Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pokyny pro voliče



Volby do zastupitelstev obcí se konají ve dvou dnech, v pátek dne 10. října 2010 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu dne 11. října 2010 od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

 

Pokud jste oprávněný volič, musíte se rozhodnout, koho volit……

Pak po nezbytných formalitách (prokázání totožnosti, obdržení obálky atd.) vyjádříte „za plentou“ svůj názor, upravením hlasovacího lístku jedním z uvedených způsobů:

·                                 Označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze jednu volební stranu. Tím dáváte hlas kandidátům této volební strany v pořadí podle hlasovacího lístku v počtu, kolik činí počet členů zastupitelstva obce, který má být v obci volen. Pokud by jste takto označili víc než jednu volební stranu, byl by Váš hlas neplatný.

·                                 Označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem toho kandidáta, pro kterého hlasujete, a to z kterékoli volební strany, nejvýše však tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno. Počet členů zastupitelstva, který má být v obci zvolen, je uveden v záhlaví hlasovacího lístku.
Pokud by jste takto označili více kandidátů, než je stanovený počet, byl by Váš hlas neplatný.

·                                 Kromě toho můžete oba způsoby, popsané v předchozích bodech, kombinovat, a to tak, že můžete označit křížkem jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. V tomto případě dáváte hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany je dán hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu volených členů zastupitelstva obce. Pokud má být voleno např. 11 členů zastupitelstva a je označena volební strana s 11 kandidáty a kromě toho 5 kandidátů individuálně ze sloupců dalších volebních stran, je dáno označené volební straně 6 hlasů, a to pro kandidáty na prvních šesti místech. Pokud by jste takto označili více než jedna volební stranu nebo více kandidátů, než je stanovený počet, byl by Váš hlas neplatný.

 

A pozor, hlasovací lístek pro volby do zastupitelstva obce může být vytištěn oboustranně.