Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Kritéria pro přijímání dětí do MŠ

28. 3. 2022

Kritéria pro přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání ve

školním roce 2022/2023

Ředitelka Mateřské školy  v Chodském Újezdu, příspěvková organizace stanovila následující kritéria, podle kterých bude postupovat při rozhodování na základě ustanovení § 165 odst. 2 písmena b zákona 561/2004 Sb., o předškolním, základním. vyšším odborném a jiném vzdělávání ( školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání v mateřské škole v případě, že počet žádostí o přijetí k předškolnímu vzdělávání v daném školním roce překročí kapacitu maximálního počtu dětí pro mateřskou školu.

I.

Předškolní vzdělávání se organizuje pro děti ve věku zpravidla od 3 do 6 let, nejdříve však pro děti od 2 let.

 

II. Počínaje dnem 1.9.2018 je předškolní vzdělávání povinné pro děti, které před datem 1.9.2022 dovršily 5 let věku a více a dosud nezahájily povinnou školní docházku.

Z tohoto důvodu budou tyto děti s trvalým bydlištěm v Chodském Újezdu a spádových obcí přijaty bez výhrady – nebudou se na ně vztahovat níže uvedená kritéria. Tyto děti jsou povinny docházet do mateřské školy po celý školní rok.

(zákon č.561/2004 Sb., o předškolním , základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání(školský zákon_ §34a odst.2 a §179 odst.2 ).Tyto děti nemusí předložit doklad o očkování, ani doklad, že jsou proti nákaze imunní či se nemohou očkování podrobit z důvodu trvalé kontraindikace.

Ostatní děti , pro které není předškolní vzdělávání povinné, musí být před přijetím do mateřské školy nadále očkovány v rozsahu, jak vyplývá z § 50 zákona o ochraně veřejného zdraví zákona 258/2000, pokud nemají potvrzení, že jsou proti nákaze imunní nebo se nemohou podrobit očkování pro trvalou kontraindikaci.

  • Přednostní přijetí dítěte s místem trvalého pobytu, které před začátkem školního roku (tj. do 31.8.2022) dosáhne nejméně čtvrtého roku, seřazené podle data narození od nejstarších po nejmladší, a to do výše povoleného počtu dětí uvedeného v rejstříku škol a školských zařízení.
  • Přednostní přijetí dítěte s místem trvalého pobytu, které před začátkem školního roku (tj. do 31.8.2022) dosáhne nejméně třetího roku, seřazené podle data narození od nejstarších po nejmladší, a to do výše povoleného počtu dětí uvedeného v rejstříku škol a školských zařízení

III.

Při přijímání dětí do mateřské školy vychází ředitelka školy z kritérií, uvedených v následné tabulce.

 

Kritérium

 

bodové hodnocení

Děti s místem trvalého pobytu na území obce, která školu zřizuje *

Pobyt v Chodském Újezdu a smluvních obcí

10

 

Pobyt v jiné obci

1

Věk dítěte ***

Uchazeč dosáhl 4 let věku k 31.8.2021

6

 

Uchazeč dosáhl 3 let věku k 31.8.2021

3

 

Uchazeč dosáhl 2 let věku k 31.8.2021

1

Individuální situace dítěte

Den nástupu do mateřské školy a počet dnů docházky(celodenní, celoroční)

1

 

Sourozenec uchazeče se již v mateřské škole vzdělává

1

 

Dítě se speciálními vzdělávacími potřebami

1

 

Sociální potřebnost **

1

V případě rovnosti bodů (schodnosti posuzovaných kritérií ) , bude postupováno podle věku dítěte (data narození ), kdy bude upřednostněno starší dítě .

* zákon č. 128/2000Sb., o obcích _ § 2 odst 2a § 35 odst.2

** Ředitelka může přihlédnout při přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání ke zvýšené sociální potřebnosti dítěte vzniklé v důsledku nepříznivé sociální situace( může se např. jednat o matky samoživitelky,samoživitele, osiřelé dítě, dítě, kterému v důsledku nepříznivé sociální situace hrozí sociální vyloučení apod.) S ohledem na zásadu součinnosti mezi správními orgány ředitelka požádá o posouzení odborných otázek souvisejících se sociální potřebnosti příslušné orgány.

*** Do mateřské školy jsou přijímány děti mladší 3 let, u kterých je předpoklad, že zvládnou režim v mateřské škole a jsou samostatné.

a) děti se samostatně oblékají a svlékají

b) děti se samostatně nají

c) děti nemají pleny

d) děti zvládají základní pravidla kulturně hygienických návyků

III.

O přijetí dítěte nerozhoduje pořadí podané žádosti v den zápisu. Posuzovány budou pouze žádosti, které budou podány do předem určeného termínu.

Doložení skutečností k posouzení kritérií je v zájmu zákonného zástupce.