Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šampión versus Jiljí

 

Horské sídlo Pustevny je známým turistickým a vyhledávaným lyžařským střediskem a nachází se v sedle masívu Radhošť ve výšce 1018 metrů nad mořem. V minulosti zde žili poustevníci a v devadesátých letech tu parta kolem Honzy Valů pořádala musherské závody. I vydali jsme se s Honzou Horákem a Pavlem Šampiónem Janovským, a také s Čibim, Moonem a Beringem, do Beskyd. Závody se konaly na konci zimy a na startu nás překvapilo nezvykle teplé počasí.

První kolo zajel Šampión o 13 vteřin pomaleji než Jiljí Krkoška a bylo nabíledni, že jejich nedělní boj o třetí místo bude velmi dramatický. Pavel cítil možnost dostat se konečně na bednu. A to se mu po druhém kole podařilo. V součtu časů porazil Jiljího o pouhých 91 setin sekundy! Šampion byl nesmírně šťastný a odvážel si z Pusteven vázu.

Ve skijöringu jsme obsadili první tři místa a již za tmy se vraceli domů. Pavel byl v sedmém nebi. Všichni řidiči byli „Krkoškové“ a Šampión si prodlužoval svou euforii závoděním s těmito novými soky. Své počínání hlasitě komentoval a běda, pokud se nás někdo pokusil předjet. V tu chvíli neznal bratra a noví soupeři to s ním neměli lehké. Je jasné, že pro tuto svou téměř rozhlasovou reportáž a „skijöringový závod v autech“ snadno získal i nás a bavili jsme se tím až do Prahy.