Jdi na obsah Jdi na menu
 

Matylda

..

je tchořovitá holka, dovezena do útulku pro fretky Klubko 27.11.2016
z Měcholup, v dočasné péči v Praze u Máši, 6.7.2017 přeřazena
do
virtuální adopce, bydlí dál u Máši.

za Duhový most odešla 4.2.2018

matylda.jpg27.11.2016 Dnes jsme vyzvedávali v útulku v Měcholupech fretčí holčičku, dostala jméno Matylda. Matylda má uši zahnojené tak, že by se tam daly sázet brambory, přerostlé drápky a přepadává na stranu :-( Takže hned zítra s ní jdeme k fretčímu vetovi, snad to nebude nic vážného...

Maty je hrozně hubeňoučká, musela se toulat dost dlouho. Drápky měla přerostlé a mám podezření minimálně na svrab v uších ne-li zánět. To by mohlo vysvětlovat to padání na stranu. Jen nechápu, proč jí v Měcholupech aspoň nepodali něco proti svrabu... Takto by zvířata z útulku odcházet neměla :( Po zítřejším vyšetření budeme moudřejší.

28.11.2016 Dnešní návštěva veteriny s Matyldou byla ve znamení čekání. Na vyšetření jsme čekaly celé dvě hodiny. Prohlídka uší dopadla uspokojivě, vypadá to, že je má "jen" zahnojené. Problémy s rovnováhou na veterině nepředvedla. Jsme s veterinářem domluveni, že ji budu pozorovat a případné padání natočím. Zuby nemá moc pěkné a srst je poměrně dost hrubá, shodli jsme se s veterinářem na tom, že by mohla být starší. Do příštího týdne máme jasný cíl, přibrat. Je to kost a kůže. Příští týden nás čeká kontrola.

Nicméně je to moc milá holčička. I přes všechno nepříjemné, co dnes na vete zažila, nekousla a ani jednou se neohnala a po příchodu domů a vypuštění z přepravky radostně kvokala a skákala jak blázen :) Před chvílí povečeřela a zalomila to ve fretkám tak dobře známé poloze "na Supermana" :)

6.12.2016 Matyldě byl dnes diagnostikován inzulinom. Od dnešního večera bude brát 2x denně 1/8 prednisonu. V očích má počínající šedý zákal, což je v jejím věku (veterinářův věkový odhad je cca šest let) poměrně časté onemocnění, podobně jako inzulinom. Nicméně nic ji nebolí, takže si z toho nic nedělá a od příjezdu z vete blbne jako mladice :-) Je hrozně miloučká, takže věřím, že i přes její vyšší věk a tento zdravotní handicap má šanci na nový domov.

20.2.2017 Ráda bych za útulek poděkovala Evě Komárové, která už více než dva měsíce dávkuje na miligram přesně Prednison pro naší Matyldu. Díky přesným dávkám se Maty daří moc dobře, přibírá na váze a hraje si jak malá. Zároveň chci připomenout, že Maty stále hledá nový domov. Nejlépe u člověka bez fretky, případně jako kamarádka ke starší nekonfliktní fretce. To, že bere léky, ji nijak neomezuje v její báječné povaze. Je jednoduše skvělá!

1.5.2017 Matylda se přestěhovala od Markéty k Máše. V úterý jsme navštívily naší paní doktorku Nečasovou. Zkontrolovala jí glykémii a konstatovala, že s ohledem na její zdravotní stav je Matylda v dobré kondici.

6.7.2017 Vzhledem trvalým zdravotním problémům, které Matyldě znemožňují najít novou rodinu, byla přeřazena do virtuální adopce.

Přivezli jsme si jí na konci listopadu loňského roku v Měcholupech a záhy jí byl diagnostikován inzulinom, takže je už přes půl roku na pravidelných dávkách Prednisonu. Postupem doby přestala jíst granule a jediné co momentálně slupne jsou dětské příkrmy (kuřecí a hovězí od Hippu). Jinak je čilá, běhá , šmejdí, nicméně víme, že je to už jenom o pár měsících. Ale i těch pár měsíců je pro nás, i kvůli ceně příkrmů (denně jeden v ceně kolem 50 korun), docela finančně náročné.

Pokud byste nám a Matyldě chtěli pomoci, je možné buď finančně na účet 83268319/0800, variabilní symbol 1111. nebo můžete pár přírkmů koupit a poslat poštou nebo předat osobně na Praze 1. Všichni moc děkujeme...

1.2.2018 Dnes žádné pozitivní zprávy :-( S Matyldou jsme byli u paní doktorky Chylíkové na krvi a sonu... Bohužel to vypadá, že Maty má metastázy v játrech, takže jsme se dohodly, že nikoliv dlouhý život, ale kvalitní život. Nebudeme jí trápit jaterní dietou, bude dostávat to, na co je zvyklá, jenom zvyšujeme dávky Prednisonu a uvidíme jak to bude dál. Za 14 dní jdeme na kontrolu.

4.2.2018 Tyhle zprávy se mi nepíšou vůbec lehko. Dneska ráno se Maty hrozně zhoršila, od noci nic nežrala, nebylo možné do ní cokoliv dostat a šla z jednoho hypoglykemického záchvatu do druhého. Třásla se, nemohla chodit... Takže jsem se rozhodla nechat jí odejít.

Ve Vetcentru ve Stodůlkách jsem odmítla inhalační narkózu, řekla jsem, že si ji chci držet. Naštěstí se podařilo jí zakanylovat a odešla klidně během chviličky u mě v náručí....

Maty, byla jsi jedna z nejúžasnějších a nejhodnějších freteček, co prošly útulkem... Teď už bude jenom dobře....