Jdi na obsah Jdi na menu
 

PMR

Psychomotorická retardace (PMR)

Psychomotorická retardace je mentálním a tělesným postižením, se kterým se narodí některé děti vlivem infekčního onemocnění matky během těhotenství (zarděnky v prvním trimestru, syfilis, AIDS, toxoplasmóza, parotitida a některé další záněty) nebo nadměrného užívání alkoholu a drog v těhotenství. Snížená funkce štítní žlázy matky také bývá příčinou opožděného vývoje dětí.

Naproti tomu jsou příčiny, které ovlivnit nemůžeme – komplikovaný porod dítěte, vývojové odchylky (neurofibromatóza) a chromosomální či jiné genetické odchylky (Downův syndrom, Klinefelterův syndrom, Turenrův syndrom, Prader- Wiliho syndrom, syndrom kočičího křiku, Gaucherova choroba, fenylketonurie a další). Pomoci zjistit některé tyto vady nám může prenatální diagnostika. Proto je třeba , aby těhotné ženy chodily na ultrazvuková a jiná screeningová vyšetření. Pravděpodobnost genetických odchylek se také zvyšuje s věkem těhotné ženy! Ultrazvukem se bohužel zjistí jen větší anatomické odchylky, přesto je dnes do určité míry možné prenatálně odhalit plody s Downovým syndromem (screeningové metody pomohou stanovit riziko, choroba se však může potvrdit jen invazivními vyšetřeními – amniocentézou apod.). Některé nemoci je dokonce možné léčit tak, že se retardace vlastně nerozvine – např. děti narozené s fenylketonurií, u nichž se dodržuje patřičná dieta. Takových případů však bohužel není mnoho, většinou se na genetické vady přijde až po narození a léčba je zatím předmětem vědeckého bádání.

 

Stupně mentální retardace

Mentální retardace se rozděluje na lehkou, střední a těžkou až hlubokou. Jednotlivé choroby a vrozené syndromy mají různý stupeň retardace a jiné přidružené příznaky. Lehčí postižení je časté také u sociokulturně podmíněné retardace. Děti zaostávají vlivem nedostatečné výchovné stimulace a vedení, dostává se jim málo podnětů, jsou deprimované.

Na vině může být i špatná výživa (v chudších krajinách, rozvojových zemích).

Retardace neznamená demenci. Ta vzniká v průběhu života, především u starých lidí nebo jako důsledek onemocnění mozku (záněty, nádory, cévní mozkové příhody, …) a jedná se vlastně o úbytek inteligence (lidé byli původně „normální“). Retardace je stav zastaveného nebo neúplného vývoje u dětí do dvou let. Inteligence a pohybové dovednosti se zde oproti demenci ani nerozvíjejí nebo se v určitém stádiu zastavují. Psychomotorické poruchy mohou být také projevem schizofrenie (opět se ale neřadí mezi mentální retardaci).

Pohyby lidí s psychomotorickým narušením jsou často bezcílné, opakované, lidé mají zvýšený tonus ve svalech, polohy končetin bývají nepřirozené. Duševní schopnosti se liší hlavně podle stupně postižení. Mohou být narušeny jen komunikační dovednosti, vnímavost, chybět pocit zodpovědnosti, jindy se porucha odráží i v běžných denních činnostech, děti potřebují speciální školy a trvalý dohled.

Léčba je téměř nemožná.

(Zdroj: vitalion.cz)

>diagnózy<