Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

329239251_571070021595905_3710809033517189011_n.jpg

 

Osamělý vlk klusal jižní Moravou

 

Všechno začalo 27. září 2001, kdy se třináctka účastníků sjela na závod, jenž nesl symbolický název - Osamělý vlk. Pořadatelství zaštítil tehdy Musher’s Club Pohoda Starovice. Azylem se nám stal areál rekreačního chatového tábora Jitřenka. Na svatého Václava byla na startu třináctka statečných (či pošetilých) a před nimi 121 kilometrů divukrásnou krajinou posledního vysočinského vlka - Žďárských vrchů. Úctyhodnou vzdálenost bylo třeba zdolat za 48 hodin. Třeba připomenout, že všichni závodníci ani neměli psy - nebylo mnoho těch, kdo by se na „takovou dálku“ rozhodli svého psa vyslat, natož půjčit. Avšak zkraťme vzpomínky: do cíle dorazil jako první jeden z nejlepších českých ultramaratonců Miloš Škorpil (bez psa) v čase 17 hodin a 35 minut. Druhým v cíli byl kněz a profesor biologie Marek Orko Vácha - rovněž bez psa (Orko absolvoval mimo jiné několik expedic do Antarktidy) - v čase 24 hodin a 4 minuty a třetí Michael Chovanec s belgickým ovčákem Abatem Novterpod v čase 24 hodin a 7 minut.

A kdo že tedy na trať vyrazil?

Miloš Škorpil, Martina Klimešová, Michal Chovanec, Vladimír Páral, Jaroslav Monte Kvasnica, Marek Orko Vácha, Olga Bučková, Luděk Štokr, Aneta Kastnerová, Richard Kastner, Dušan Olšák, Karel Buček a Miloš Fabiánek.

 

Již v příštím roce (2002) se uskutečnilo pod taktovkou Musher’s Clubu Pohoda Starovice první oficiální mistrovství republiky v dogtrekkingu (rovněž Osamělý vlk). Prvními mistry republiky se stala evropská a světová canicrossová šampionka Soňa Klikarová (s fenkou českého horského psa) a Michael Chovanec (s fenkou Parson Russella teriéra). Nesmírně potěšitelné však bylo, že startovní listina čítala sedm desítek jmen závodnic a závodníků!

Soňa Klikarová s fenkou českého horského psa Andy Mount Mc Kinkey zvládly nástrahy 82 kilometrů dlouhé trati za 10 hodin a 13 minut. „Byl to nejdelší závod mého života,“ svěřila se čtyřnásobná mistryně Evropy v canicrossu Soňa Klikarová. „Trasa byla výborná, kochala jsem se přírodou. Do Osamělého vlka jsem vstupovala bez plánu, nechala jsem závodu volný průběh, nekladla jsem si vysoké cíle, protože s dog-trekkingem jsem neměla žádné zkušenosti. Výsledek byl otázkou vůle, dokázaly jsme se s Andy vybičovat. Povinná zátěž mi dala do těla, trochu jsem cítila klouby, jinak to byla pohoda. Dog-trekking je prostě krásná výzva.“

Nejrychlejším mužem startovního pole byl podle očekávání Michael Chovanec, který běžel s fenečkou Parson Russela Teriera Urlicou P. Interriss. „Trať byla príma,“ hodnotil Michael, „jen asfalt byl hnusný. Urlica se zpočátku bála velkých psů, ale jak ucítila otočku, makala domů. Mám velkou radost ze zisku zlaté medaile.“ Michael s Urlicou dosáhli času 10 hodin a 20 minut.

 

Dogtrekking odstartoval svůj vítězný útok na romantická kynologická srdce. Povzbuzeni zájmem sportujících kynologů se do práce pustili další pořadatelé a organizátoři: kromě Osamělého vlka přibyl na termínovou listinu i Šlapanický vlk Moravským krasem (organizuje kynologický klub Šlapanice), jesenická severská odysea Stopou strejdy Šeráka (organizuje Gejza Sóky a Musher’s Club Obří skály) a Stezkou vlka (pořádal Vladimír Páral s musher’s clubem). Tyto zdařilé a dnes již tradiční akce, lákají nové obětavé organizátory, takže v současné době čítá dogtrekkingová termínovka úctyhodnou řádku závodů v Česku, ale také například na Slovensku, a také v Rakousku.

 

Výsledky mistrovství republiky v dog-trekkingu 2002

Kategorie žen

1. Soňa Klikarová (český horský pes Andy Mount McKinkey) 10 hodin 13 min.

2. Martina Klimešová (belgický ovčák Aralia Novterpod) 12 hodin 13 min.

3. Markéta Slaměníková (sibiřský husky Sitka Bohemia Bonanza) 15 hod. 14 min.

Kategorie mužů

1. Michael Chovanec (Parson Russel Terier Urlica P. Interriss) 10 hod. 20 min.

2. David Tomšík (aljašský malamut Bessy od Mladečské jeskyně) 15 hod. 43 min.

3. Petr Brázda (sibiřský husky Fík) 19 hod. 27 min.

 

Osamělý vlk - první dog trekking v České republice

Musa pedestris aneb Abeceda dog – trekkingu

Osamělý vlk klusal jižní Moravou

Pravěk dogtrekkingu

dtpravek.rajce