Musaka
Řecká klasika. Náročná na čas a nádobí, zkazit se ale nedá a výsledek určitě stojí za to.
brambory
lilky
melté maso
vajíčka
rajčata
mléko
mouka
cibule
česnek
víno (správně červené, dávám bílé)
máslo
muškátový oříšek
strouhaný sýr (může být i eidam)
koření na musaku (hlavně skořice, bobkový list, nové koření, hřebíček)
olivový olej
sůl, pepř
Rozpálíme troubu na 180. Nejdříve nakrájíme lilky na kolečka, každé kolečko osolíme a naskládáme do mísy. Jde o to, že šťáva z lilků je hořká, takže je necháme vypotit, aby z nich šťáva vytekla. Dáme vařit brambory pokrájené na kolečka. Připravíme si masovou směs. Spaříme rajčata. Na rozpáleném oleji osmahneme ciblku a česnek a přidáme maso. Když začne hnědnout, přidáme oloupaná, nadrobno nakrájená rajčata, podlijeme vínem, okořeníme a dusíme. Až se všechny ingredience spojí, odstavíme z plotny. A jde se na bešamel. Prvně oddělíme bílky od žloutků. Pak rozpustíme máslo a pomocí mouky uděláme jíšku. Jakmile začne zlátnout, přilijeme mléko. Strouhneme muškátového oříšku a vmícháme žloutky. Dobře rozmíchat. A nakonec sýr. Teď se vrátíme k lilkům. Vodu slijeme a každé kolečko musíme pořádně omýt a osušit. Předposlední krok je vyšlehat sníh z bílků a ten opatrně vmíchat do masové směsi. Zapékací misku vymažeme lehce máslem a můžeme začít vrstvit. Na dnou přijdou lilky, na ně maso a nakonec brambory a znova lilky. Ty by měly vyjít jako poslední. Myslím, že to se mi ještě nepovedlo. Nakonec přelijeme bešamelem. Pečeme cca 30 - 40 minut. Těsně před koncem pečení můžete pustit gril, aby se udělala kůrčička. A je hotovo!
Vážně se není čeho bát :-) Takže si udělejte volné sobotní odpoledne, nalijte si sklenku dobrého vína a pusťte se do toho ! ;-)