Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co se stane, když...nemůžete sehnat knoflíky

Moje maminka byla ze "staré školy". Mimo jiné se to projevovalo tím, že mi pořídila výbavu - tedy ložní prádlo, ručníky, utěrky. Maminčina slabost pro bělostné damaškové povlečení se zřejmě přenesla i na mě. S trochou studu přiznávám, že mám prostě problém ulehnout do peřin v barevných povlacích a k tomu z nejrůznějších nežehlivých materiálů. Naštěstí do nich - alespoň doma - uléhat nemusím. Jenže... Všechna moje oblíbená povlečení mají jednu vadu. Přepečlivě vyšívané drobné knoflíkové dírky. Jsou jedna jako druhá, umístěné vždy dvě naproti sobě tak, aby se do nich vsunul, a tím i zapnul, obyčejný knoflík. Příslušný typ knoflíků mám, jen velikost jaksi neodpovídá, dírky jsou o dost menší. 

A tak jsem se naivně vydala do všech galanterií, kterými se krajské město může pochlubit. Buď jsem neuspěla vůbec, nebo mi nabídli tentýž velký rozměr, jaký už doma mám. Poslední galanterie patřila do druhé skupiny - prodavačka přede mě pyšně vyložila knoflíky-velikány a tázala se, kolik si jich vezmu. Když jsem po pravdě odpověděla, že TYHLE nechci, protože potřebuji menší, vypálila na mě ta dobrá žena větu těžkého kalibru. S výrazem "co bys ještě nechtěla" mi totiž sdělila:"Simvás, to přece dneska nikdo neřeší!" 

I když tedy už vím, že jsem JEDINÁ, kdo řeší potřebnou velikost knoflíků , nevzdávám se. Doma jsem  zahájila pátrání po internetu. No jo, ale jak byste takový knoflík nazvali? Hledala jsem "knoflík na povlečení", "knoflík na ložní prádlo" - nic. První úspěch se dostavil, když jsem narazila na termín "knoflík cíchový dvojitý" - to mě fakt nenapadlo. Druhý úspěch - příslušný sortiment nalezen v několika e-shopech. No, a tím tak asi mohu výčet pozitiv uzavřít. Všude mají knoflíky velikosti 28, v jednom případě 16. Poučena velikostní tabulkou knoflíků, vím, že potřebuji velikost 22 - ale kde ji safra vzít? 

Zbývá tedy následující: Buď chybějící knoflíky nahradit provázkem , nebo se do těch s velkým průměrem po večerech pustit rašplí či pilníkem a zmenšovat a zmenšovat...

Knoflík cíchový dvojitý, pochopitelně vel. 28

knoflik.jpg