Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše nejoblíbenější závody

 

Sadská. Naše nejoblíbenější závody. Trať vedoucí borovým hájem po dostatečně širokých cestách s pevným pískovým povrchem, je technická s mnoha zatáčkami a rovinatá s minimálním převýšením. Start i cíl nedaleko restaurace Rybářka.

 

Ve třiadevadesátém roce se v Sadské a Praze konal seriál pěti závodů v canicrossu, bikejöringu, triatlonu a duatlonech se psem. Na některých z nich mnozí závodníci využili možnosti dvojího startu. I já jsem se na start bikejöringu postavil jak s Baarou, tak i s Beringem.

Závody začínaly. Uvázal jsem psa ke stromu a vydali jsme se s Bárou ke startu. Čekali jsme na odpočítávání posledních vteřin, když jsem uslyšel, že v místech, kde byl Bering uvázán, se něco děje. Závod nezávod, nechal jsem Báru i s kolem u startu a rychle běžel na úvaziště.

V té době už byla na místě početná skupinka lidí, která sledovala dění u stromu. Co se stalo? Volně pobíhající čechohorák Blek se dostal k místu, kde byl uvázán Bering. Došlo k tomu, k čemu dojít muselo. Mohutnější Blek byl ve výhodě a zakousl se do Beringa.

Všichni stáli a koukali. V tom kdosi poradil: „Zkus ho bouchnout přes čumák!“ Okamžitě jsem pěstí praštil shora Bleka přes čenich. Pes Beringa pustil a mně ruku neprokousl.

Bering byl v pořádku. Vrátil jsem se na start. Zahájení závodů se o několik minut zdrželo.