Jdi na obsah Jdi na menu
 


Psí toulky Hostivaří

 

Prokoušou pletivo, přeskočí nebo zbortí ploty, protáhnou se nejužšími skulinami a unikají nevídanými způsoby. Ale rádi se vracejí nebo jsou vráceni. Tuláci.

 

Zeťák

Malý psík z naší ulice, kříženec, voříšek, hostivařský tulák. Když naše fenka hárala, překonával všechny překážky. Nikdy jsme si nebyli jisti, zda se mu to nepodařilo. Říkali jsme mu Zeťák.

Rozednívá se a sousedka Maruška vstane a ospale kouká z okna do ulice. Náhle zpozorní. Po chodníku si to metelí dva hafani. Jeden malý a druhý velký. Zastaví u nejbližší popelnice. Chvíli ji očuchávají a pak se ten velký černobílý rozhodne. Postaví se na zadní a předními tlapami se opře o černou plastovou nádobu. Ta se poroučí k zemi a víko se otevře. Malý psík nezaváhá. Vleze dovnitř a vyhrabává její obsah. Velký pes odpočívá a čeká. Po chvíli začne třídit vyhrabaný obsah popelnice. Zeťák vyleze a společně se radují z dnešního úlovku. Už si to zase oba metelí, tentokrát o dům dál.

Bering ani nechtěl doma žrát. A nadávajícím popelářům zůstalo v ulici několik povalených popelnic.

 

Vrať se, odkud jsi přišel

Vlahý letní večer. Soused uklízí na dvorku. Ještě pár větví a pro dnešek toho nechá. Otočí se a hledí do očí velkému černobílému psovi. Ten stojí pevně rozkročen, s hlavou mírně posunutou ke straně. Zvídavý pohled doprovází lehkým kýváním ocasu.

Hostivařský občan na psa chvíli mluví, ten pozorně naslouchá. Nakonec mu řekne: „Vrať se, odkud jsi přišel!“ Pejsek narovná hlavu, zklamaně se otočí a vrací se, odkud přišel.

 

Chodila na televizi

Stará paní se vrátila ze zahrady a v hale rodinného domku usedla k opuštěné puštěné televizi. Tu si na něco vzpomněla. Vstála, obrátí se a … kouká a kouká. Za ní sedí spořádaně a tiše pes. Nechtěl paní rušit, možná byl také zaujat televizním přenosem.

Paní fenku pohladí a odvádí ji k sousedům. Po kolikáté už ...