Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa a péče

Výživa a péče o koně

 

Dobrá péče o koně je základem spokojenosti tohoto ušlechtilého zvířete i jeho majitele. Vlastnictví koně nezahrnuje pouze ježdění na něm, musíme mu věnovat náležitou péči. To znamená zajistit mu vhodné podmínky pro život, dostatek správného krmení a vody, starat se o jeho srst a kopyta, zajistit mu veterinární péči, péči podkovářskou a pravidelně kontrolovat jeho zdravotní stav.

 

grooming_tips_brl_equine_298d5f63-807f-487a-874c-450fe1da1a1f_2048x.jpg

 

Ať už svému svěřenci dopřáváte jakoukoliv péči, důležitým prvkem v jeho životě zastává samotná výživa. Zdraví a vitalita zvířat je velkou měrou odvislá právě od správné výživy. Krmná dávka musí odpovídat fyziologickým potřebám zvířat, jejich užitkovosti a musí být jakostní. Jednotlivé komponenty krmné dávky by měly pocházet z ekologického zemědělství. Zchutňující přísady, vitamínové a minerální doplňky musí být přírodního původu.

Původní přirozenou potravou pro koně byla a je kvalitní tráva a seno. V dnešních podmínkách však koně žijí spíše v nepřirozeném prostředí, a tak přebírá roli přírody člověk. Dá se říci, že zvolit vhodnou potravu – co do kvality i množství – je skutečná věda. V běžné přírodě se totiž kůň neustále toulá a pase. Zároveň překonává denně velké vzdálenosti, a tak si může do svého jídelníčku vybírat různé druhy trav, rostlin a především bylinek. Bohužel současný způsob hospodaření vede k degradaci půdy a tím dochází ke zhoršování kvality půdy. Dochází k zániku organické hmoty v půdě, živinného humusu a dalších látek potřebných pro správné vytvoření půdní organické hmoty, která by produkovala kvalitní pastviny a sena.

 

feeding-a-horse-with-laminitis.jpg

 

 

 Jakým způsobem můžeme vylepšit nevyváženou stravu našich zvířat ???

 

Jestliže chceme krmit naše domácí zvířata vhodným druhem potravy pro daný živočišný druh a zároveň zdravě, podáváním výlučně průmyslově získaného základního krmiva to není úplně možné.

Z tohoto důvodu pak musíme zvířatům zajistit vyváženou stravu, prostřednictvím dalších doplňků stravy, jako jsou minerály, stopové prvky, vlákninu, vitamíny atd...  Aby všechno fungovalo tak jak má a tělo dokázalo vstřebat a využít potřebné látky, musí být tyto doplňky stravy v organické podobě !!!

Dalo by se říct, že trh s krmivy pro koně je již přesycen. Na jednu stranu lze souhlasit, ale stále převládá kvantita nabízených produktů před samotnou kvalitou. Na trhu se běžně setkáváme ve většině případů s laciným sortimentem krmných směsí a doplňky, které mají vysoký obsah vlákniny, nízký obsah bílkovin s neúplným spektrem esenciálních aminokyselin, nízký obsah energie, nedostatečné zastoupení minerálů a vitamínů v organické podobě.

Bohužel rozdíly v krmných směsích jsou – a to značné. Jedním z hlavních parametrů je koncentrace živin a cena. Víme ale, že cena ve skutečnosti o kvalitě krmiv nic nevypovídá, přesto je třeba říci, že krmné směsi z kvalitních komponentů mají nejen vyšší obsah živin, ale také si z nich vše co organismus potřebuje vezme snáz a více než z těch laciných.

Jako majitelé nejen chovných klisen jsme si kladli otázku, jak a čím doplnit potřebné živiny pro správný vývoj hříbat, odstavčat, pro zachování zdraví a vitality jejich matek, sportovních koní a koní v např. v rekonvalescenci ?

Produkty, se kterými pracujeme a máme velmi dobré zkušenosti, mají své kořeny v Bavorsku. Tento rodinný podnik byl založen v roce 1992 a jejich produkty ( pro zvířata, půdu, rostliny a lidi) jsou obohaceny o minerály a vitamíny v organické podobě. Jsou získávány čistě z rostlinných zdrojů a tím pádem pro tělo zvířete nebo člověka jsou maximálně využitelné, protože se nacházejí v jiných vazbách než minerály anorganické a navíc jsou tyto rostliny odvlákněné a jemně pomleté ( mikronizace ), aby byl efekt využitelnosti pro tělo co největší.

Právě použití těchto rostlin z různých zemí a smícháním s mořskými rostlinami jako i s různě vybranými druhy řas zabezpečují tyto produkty zároveň zásobení koní stopovými prvky a mikroživinami, které jsou nezbytné pro optimální zdravotní stav zvířat.

Vašim koním je k dispozici 12 různých krmných příměsí, všechny tyto bylino - minerální produkty pro koně jsou k dispozici v baleních se znovu uzavíracím a aromu chránicím systémem.

Pokud chcete vyzkoušet, ochutnat, poradit s výběrem vhodného produktu, prosím kontaktujte nás.

 

Doplňkové krmivo

Dietní doplňkové krmivo

Doplňkové produkty

Doplňkové produkty pro péči

 

 

tel: 604 846 422