Jdi na obsah Jdi na menu
 


Při létání vráží do věcí - co dělat

Když si pořídíte ŽAKO KONGO, musíte počítat s tím, že papoušek Vám bude létat po domě, je to jeho přirozenost.

Ať je mladý žak nebo starší žak, který jde do noného prostředí, bude mu chvíly trvat než vychytá všechny předměty v místnosti. Bude se stávat, že nečekaně vrazí do zdi nebo do okna ( ty bych doporučila mít ze začátku mírně zatažená). Náš Kuba do nich ze začátku pořád vrážel a měl pěkné boule na hlavě.

Mladý žako na tom bude trochu hůř než žako, který už umí létat a jenom přešel do nového prostředí.

 

Co v takovém případě dělat, když vrazí do zdi nebo jiných věcí?

v žádném případě na něj nesahejte! dokud se trochu sám nevzpamatuje. Pokud by jste ho hned šli zvednout ze země, přidělil by tu bolest Vám, že jste mu ji způsobili a pak by mohl nastat problém.

Bude to těžké, vím z vlastní zkušenosti. Kuba lítal jako drak a vrážel do všech zdí co máme v domě, pak taky do oken, televize  a všechno co mu přišlo do cesty. Několikrát byl úplně zmatený a jen seděl na zemi, totálně dezorientovaný. A tekla mu i krev z hlavy. Ale museli jsme se držet dokud on sám nedal trochu na jevo, že je v pořádku. Vždycky jsme mu ošetřili rány a teď už je všechno ok. Zní to drsně, ale pokud nechcete, aby Vás papoušek kloval a byl zlý, dodržujte to..

Dneska už lítá jako stíhačka, každou zatáčku vybere a zdím se vyhýbá :-)

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

naraz do okna

(karen, 26. 2. 2015 17:36)

Ahoj. Zakousek mi narazil slupou dvakrat za sebou do okna. Sam se vzpamatoval do par vterin a nechal se pak dat do klece bez protestu coz nebyva. Je mu pul roku. Nemohl si neco udelat s hlavickou?

Hrabání ŽAKA

(viktor, 12. 9. 2011 0:03)

Dobrý den , můžete mi poradit mám 3 měsíčního žaka, věnuju se mu co nejvíc můžu . Ale hlavně ráno a pak během dne hrabe a hrabe v podestýlce . Proč to dělá ? Přestane stím ?
Děkuji za odpověď. Viktor

Re: Hrabání ŽAKA

(Birulka, 30. 12. 2011 15:41)

Mám 2,5letého žaka a ten to dělá také od mimina až doposavad a ptala jsem se odborníka na ptáky pana doktora Tukače a ten mě říkal že to dělají a důvod není znám.Prostě to dělají

Viktor

(žako kongo, 12. 9. 2011 5:39)

ahoj,

náš Kubík to dělal taky, a dělal to proto že se mu podestýlka nelíbyla. Váš žako se jí postupně bude zbavovat a bude chtít spávat třeba na malém bidýlku. Já mu tehdy vyrobila malej žebřík zpřírodního dřeva a všimla jsem si že od té doby na něm spával a podestýlka šla pryč. Jinak když žako hrabe někde v rohu tak to znamená, že chce jít ven. Někdy je to samozřemě víckrát než Váš čas dovolí :-) tak hodně úspěchů

Veronika

(žako kongo, 23. 6. 2011 5:59)

Tak zmého pohledu jak to vidím, že první úraz byl hlavně kvůli těm zastřihlým křídlům a jestli teď už má ty křídla v pořádku tak vráží do věcí protože není zvyklý na svá křídla. Musíte pochopit, že najednou pochopil, že zase může létat. Zkus te ten postroj a uvidíte. Já bych mu víc věřila a častěji ho pouštěla. Žakovi chvíli trvá než vychytá všechny místa do kterých by mohl vrazit. No uvidíte jak Vám to půjde. Určitě mi pak dejte vědět jak to pokračuje.

Hezký den. a Hodně štěstí

Veronika

(žako kongo, 17. 6. 2011 13:39)

a můžu se ještě zeptat, vy jste mu nechávali zastřihávat křídla? a teď je má taky zastřihlá?je zajímavé, že je tak náchylný k rychlým úrazům. Myslím tím, že po jednom pádu se mu něco zlomí atd.nemá třeba problémy s nějakým vítamínem? Víte Kuba neustále do něčeho vráží a někdy jsou to šlupy, že pomale vysklí okno, když se zrovna netrefí, ale zachvilku se vzpamatuje.
Co bych Vám mohla poradit, když by jste chtěla mít žakouška aspoň venku, ale aby nelétal. Prostě, mohl by s Vámi chodit i ven, po domě atak. Existuje tzv. postroj pro žaky. nasadíte mu je kolem křídel a máte ho na krátkém vodítku. Náš soused to používá na Ary s kterými často chodí po zahradě. Třeba to by Vám pomohlo a pro žaka by to bylo spestření než sedět jen v kleci.

Re: Veronika

(Matysek, 22. 6. 2011 7:07)

Ano, kridla mel drive zastrihle, a ten uraz se mu stal pri uniku pred nekym, kdyz spadnul ze stolu na dlazbu. Jeho zdravi je excelentni, mam ho privezeneho z US, kde jsme oba zili a kolotoc ktery jsem musela vybehat, nejen po zdravotni strance byl dlouhy. Mistni veterinar byl z nej nadseny, ze je ve vyborne kondici. Rekla bych, ze ji lepe nez mnozi lide, takovy vyber ovoce a zeleniny nema jen tak nekdo :) cetla jsem si hodne o tech ksirech a v brzke dobe mu je zakoupim, pak nas ale bde cekat dlouha cesta k tomu, nez si na to zvykne. Kridla ma ted nadheren, dorostene, litat muze, prave ze jsem mu uz verila a on spatne zabrzdil a rozrazil si kuzi na hrudi, uz to ma zahojene, ale vzdycky uz bude mit tu hrud asi odhalenou bez peri, pokazde jak se mu tam rozrazi, tak se udela stoupek a naroste nova kuzicka a myslim, ze se mu to misto zvetsuje, ale beztak je to pasak sikovny! :)

Veronika

(žako kongo, 17. 6. 2011 5:48)

ahoj,

to je mi líto, musím říct že i Kuba občas zapomene a z ničeho nic do všeho vráží a někdy mu teče i krev z hlavy. Můžu se zeptat, kde ho pouštíte?nebo spíš jaký má prostor při létání. Je v místnosti okno?pokud ano zatahujete jej?Popište mi místo do kterého vráží.

Děkuji

Matysek

(Veronika, 17. 6. 2011 12:25)

Poprve se mu to stalo, kdyz mel od veterinare spatne ustrihle kridla, ve strachu sletel ze stolu na zem, cca, 1,2metru a praskla mu ta kost a mel operaci, (to jsme zili jinde), v nynejsim domove se ho od zacatku obavam pouset. Posledne vrazil do dveri 30 cm nad zemi v druhem pokoji a prakla mu kuze 9 mm, kost nastesti vydrzela, predtim spadnul z vysky, praskla mu ta kuzicka, narazil do zdi , to bylo ok, ale jak padal dolu tak si to rozrazil o zem, a to mame linoleum, a jednou se odrazil od okna. Takze ho radeji nepoustim a on trpi v kleci, ale asi i pochopil, ze kdyz je venku, tak s emu neco zleho stane, tak se mu ven nehce a kouse, kdyz s eho snazim vzit na ruku. Bydlime v panelaku, klec ma prostornou,a le neproleti se v ni. Tak mu asi usiju neco na tu hrud, jestli si to na sebe necha dat, jinak jsem v koncich, pac v kleci se trapi a me to trapi taky.

Praskla kos - hrudni kos

(Veronika, 16. 6. 2011 15:01)

Muj papousek zako - Matysek, mel nehodu, kdyz mu bylo cca 1,5 roku, spadnul na dlazdice doma a praskla mu kost na hrudnim kosi, mel operaci, kost i kuzi mu slepili, vsechno dobre dopadlo, ted ma 3 roky a bojim se ho poustet z klece, protoze pokazde se hrozne natluce, na stejnem miste na hrudi, kuzi si rozrazi, tece mu krev, kost nastesti drzi. Na veterine sme byli jiz 2x za posledni 3 mesice, neda se s tim nic delat a to jsem mluvila s odbornikem. Takze me napadlo, ze mu nejak budu muset pripinat nejakou ochrannou vestu na hrud, davat ji pod kridla a na zadech zavazat :) Jedine mozne reseni, aby nemusel trpet v kleci, protoze ven uz ho nepustim, aby si zase neublizil. Mate nekdo lepsi napad? A prosim, aby jste me nesoudili, ze jsem spatny chovatel, delam pro nej vse co muzu a mam ho vypiplaneho rucne od veku 4 tydnu kdy jsem si ho domu prinesla v papirovem pytliku a krmila co 3 hodiny, je to milacek, kteremu se stala nehoda a potrebuju jen poradit, dekuji.