Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokrmy bez masa

Brambory

Houby

Těstoviny

Soja

Zelenina:

Zelenina se sýrem tofu


1 zelená a 1 červená paprika
2 cibule
3 stroužky česneku
200 g cukety
300 g baklažánu
5 rajčat
olivový olej
200 g sýru Tofu
20 zelených oliv
sůl
mletý černý pepř
rozmarýn
tymián
oregano


Postup :
Papriky očistíme, nakrájíme na malé kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Cuketu s baklažánem omyjeme, osušíme, odřízneme konce a společně s rajčaty nakrájíme na kostky. Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, česnek, cuketu a baklažán, přidáme papriku, rajčata a krátce podusíme. Sýr tofu nakrájíme na kostky a společně s olivami vložíme k zelenině. Dochutíme solí, pepřem, nakrájenými bylinkami, zlehka promícháme a ještě pár minut podusíme. Podáváme s opečenými brambory nebo bagetou.


Mrkvové zelí

 


500 g mrkve
ocet
sůl
pepř
hladká mouka
tuk na jíšku

 

Postup :

Mrkev dáme vařit vcelku. Když je uvařená, oloupe se a na hrubém struhadle ji nastrouháme. Podlijeme trochou vody, zahustíme připravenou jíškou a ještě chviku povaříme. Pozor, aby se nerozvařila. Osolíme, opepříme a přidáme ocet a to podle chuti. Podáváme s dušeným vepřovým masem a brambory.

 

Nákyp z brokolice

 


brokolice (kapusta, květák, cuketa) - cca 1/2 kg
1/4 kg strouhaného eidamu
1/4 kg strouhaného nebo krájeného šunkového salámu (nebo točený salám +  zbytky pečeně)
3-4 krajíce tmavého toustového chleba
3 vejce
2 dcl mléko nebo smetany
tuk na vytření form
trochu strouhanky
kousek másla nebo anglické slaniny
česnek
majoránka, příp. čerstvá bazalka

Postup :

Brokolici uvaříme do poloměka. Rozkrájíme na kousky a smícháme s pokrájeným toustovým chlebem, strouhaným eidamem a salámem. Formu vymastíme a vysypeme strouhankou. Dáme krátce zapéci. Potom zalijeme mlékem (smetanou) s rozkvedlanými vejci. Po chvíli poprášíme strouhankou a poklademe vločkami másla, případně pro větší jedlíky poklademe plátky anglické slaniny.
Nákyp se dá jíst teplý s bramborem, ale i studený a jeho příprava je jednoduchá.

 


Labužnické závitky

 


250 g žampionů
3 pórky
6 plátků šunky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce Vegety
 250 g zakysané smetany
50 g strouhaného eidamu

Postup :
Žampiony očistíme a nakrájíme na tenké plátky, pórek na špalíčky a plátky šunky rozpůlíme. 150 ml vody uvedeme do varu a pórek asi 5 minut podusíme. Scedíme a tekutinu zachytíme. Pórek zavineme do šunky a závitky narovnáme do zapékací formy. Troubu předehřejeme na 200 °C. Žampiony opékáme 5 minut na oleji a přilijeme tekutinu z uvařeného pórku. Vmícháme vegetu, necháme přejít varem a žampionovou omáčkou zalijeme závitky. Přelijeme kysanou smetanou, posypeme sýrem a zapékáme asi 30 minut v troubě.

 Jihočeské zelňáky

 


1/2 kg hladké mouky
1/2 kg kyselého zelí
1/2 kg uškvařeného sádla i se škvarkama
kmín
1/2 dl mléka
sůl

 
Postup :

Mouku prosijeme na vál, přidáme zelí, do důlku škvarky se sádlem, mléko, kmín, sůl a uhněteme těsto. Vyválíme a tvořítkem vykrajujeme kolečka, která pečeme na plechu v troubě (kolečka jsou s "fousy" a ty tak necháme). Pečeme při 200 °C asi 25-30 minut dorůžova.

 

Čalamáda


1 hlávkové zelí
1 kg paprik (masitějších) 
1/2 kg cibule
1/2 kg mrkve
40 dkg cukru
1/2 l oleje
1 sáček deka

Postup :

Všechny suroviny nakrájíme, přidáme se cukr, pak ocet, olej.
Vše promícháme a poté vsypeme sáček deka a znova promícháme.
Směs rychle naplníme do sklenic, které uzavřeme a dáme do tmavého místa.

Zelenina na kari

 
500 g mladé cukety
100 g mrkve
100 g celeru
lžička vegety
lžička kari koření
olej
0,1 l bílého vína
1/2 kostky zeleninového bujonu
 mletý černý pepř
 kopr


Postup :

Cuketu oloupeme, nakrájíme na kostky, posypeme vegetou a promícháme. Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na tenké nudličky. V hlubší pánvi zahřejeme trochu oleje, přidáme mrkev a celer a za stálého míchání krátce osmažíme. Posypeme kari kořením, přidáme cuketu, podlijeme vínem, vývarem připraveným z bujonu a 0,1 l vody a dusíme takřka do měkka. Podle chuti opepříme, posypeme nasekaným koprem, promícháme a podáváme s chlebem nebo dušenou rýží.
   

       Pečená dýně


Na středně velkou dýní potřebujete :

 

(Nejlépe "zebrovitou", ale můžete použít i jiné druhy jako třeba patison, dýně, které se u nás obvykle nakládají i jiné).

 

     

  • 100 gr hnědého cukru
  •  

  • 125 g roztopeného másla
  •  

  • 1/2 lžičky soli
  •  

  • 1/2 lžičky mletého muškátu
  •  

  • 1 lžičku mleté skořice
  •  

  • 1/2 lžičky natlučeného hřebíčků
  •  

  • Troška sirupu z javorových stromů, která k receptů patří, se dá nahradit medem nebo sirupem z cukrové řepy.
  •  
  • Postup :
  •  
  • Dýní rozkrojíte, vyjměte zrníčka a vnitřek pomažete směsi koření , másla a cukru. Sirupem pomažte hlavně horní okraj dýně. Nakonec položte na celý vnitřek a okraj dýně na tenko nakrájenou slaninu

Dýní vložte do zapakaci mísy nebo do pekáče a podlejte trochu vody, asi tak 3 cm vysoko.

Vložíte ji do trouby předehřáté asi na 220 stupnu . Péče se tak 30 minut. Pokud by vám slanina z okrajů sklouzávala dovnit dýně, vyndejte ji zpět.

 

Takto pečená dýně se dá jíst např . s bílým chlebem, s bramborovou kaši, ale třeba i s rýží

 

Mrkvové karbanátky


500 g velké mrkve
2 vejce
5 lžic strouhanky
kousek másla
sůl
kmín
majoránku
cibuli
česnek
tuk na opékání

Postup :
Mrkev nahrubo nastrouháme, vložíme do hrnce, trochu podlijeme vodou, přidáme kousek másla, osolíme a dusíme doměkka. Hotovou směs necháme vychladnout, přidáme kmín, majoránku, nakrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, vejce a strouhanku. Vše promícháme a necháme odležet asi 10 minut. Pak tvoříme karbanátky a opékáme je na rozpáleném tuku po obou stranách.