Pozor – sezona grilování začíná!
Jak se nám celou zimu stýskalo. Pohled do plamenů krbových kamen nám připomínal letní táboráky a s blížícím se jarem se nám do snů vkrádala vůně opečených v buřtů. Inu, romantika je romantika marné jsou zdvižené prsty vyznavačů zdravé výživy.
Posezení s přáteli a sklenkou vína nebo piva u krbu pod pergolou nebo u grilu na terase, vůně opékaných dobrot, alchymie nakládání masa a výroby marinád – to je ta pravá relaxace nadcházejích teplých večerů.
První nedočkavci už začali obhlížet pulty obchodů a vybírat to nejlepší, co bychom mohli svým přátelům nabidnout. Zatím to sice na dlouhé sezení venku není, ale alespoň opečený špekáček nás přece jen přiblíží k opravdovému jaru.
Později se nad žhavými uhlíky budou otáčet kuřátka, na roštu grilu zavoní plátky masa všeho druhu, špízy a klobásky, různě ochucené výrobky z masa mletého, zelenina a ovoce, které naši vyznavači grilování teprve objevují.
Pravý fanda grilování nikdy nekupuje maso již naložené, ale má vlastní recepty směsí koření, bylinek a marinád, které jsou jedinečné a nenapodobitelné, protože je nikdy nikomu neprozradí.
Je s podivem, že grilování včetně příprav se věnují hlavně muži, a to i ti, kteří se za normálních okolností vyhýbají kuchyni obloukem. Jsou k této činnosti vybaveni patřičnou dávkou fantazie a obdiv, který sklízejí bývá doporavdy nelíčený.
Možná i proto mají grilování rády i ženy. Nemusejí se točit kolem sporáku, aby pohostily návštěvu, ale sedí u sklenky, nechají se obsluhovat a sledují pána tvorstva, který se v té chvíli stal hrdinou večera.
Taky
už se vám sbíhají sliny? Ani se nedivím. Tak utíkejte rychle nakupovat,
večer už se otepluje.