     Každý rok vyjíždíme s dětmi v jarních měsících na ozdravný pobyt do Lubence. Průměrně jednou za měsíc je pro děti připraveno divadelní představení. Pravidelně připravujeme besídku pro rodiče a přátele mateřské školy v období Mikuláše a Vánoc, spolupracujeme s městským úřadem v Blšanech a s osadním výborem. Děti pravidelně přednáší při akci Vítání nových občánků v obci, připravujeme program s dětmi na vítání jara a zaměstnankyně mateřské školy připravují program pro dětskou dílničku při Loučení s létem ve spolupráci s osadním výborem. 
     Školní vzdělávací program Cesta za duhou byl sestaven podle Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní  vzdělávání. Během pobytu v mateřské škole se děti seznamují se spoustou nových věcí, vstřebávají nové poznatky a vědomosti a všestranně se rozvíjejí.  Jejich cestu za poznáváním symbolizuje cesta za duhou - svět není jenom černobílý, ale barevný. Ze získaných vědomostí, návyků a zkušeností, se vytváří jejich kompetence,  aby mohly úspěšně zakončit pobyt v mateřské  škole a započít povinnou školní docházku. V tom   jim pomáhá nejeno
m pedagogický, ale i provozní  personál mateřské školy v součinnosti s rodiči. 

 

pokračování

 
 

Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 1
Celkem: 493428
Měsíc: 11104
Den: 305