Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jidelníček

22. 10. 2010

 

 

PŘEDMLUVA

Kolik potravy má dostat zakrslý králíček denně? Co všechno může? Jaká zelenina a ovoce jsou vhodné? Který druh granulí je nejlepší? - To jsou běžné otázky, které si klade každý zodpovědný chovatel, a my se na ně v tomto článku pokusíme odpovědět.

Především je třeba si uvědomit, že králík je býložravec,  což znamená, že se jeho strava v přírodě skládá hlavně z čerstvé trávy a lučních bylin, doma pak ze sena a čerstvé šťavnaté zeleniny.

Granulované krmivo a ovoce jsou považovány pouze za doplňkové krmivo a dospělým králíčkům ho proto podáváme s mírou.

Vhodná strava zajišťuje králíčkovi nejen správnou dávku veškerých důležitých živin (vlákniny, vitamínů a minerálů), ale slouží i jako prevence mnoha závažných patologických onemocnění (onemocnění jater, střevní komplikace, ledvinové a močové kameny,  přerůstání zubů – jak řezáků, tak stoliček - s následkem abscesů atd). Proto je důležité, abychom svému mazlíčkovi/svým mazlíčkům sestavili správný a vyvážený jídelníček.

 

DŮLEŽITÉ!

  • Pokud králík náhle změní své stravovací návyky (např. přestane jíst seno), je vhodné navštívit veterináře z důvodu podezření na přerůstání zubů (je nutné, aby veterinář zkontroloval stoličky, což sami doma nezvládneme)
     
  • Pokud králík najednou odmítá potravu a je apatický, navštivte IHNED veterináře. Více než 24hodinová hladovka může králíkovi způsobit nenapravitelné poškození trávícího systému, který se bude postupně zpomalovat až do uplného zastavení, jehož následkem je selhání jater a smrt.
     
  • V případě operace (např. kastrace) králík NESMÍ držet hladovku! V den operace je vhodné mu dát hodně sena, trochu kvalitních granulí, případně menší dávku bylin nebo zeleniny bohaté na vlákninu, na kterou musí být ale zvyklý. Strava musí být o něco lehčí než normálně, protože králík s přeplněným žaludkem (který tlačí na hrudník) může mít při anestezii problémy. [8] Pokud Vám veterinář řekne, že má králík držet před operací hladovku, je lepší poohlédnout se po jiném, protože tento toho o králících moc vědět nebude.

  • Po operačním zákroku se MUSÍ králík rozjíst co nejdříve. S pomocí analgetik (Metacam), který je vhodné si od lékaře vyžádat (Metacam byste měli mít pro králíčka na doma např. po trhání zoubků nebo pro samičku po kastraci), by měl králíček pomalu začít jíst. Často musí být k jídlu stimulován (na rozpapání jsou ideální čerstvé bylinky jako bazalka, meduňka, petrželka, mrkvová nať nebo čerstvá nebo sušená pampeliška či jitrocel), ale pokud ani po více hodinách nejeví žádnou chuť k jídlu, je potřeba ho začít dokrmovat injekční stříkačkou (bez jehly a nejlépe o obsahu 1ml, která je dostatečně tenká, aby se králíkovi dala vsunout mezi přední zuby a stoličky) umělou výživou (např. v ČR dostupné instantní seno Rodicare Instant, Osmizrnná nemléčná kaše od Nestlé, ve vodě rozmočené granule, zeleninová dětská výživa neobsahující luštěniny a brambory) a zároveň je nutné spojit se s veterinářem, který, pokud je to nutné, králíčka pomocí infuze rehydratuje a podá mu vhodné léky na podporu chuti k jídlu, rozhýbání střev a podporu jaterní funkce. Místo vody lze na přípravu kaše na dokrmení použít rovněž rehydratační roztok Kulíšek, který koupíte v lékárně. Celkově musíme do králíka dostat 50 ml kaše a 50 ml na vody kilo váhy denně až do doby, než nezačne jíst sám.