Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co se vám na mushingu líbí či nelíbí?

 

Líbí se mi ta souhra, harmonie, porozumění, a hlavně psi jsou velkými učiteli, každý pes je nová zkušenost a poznání. Někdy se mi nelíbí, jak se někteří ke psům chovají, ale to je už o lidech a jejich přístupu.

Veronika Hložková

 

Nabízí možnost sepětí se psy v tom, co je baví, stát se součástí smečky a „běžet“ s větrem o závod, šáhnout si do rezerv. Nelíbí se mi „kastování“ - kdo je závodník, kdo dělá romantiku, kdo jezdí sprinty, kdo longy. To koukání na ostatní skrz prsty, protože oni to dělají jinak, a už nejsou ti praví musheři. Je to podle mě zbytečné, každý ať si se svými psy užije, na co spolu mají a co je naplňuje.

Lenka Blachová

 

Dobrá parta musherů a fajn kamarádi, hory, sníh, bahno a hlavně hafani. "Vysírači" (slovo letitého významu, označení pořadatelů pro ty, kterým se pořád něco nelíbí). V poslední době je také víc a víc frajírků a namyšlenců, co se chovají na závodech surově a sprostě (asi si léčí nějaké mindráky). Mushing má být o radosti ze života a vztahu člověka a zvířete.

Jaromír Hanuš

 

Líbí se mi souhra člověka a psa a nelíbí se mi, když ta souhra chybí.

Marie Ševelová

 

Společný úspěch můj a mojí smečky je nabíjející. A to nejen výsledkově, protože úspěchem je už samotné dokončení závodu. Zvláštní kouzlo pak mají společné tréninky doma s dětmi nebo mojí manželkou. Na chvíle, kdy budu s napětím čekat v cíli na děti, se ale moc netěším. Co není na mushingu hezké je chvíle, kdy zjistíte, že starší psi jsou už moc staří, a nejraději byste zastavili čas. Dalším a velkým mínusem pro mushing v Čechách jsou teplé zimy. Uznali by ve Skandinávii klimatickou emigraci?

Martin Kotiš

 

Líbí se mi sledovat, jaký zvláštní vztah mají lidé se svými psy. Nemám rád sportovce, kteří nemají vlastního psa a půjčují si dobrého psa od jiných a chtějí rychle vyhrávat závody. A samozřejmě, když někdo má vlastního psa a půjčuje si lepšího psa od někoho jiného, protože chce vyhrát významný závod. To není fér. Chcete-li vyhrát, musíte trénovat sebe a vašeho psa - a ne jít na klávesové zkratky.

Nikolas Imiołczyk

 

Mám rád přátele podobného zaměření, které potkávám na závodech. A nemám rád drobení na kupu organizací a kategorií jen proto, aby byl každý na bedně.

Peter Marcin

 

Nemám ráda, když si závodníci něco dokazují na úkor svých psů.

Jana Raczová

 

Líbí se mi na něm spousta věcí, hlavně souhra člověka se psem, soužití s přírodou, uvolnění od moderní civilizace a ta musherská komunita. Z pozice pořadatele závodů se mi nelíbí chování některých musherů. To, že si vždy někdo na něco stěžuje (špatně označená trať, bahno, sucho). Nikdy se nic neudělá dokonale. Pamatuji si, že dřív (zhruba v roce 1997) byly závody na tom mnohem hůř a všichni vše brali s úsměvem. Dnes jako by trasy měly být nově vybudované s gumoasfaltem, aby to dobře jelo, žádné kořeny, dlouhé výšlapy, brody apod. Byl bych rád, kdyby to byly závody v trempském stylu s pravidlem, že si vždy musíš nějak poradit sám.

Petr Macek

 

Mushing vychovává lidi - učí se ovládat své ego a myslet na psy. Posouvají se - díky psům - od Sportovců k Musherům.

Helena Levíčková

 

Někteří tento sport neberou jako zážitek se svým psem, ale psa jako nástroj k dosažení výsledků. Jiní to zase moc žerou a pro vteřiny jdou přes mrtvoly. Jinak suproví lidičky, pohodová atmosféra, soulad se psím parťákem.

Markéta Pospíšilová

 

Líbí se mi spojení sil člověka a zvířete, společné proplouvání krajinou.

Zuzana Štrosová

 

Líbí se mi adrenalin, který je mi vyplavován do těla při každém tréninku a při každém závodu. A samozřejmě dokonalé splynutí mezi člověkem a psem.

Adéla Havlíčková

 

Když je pěkně, tak to nemá chybu, ale když je hnusně, tak je to opruz.

Renata Válková

 

Nějak jsem o tom hluboce nepřemýšlel, ale když člověk ráno běží v oparu okolo řeky anebo jede v zimě na běžkách, a všechno se třpytí a sníh odletuje od tlapek, tak to je prostě nádhera.

Jiří Šrámek

 

Když se v zájmu „atraktivity“ pro diváky NEBERE ohled na psy.

Václav Němec

 

Líbí se mi právě to souznění psa a člověka. Nelíbí se mi hlavně v zahraničí čarování s průkazy původu u čistokrevných - proto jsem přešla od haskounů k otevřeným.

Dagmar Nešněrová

 

Nelíbí se mi to nezávodní zápolení - dohady, diskuse, osočování.

Petr Toncar

 

Sledovat psa, jak v plné rychlosti letí vpřed je něco nádherného a vy máte to štěstí, že můžete makat za ním.

Adam Krátký

 

Nejvíc se mi líbí večerní jízdy po zasněžených pláních, bivaky, příjemný kolektiv lidí, přátel. Nelíbí? Vždy se najde, a na všem něco, co se nám zrovna nezamlouvá, ale kdyby bylo něco, co se mi nelíbí, tak tenhle sport nedělám a nevěnuji mu všechen volný čas.

Sarah Polanská

 

Líbí se mně odhodlání psa, jeho vytrvalost a tvrdost při práci. Měl jsem vždycky psy, kteří ze sebe na trati dali maximum. Taky je tu trocha té romantiky.

Martin Stoklasa

 

Souhra se psem, domluva bez povelů.

Anna Rožňová

 

Líbí se mi ta makačka při canicrossu a nelíbí to samé.

Daniel Hakl

 

Líbí se mi společná práce psa a člověka. Příroda kolem a pouto které nás váže. Že mě psi vytáhnou ven, když ostatní sedí u televize. Že mám doma vlka a věrného přítele zároveň. Studený čumák v dlani a srst, kam můžu zabořit obličej.

Kateřina Kuraková

 

Těžká otázka. Líbí se mi, když se sejde dobrá parta. Ale už i v tak malém sportu to někdy kazí peníze. A mnohdy ta rozhádanost, že na názor má právo jen někdo.

Vlastimil Rec

 

Líbí se mi, že mě psi donutí být venku, relax, odreagování od veškeré té techniky. Je to klišé, ale prostě romantika.

Anita Bebr

 

Mushing mě baví, miluji pejsky. Nelíbí se mi však vztahy některých mladých. Závist a nevraživost. To dříve nebylo.

Eva Koubová

 

Kvůli práci a rodině chodím trénovat brzo ráno, tak občas se mi fakt nechce z teplé postele, ale když už jsem se psy venku, je mi to jedno a užívám si to.

Radek Složil

 

Líbí se mi souhra člověka se psem, kamarádství na závodech, a přitom soupeření na trati.

Petr Fochler

 

Kolem canicrossu je kolektiv spoustu pozitivně naladěných lidí. Jen škoda, že na závody se musí jezdit po celé ČR, finančně je to náročné.

Michaela Budišová

 

Líbí nelíbí, stejně je musíš nakrmit. Je mi trochu líto, že na zimní závody jezdí tak málo lidí.

Rudolf Chlad

 

Líbí se mi ta svoboda a volnost, když jedu. Nemám rád, když někdo vysedává v teple a popíjí si na závodech a při tom se ještě nepostaral o vlastní psy.

Roman Habásko

 

Líbí se mi, že nikdy nevíte, co tu psí hlavičku napadne, a proto musíte být 100 % připraveni na cokoliv. Tu atmosféru závodů, důvěru smečky ve svého páníčka. Nelíbí se mi, jak někteří kupčí se psy, já mám psa za člena rodiny a mám ho rád a nikdy bych ho nedal pryč.

Ondřej Stejskal

 

Volnost, ticho, sníh, zima, psi.

Martin Bílý

 

Líbí se mi setkávat se s lidmi různých národů a všech sociálních vrstev. Jsem rád se svým psem a svými přáteli. Rád posedím po závodě u piva s těmi, co vyhráli, ale i s těmi, kteří doběhli na posledních místech. Nelíbí se mi, když někteří zkušení nechtějí poradit těm začínajícím.

David Renou

 

Líbí se mi současná aktivita klubů udělat z canicrossu masový sport, který může dělat skoro každý.

Monika Strašáková

 

Nelíbí se mi, že si se současným rozmachem vykládá každý tento sport po svém a různé vznikající mutace ničí jeho přirozenou podobu.

Jan Hladký

 

Líbí se mi, že je to pro širokou veřejnost nepoznaný a velmi zajímavý sport.

Marcel Dučák

 

Potkáš se s lidmi, kteří mají podobný vztah ke psům. To, když běžím, kouknu na Whinkie, ona na mě a víme oba, že musíme zabrat, že chceme vyhrát nebo si prostě chceme užít trénink a víme, že proto musíme něco udělat. Prostě když se naladíš se svým psem na stejnou vlnu, tak je to paráda.

Vladimír Šáfr

 

Nelíbí se mi hromadné starty, kolize, agresivní psi.

Michal Háša

 

Nelíbí se mi kariéristi. A musheři/individuálové, co si myslí, že spolkli všechnu moudrost světa. Když slyším (čtu) jejich názory, vaří se mi krev. Vždyť pes není stroj pro výhru!

Lucie Müllerová

 

Líbí se mi, že mě to nutí k pravidelnému pohybu a vlastně i k určitému dennímu rytmu.

Kryštof Spilka

 

Líbí se mi vypadnout z reality do světa psů, saní a sněhu.

Šárka Mikolášová

 

Spravedlivé hodnocení výkonu pomocí časomíry x někdy špatná organizace.

Aleš Flídr

 

Poslední dobou se mi spíš nelíbí. Tak nějak mi vadí, že dost lidem nejsme po chuti. Tu vadíme myslivcům, tu zas že parkujeme někde, kde nemáme. A když je náhodou sníh, tak to jsme úplně na obtíž.

Anna Roháčková

 

Líbí se mi, že mi do života přináší čtyřnohé kamarády a nelíbí se mi, když mi je život bere za duhový most.

Renata Válková

 

Líbí se mi, že tu je spousta skvělých lidí. A taky ta souhra mezi mnou a mými psy, bez které by to nešlo. A co se mi nelíbí? Nevychovanost některých psů a intriky některých lidí.

Michal Mayer

 

Chápu, že jsou závody, závody, a vítězové chtějí vyhrávat. Jen já to tak bohužel necítím a hodnotu mám v něčem jiném. Jsem rád se svými psy a dělám pro psy vše, co je z mé strany možné. Oni mě pak za to dostatečně olížou a povozí.

Jan Lukeš

 

Nelíbí se mi, že je člověk se psem v lese za škodnou. Na bahně i na sněhu.

Anna Kolátorová

 

Líbí se mi jeho snadná dostupnost. Vezmeš psa, sedák, vodítko a postroj a hurá vstříc společným dobrodružstvím. Samozřejmě to má i svá úskalí. Pořídíš dalšího psa, potřebuješ větší auto, začne tě bavit kolobka, chceš dalšího psa, začne tě bavit kolo, chceš dalšího psa. Pak už se to pravda trochu prodraží.

Alena Zbožínková

 

Líbí se mi to spojení přírody, sportu, zvířat a někdy i adrenalinu. Líbí se mi víkendy strávené s kamarády, ta sranda a pohoda, a taky ta souhra se psy, že nejedu jen já a psi, ale jedeme my, jako jeden tým. Nelíbí se mi stále rostoucí počet lidí, kteří si tímto menšinovým sportem potřebují naplňovat své ambice a berou se moc vážně, i když k tomu třeba ani není důvod. Rozumbrady, kteří jezdí nebo běhají rok a hned vědí (možná jsou naočkováni?), které vybavení je to nejlepší a které nejhorší a podle toho posuzují ostatní. Někdy přehnané a zbytečné „škatulkování“ lidí. Máme snad všichni stejný koníček, a děláme věc, která nás baví, tak proč si to takhle kazit.

Tereza Hanušová

 

Mám rád pohodu na trati, fair play, fajn partu bláznů a mnoho dalšího. Nelíbí se mi časté rozbroje mezi spřeženářema a individuálama.

Jan Kotiš

 

Je fajn být se psem. Je fajn potkat lidi, kteří tě povzbudí. Je fajn mít endorfiny v těle.

Pavla Hrníčková

 

Jsem konzervativní člověk - mushing je pro mě dědictví civilizací severu, a když se to žene moc na výkon a vyskytují se bezohlední ambiciózní sportovci, je mi z toho trochu smutno.

Julie Ledvinková

 

Souznění s přírodou a psím kamarádem a to, že všichni ostatní musejí smýšlet podobně, jinak by to nedělali.

Jana Kakáčová

 

Občas se mi trochu nelíbí rádoby vtipné poznámky na plemena, která nebyla primárně vyšlechtěna k mushingu. To je taky jeden z důvodů, proč jsem začala běhat systematičtěji pod vedením trenéra. Chci abychom začali brát psy podle toho, jak pracují/běhají, a ne podle toho, co je to za plemeno.

Leontýna Jurigová

 

Každý by měl být spokojený s tím, co má, ostatním nezávidět a být na ně příjemný. Ta závistivost se mi nelíbí. V tomto sportu ale také získáte hodně nových přátel, ze své země i z jiných států. To se mi líbí.

Kirsten Schoonbaert

 

Je to týmový sport. Líbí se mi, že když to člověk dělá dobře a dělá to, jakože fakt srdcem, úspěch se dostaví. Minimálně v mojí disciplíně.

Vlastimil Vágner

 

Souznění dvou duší. Nejde jen o dobrý výkon psa nebo o nejlepší běžecký výkon člověka, jde o souhru obou členů v týmu. Parťák mi pomůže do kopce, já zas parťáka nepoženu po rozpálené silnici a zastavím mu u vody, aby se mohl napít a osvěžit. Navíc canicross je vysoce návyková záležitost. Nelíbí se mi, když někdo upřednostňuje své ambice nad welfare psa.

Michala Drahošová

 

Nelíbí se mi myšlenka olympijského modelu. Mushing děláme pro to, že nás baví a že jsme v kontaktu s přírodou, ne kvůli závodění na okruhu v elasťácích.

Jakub Słowik

 

Ráda překonávám sama sebe, takže to, jestli se oba v každém závodě zlepšíme nebo ne. Líbí se mi, jak Coldieho poznávám, co potřebuje před závodem a co po závodě. Adrenalin, endorfiny, to jsou věci, které k životu potřebuji.

Lenka Bartošová

 

Nelíbí se mi, že na 90 % závodů to máme několik set kilometrů daleko. U nás na Moravě moc závodů není, a to nás dost mrzí.

Nikol Trefná

 

Líbí se mi, že mohu trávit čas se skvělými lidmi. Dává mi smysl do života. Nelíbí se mi, že se občas setkávám s až moc velikými nároky na psy. Nejsem chovatel, ale v poslední době mi přijde, že s narůstající poptávkou roste zbytečně veliká nabídka mnohdy až neuvážených vrhů. Nelíbí se mi ta skutečnost, že tu máme své čtyřnohé parťáky krátkou dobu a často se potýkáme s vážnými nemocemi i úmrtími, které bohužel k našemu sportu patří.

Simona Pischeková

 

Ta dynamika a rychlost.

Michal Poledník

 

Oproti klasickému výcviku panuje v mushingu uvolněná a přátelská nálada. Je fajn vidět, že někde může být svět ještě v pořádku.

Markéta Janovská

 

Líbí se mi souhra člověka a psa. To spojení a síla, kterou prožíváme na trati, když makáme jeden pro druhého, je něco nepopsatelné a úžasné. Nelíbí se mi, že čím více se do tohoto sportu dostávám a stále více se kolem sebe dívám, tak postupně ztrácím iluze o mnohých lidech v tomto sportu... A je mi jedno jakých úspěchů dosáhli. Když vidím, že psy, kteří jim dávají celé srdéčko, vnímají výlučně jako „sportovní prostředek“, tak mi je velmi smutno a v takové chvíli bych nejradši nechtěl mít s tímto sportem nic společného...

Tomáš Hockicko

 

Fascinuje mě, jak se ve psích sportech stávají z "páníčka a mazlíčka" dva plnohodnotní parťáci, kteří si navzájem důvěřují a spoléhají se na sebe.

Eliška Pacltová

 

Na mushingu mám ráda to, jak se sejdeme a popovídáme na závodech... tu atmosféru... vždycky se těším až uvidím zase ty lidi, co mám ráda.

Anna Kolátorová

 

Vzájemná symbióza s pejskovou.

Taťána Rašková

 

Není co vytknout. Já to beru sportovně, psy to baví, mě to baví a na závodech je sranda, super atmosféra.

Adéla Ulmanová

 

Na canicrossu se mi líbí, že to není jen o dobrém běžci, nebo jen dobrém psovi. Dejte nejlepšího psa průměrnému závodníkovi a stejně nebudou nejlepší. Je to o tom se dobře sladit, rozumět si a na trati být jedním tělem, dobře natrénovat sebe i psa. Nelíbí se mi někteří až moc přemotivovaní závodníci, co nehledí na zdraví svých psů.

Petra Fürstová

 

Mushing je pro mě, společně s atletikou, nejoblíbenější sport. Nejvíc mě na něm baví ta kombinace a souznění psa s člověkem. To, že se jedná o týmovou záležitost plnou nevyzpytatelnosti a adrenalinu. Oproti tomu atletika je sólový sport. Tam záleží jenom na vás a vašem výkonu.

Tomáš Jaša

 

Na mushingu se mi líbí radost ze společného pohybu, dřina a spousta báječných lidí, které jsem díky tomu mohla poznat. Nelíbí se mi případy, kdy jsou sportovní ambice stavěny nad pohodu a zdraví psů a jejich radost ze společné práce.

Zuzana Doláková

 

Mushing je outdoor aktivita, která není pro každého. Chce to trochu zarputilosti, rozvahu a klid.

Tomáš Kubín

 

Bahno a vstávání brzo ráno.

Žaneta Klikarová

 

Je to úžasné spojení venčení pejsků, poznávání nových míst, nových lidí a je to super relax. Co se mi nelíbí je to, že i na této ryze amatérské úrovni jsou lidi, kteří nehrají fér. To mi hlava nebere.

Lukáš Adámek

 

Hodně se mi líbí to spojení mezi psem a člověkem (musherem). To, že spolu tvoříme jeden tým. Tento sport je o přátelství, podpoře, ale ne o falešnosti, intrikách a favorizovaní plemene ESP. Existují i psi, kteří jsou rychlejší než někteří ESP, a může to být i husky. A právě to mě posouvá dál. Snažím se ukázat, že i ten husky dokáže něco velkého, dokáže být rychlý a umí se vyrovnat plemenu ESP.

Michaela Belzárová

 

Miluji tu rychlost, i když to byla dlouhá cesta, než jsme našli správný tréninkový postup. A stále na něm pracujeme, abychom byli ještě lepší. Nelíbí se mi, když lidé mají psy pro zisk, jako nářadí a neberou je jako členy rodiny.

Nikola Berčíková

 

Že lidé nedodržují pravidla a že se nedokážou třeba omluvit, i když vědí, že chyba byla na jejich straně.

Kateřina Lhotová

 

Pouto mezi musherem a jeho psem/psy, občas i nějaký ten adrenalin a taky to bláto a zima.

Eva Fialová

 

Líbí se mi právě ten pohled na běžící husky. Je v tom taková ta zvláštní svoboda. Je to prostě úplně jiný svět, úžasné odreagování, ta práce se psy, splynutí se smečkou... Nelíbí se mi přístup některých „musherů“, když používají násilí na svoje psy nebo když je používají jenom jako nějaký chlupatý sněžný skútr, který pak odloží někde do garáže a tím to končí. Musher by podle mě měl dbát hlavně na zdraví a dobrou psychiku svých psů a trávit s nimi čas i mimo jízdu.

Pavlína Pavelková

 

Nelíbí se mi, jak někteří lidé říkají, že český horský pes pro ně není konkurence. Pravda je však úplně jiná. Čechohorák je velký pracant a nikdy svého psovoda nenechá ve štychu a dokáže se sebe vyždímat velké výkony.

Sandra Hutařová

 

Společná práce dvou stvoření pro jeden cíl.

Ľubomír Kočik

 

Časově je tento sport hrozně náročný a při množství psů, které k němu potřebujete, abyste byli neustále konkurence schopní, je také nekonečný. A to je teda to, co se mi úplně nelíbí ...

Martin Klár

 

Doslova mi vadí ty letecké tratě, které jsou teď velmi časté, a i když si vážím nelehké práce pořadatelů, tak tohle může být opravdu čím dál větší problém.

Lenka Klárová

 

Naštěstí se s tím nesetkávám nějak často a není to jen u psů. Obecně nemám ráda, když se na zvíře pohlíží jako na druh sportovního náčiní a lidské ego převládne nad empatií a vzájemnou radostí ze společné aktivity.

Lenka Turnerová

 

Líbí se mi spojení adrenalinu s euforii, člověk to cítí srdcem, tělem i duši a vidí očima to štěstí. Nelíbí, občas ten nepořádek, hlavně v tomhle období, bahno všude kam se podíváš.

Simona Radová

 

Miluji to nadšení psů, když se vyjíždí, a ještě více miluji tu jejich naprostou spokojenost a uvolnění, když doběhneme domů. Je to čiré štěstí, na které se jen člověk naladí a vše ostatní hodí za hlavu.

Dana Pujmanová

 

Líbí se mi to souznění se psem, ale nelíbí se mi něčí přehnané ambice, ať už jde o výsledky nebo jen když si někdo kompenzuje své životní bolístky a snaží se prostě vyniknout, … pravda lidské příběhy jsou různé a každý nějak bojuje, ale nikdy by to nemělo být na úkor psa.

Tomáš Kočí