Jdi na obsah Jdi na menu
 

Bojová letadla v ráji V 21.5.2011

 

Po napínavém celotýdenním sledování různých meteorologických serverů je téměř jisté, že naší sobotní akci bude vesmír nakloněn. Je sice vyhlášena výstraha přívalových dešťů a bouřkové činnosti, ale většinou se to netýká naší zeměpisné polohy, kde máme klubové letiště.
 
Po organizační schůzi k "Bojovým letadlům v ráji", která se konala 15.5.2011 se drtivá většina nás klubáků sjíždí v pátečních ranních hodinách na naše klubové letiště Koprník. Ostatní „skalní“ členové klubu zde táboří v karavanech již od středečního odpoledne.
 

img_1457a.jpg

Vašek s Vláďou dopoledne sekají travnaté plochy, na nás ostatních je vybudovat stojánku modelů, napnout ochranné sítě …. vybudovat celé zázemí pro nás i návštěvníky.
Naši kamarádi hasiči jsou také v plné práci s budováním stánku s občerstvením. Už se těšíme na voňavou klobásku z jejich udírny.
 

stojanka.jpg

 
 
 A samozřejmě kluci – piloti dopilovávají svá vystoupení.

vlada-a-dadek.jpg

 
 
  Také probíhají zálety nových modelů členů našeho klubu.

peta-a-spit.jpg

 
 
A pro naše kombatí souboje se nám podařilo získat i dalšího účastníka. Radek si dává několik tréninkových skoků s FW-190.

kombatak-radek.jpg

 
Po hezkém pátečním dni se pomalu přiblížil večer, vše je připraveno a tak si ogrilujeme kotletku, klobásku, pokecáme a jde se spát.
 
 

img_1494a.jpg

V sobotu jsme si nemohli přát lepší počasí. Od rána téměř ani mráček, profukuje mírný západní vánek přímo v ose dráhy. Začínáme pomalu „obsazovat“ stojánku, přijíždí další účinkující piloti a tak už snad nic nebrání zahájení našeho modelářského leteckého dne.

Svoláváme piloty na předletový briefing, tankujeme letadla palivem a je tu DESÁTÁ. Vláďa zahajuje náš program modelem létajícího psa a okamžitě sklízí obrovský úspěch nejen u návštěvníků. Kolmý stoupavý let, výkruty a nechybí ani let hlavou dolů. Vláďa provádí se svým modelem opravdové „psí kusy“.
 
V dáli se již přibližují k našemu letišti na další letové ukázky tentokrát opravdová letadla z mladoboleslavské Nadace Metoděje Vlacha. Nízkými průlety návštěvníkům představují piloti ULL repliky historických letadel RACEK PB-6, Fi-156 Štorch, PIPER a AERONKA.
Po překrásném vystoupení letounů nadace máváme spolu s návštěvníky pilotům a přejeme šťastný let domů. Na přípravné stojánce modelů jsou již v plné pohotovosti jejich piloti a tak jedno letové vystoupení střídá druhé.
 
Jako další překvapení leteckého dne máme připraveno vystoupení  a přistání dvou ULL VIXEN pilota Libora "Kantora" Kučery a ZENER 601 UL pilota Martina Beneše. První přilétá Libor, po nízkém průletu přistává na prahu dráhy a roluje na stojánku. Po 13. hodině se hlásí nad letištěm i Martin. Představuje svůj ULL při průletech nad drahou, jde na finále a v zápětí parkuje na stojánku. Oba letouny okamžitě vzbuzují velký zájem diváků a tak je kluci představují, seč mohou.
Samozřejmě, jako každý rok, za stojánkou ULL probíhá další zajímavý doprovodný program naší akce - ukázky zemědělské techniky, kde si mohou všichni návštěvníci leteckého dne na vlastní "kůži" a pod dohledem zkušených řidičů vyzkoušet řízení moderních traktorů.
 
Porgram pokračuje dále neméně atraktivním soubojem kombatů. Jestli jsem dobře počítal, tak nás kombaťáků bylo v kruhu 12 ! Někteří po vystoupení měli za modelem stuhu celou, někteří jen kousek a někdo si musel pro zbytky modelu dojít do louky. Toto vše ovšem patří k soubojům kombatů a dělá jej atraktivním pro všechny diváky i zůčastněné piloty.   
 
Blíží se čtrnáctá hodina - konec oficiálního programu leteckého dne a tak Vláďa připravuje s dalšími členy klubu losování tomboly. Po půlhodince losování jsou ceny diváckých a účastnických tombol pilotů rozdány, oficiální program je u konce, ale letové ukázky modelů samozřejmě pokračují dál. Protože všude okolo se shlukují bouřková mračna, první opouští naší akci Libor "Kantor" se svým VIXENEM, zamává na rozloučenou a zamíří k domovu.
Nedlouho po něm startuje i Martin se ZENEREM 601. V následujícím průletu nad drahou nám všem také zamává křídly, rádiem z paluby letounu pozdraví návštěvníky a účastníky leteckého dne a také zamíří domů do Slaného.  Kluci děkujeme.
 
A jelikož nad naším letištěm stále panuje překrásné počasí, létáme až do večera .... 
 
Závěrem bych chtěl poděkovat všem zůčastněným našeho leteckého dne za perfektně odvedenou práci a samozřejmě i návštěvníkům naší akce za krásně strávený sobotní den.
 
Pokud se Vám program našeho modelářského leteckého dne líbil, dovoluji si Vás tímto pozvat na následující klubovou akci "XIV ročník pojizerské model air show", která se bude konat 20.8.2011.
 
Tomáš Kolínský
MK Veselá
 

Náhledy fotografií ze složky Bojová letadla v ráji V 2011