Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co byste poradili zájemcům o mushing?

 

Pokud se člověk chce věnovat mushingu, měl by si ujasnit priority, co od tohoto sportu očekává! Zajet si na pár závodů, pobavit se se závodníky, chovateli a potom udělat ten správný krok!

Zdena Zetková

 

Psi nejsou brusle, aby se uklidili do sklepa, potřebují každodenní péči, sportovní vybití, kvalitní stravu, a to stojí spoustu času a také peněz. Musíte chtít obětovat část svého života a oni vám to vrátí. Je to droga, bez které nemůžete být.

Ondřej Stejskal

 

Snad jen, až se postavíš na saně a dáš svým psům povel, nikdy nezapomeň, že to dělají jen proto, že chtějí, a ne že musí.

Roman Habásko

 

Pokud jsou milovníky sportu a zvířat, tak ať neváhají sebrat odvahu a vyrazit se podívat na nějaký ten závod, a určitě to nebude dlouho trvat a tomuto krásnému sportu také propadnou.

Martina Štěpánková

 

Aby se nebrali moc „závodnicky“ vážně. Aby svoji nemohoucnost či neschopnost nesváděli na psy a aby to raději brali jako velké „dobrodružství“ a dar krásna - co můžou se svými psy společně prožít.

Václav Němec

 

Začít může kdokoliv a kdykoliv, jen mít to správné nadšení pro věc.

Zuzana Kynclová

 

Ať si pověsí naše fotky s Jaromírem Hanušem na stěnu a každý den vidí, že to stojí za to.

Jiří Plšek

 

Začněte pomalu a nechte si poradit od zkušených musherů. Nehledejte rady na diskusích.

Aleš Pícl

 

Když to nebereš vážně, tak je to fakt drahá sranda.

Pavel Pfeifer

 

Napřed se hodně dobře rozhlédnout, hodně vyzkoušet, chodit na závody, na stáže k závodníkům, zjistit jaký typ aktivity a plemeno bude nejlépe vyhovovat, při nákupu psa prověřit rodiče i chovatele, nešetřit, pořídit toho nej psa k danému účelu. A pozor, mushing je prudce návykový! Začnete s jedním psem a za chvilku kupujete káru a stavíte další kotce.

Helena Levíčková

 

Velmi a dlouho se rozmyslet, co chci běhat a jaké psy koupit. A dát na svůj cit, nejen na rady jiných musherů, ne vždy jsou ty pravé.

Peter Marcin

 

Canicross děláš proto, že máš rád psy a práce s nimi tě naplňuje, ne proto, že jsi výborný běžec.

Kateřina Zapletalová

 

Krásný sport spojený s přírodou a psy. Doporučuji vyzkoušet. Buď vás to chytne, nebo půjdete domů s čistou hlavou.

Martin Bílý

 

Psa si pořizujete na 15 let. U mushingu většinou kvůli sportu. Až později v něm objevíš parťáka do přírody, na každý den. Umocněné je to ještě celým týmem. Sám bez smečky to nezvládneš, oni bez tebe taky ne.

Jan Ochozka

 

Vyzkoušejte to se psem, kterého máte doma nebo si zkuste nějakého běhacího půjčit, ať víte, do čeho jdete. Není přece nutné hned vítězit, ale spíš zjistit, jestli vás to vůbec bude bavit a nějak naplňovat.

Barbora Koláčková

 

Kdo má trochu závodnického ducha, velké srdce pro psy a romantický pohled na svět, ať se k nám přidá, nebude litovat.

Zdeněk Piskač

 

Jeden pes rozhodně stačí, ale stejně si do toho nenechte kecat.

Petr Pfeifer

 

Aby si uvědomili, že když si chce někdo koupit opičku, tak musí mít i na banány.

Martin Kobr

 

Doporučuji se bez ohledu na ambice hlásit do existujících musher klubů. Jezdit na závody, kde je hodně zkušených borců a učit se od nich.

Jan Hladký

 

Dobré je vědět, co od toho čekají a v čem chtějí závodit. Zda na kole, v běhu nebo třeba se spřežením. Podle toho pak hledat toho vhodného čtyřnohého parťáka.

Jiří Mencák

 

Nebát se to zkusit a nenechat se odradit prvním neúspěchem.

Aleš Flídr

 

Je to nakažlivé a většinou to jedním psem nekončí. Končí to tak, že se hledá větší auto, dům se zahradou, práce, aby se to stíhalo a někdy to dopadne i výměnou partnera, když není naladěný na tu správnou psí notu. Ale stojí to za to.

Renata Válková

 

Mushing tě přinutí žít.

Pavel Pfeifer

 

Ať si dobře rozmyslí, jestli mají rádi bahno.

Anna Kolátorová

 

Jakákoli aktivita se psem je fajn pro obě strany a nejtěžší je první krok. Vnímejte svého psa, on vám „řekne“, jestli jdete tou správnou cestou.

Alena Zbožínková

 

Určitě do toho pojď, má to sice spoustu nevýhod, ale jak do toho vstoupíš už nebudeš chtít přestat.

Jan Kotiš

 

To propojení psa a pána je úžasný. On běží pro vás a vy běžíte pro něj. A oběma to prospívá.

Jana Kakáčová

 

Skočte do toho po hlavě a běhejte pro radost.

Leontýna Jurigová

 

Pokud by opravdu chtěli začít, tak ať se jedou podívat na nějaké závody, kterých je už víc než dost, popřípadě kontaktují nějaký musherský klub a zeptají se na všechno, co je zajímá. Eliminují tak riziko zranění nebo špatnou zkušenost, což by byla škoda, protože je to fakt krásný sport.

Hana Žohová

 

Milujte své psy a oni pro vás udělají všechno.

Kirsten Schoonbaert

 

Přestat se ptát na internetu v diskusích, co byste mi doporučili za postroj pro toto a toto plemeno nebo která značka je nejlepší, ale postroje prostě vyzkoušet. Dobře padnoucí postroj je základ. Bohužel postroje se nedají generalizovat podle plemen, ale spíše podle typu postavy a váhy jedince, přesto se jedná o nějaké standardní velikosti. Nicméně každý pes je originál a je potřeba konkrétnímu jedinci vyzkoušet konkrétní postroj. Dále bych doporučila alespoň pro začátky se domluvit na společných trénincích s někým zkušeným, případně využít nějaké tréninkové skupiny. Ono to ve skupině většinu psů více motivuje a pes se naučí, že i ve skupině se běhá v klidu.

Michala Drahošová

 

Jo, buďte opatrní. Když do toho spadnete, tak jste v tom.

Jakub Słowik

 

Nebojte se a zkuste to, za to nic nedáte a třeba vás to chytne, jako mnoho nás dalších. Na nic netlačte a všemu dejte volný průběh. Hlavně z toho mějte radost.

Lenka Hnízdová

 

Ať s vyjetím na první závody nečekají tak dlouho jako já.

Lucie Ležáková

 

Dělej to pro zábavu. Jinak tě to zničí.

Simona Pischeková

 

Co budou chtít, ale hlavně bych jim řekla, ať dávají pozor, protože se z toho stává závislost a za chvíli je doma smečka místo jednoho psa.

Aneta Konvalinová

 

Jděte do toho. Změní vám to život. K lepšímu.

Michal Poledník

 

Aby do toho šli. Je to o nich a o jejich pejskovi. Neřešte žádné předsudky. Je to vlastně jen akční zábava.

Lucie Točeková

 

Určitě je to super způsob, jak se poznat navzájem s pejsanem a potkat super nové lidi. Ale je to hrozná droga.

Adéla Škvrnová

 

Pozor, vysoce návykové!

Markéta Janovská

 

Je to nádherný sport, ale není to kolo... pes se nedá po tréninku odložit do kouta. Tak na to prosím myslete dopředu.

Tomáš Hockicko

 

Poslouchejte zkušenější - ušetříte sobě i pejskům spoustu starostí.

Radek Procyk

 

Sport je to prima, ale hlavně nezapomenout, že pes je náš parťák, a nejen prostředek k úspěchu, není věc.

Taťáňa Rašková

 

Dejte do toho všechno, vaši psi to dělají pro vás, tak jim zkuste vrátit...

Kateřina Kováč

 

Se psem je veškerý výcvik i život lepší. Je to nejlepší přítel člověka. Trénink s ostatními mushery je mnohem zábavnější a více se tak naučíte. Stanovte si cíle, kterých chcete společně dosáhnout. Začněte těmi malými a sněte o těch velkých. Když budete vy i váš pes dobře spolupracovat a důvěřovat si, tak svých cílů dosáhnete. Moje poslední rada je pořiďte si více psů. Protože větší tým je zábavnější. Pokud opravdu milujete to, co děláte, a získáte ten správný vztah se svými psy, můžete dosáhnout toho, čeho chcete, jakéhokoliv cíle!

Maren Emilie Leegaard

 

Než do toho skočí po hlavě strávit hodně času s někým kdo dělá tenhle sport dlouho. Sám mám pořád lidi, u kterých si rád sednu a poslouchám jejich zážitky se psy.

Tomáš Kubín

 

Je důležité si to pořádně promyslet, protože tenhle sport vám určitě změní celý život

Klára Hladovcová

 

Dělejte tento sport s láskou a pro potěšení vás a vašich pejsků. Nikdy nejděte přes možnosti pejska a nikdy nepodvádějte.

Lukáš Adámek

 

Nezapomeň, že jste tým.

Lenka Pařízková

 

Se psími zápřahy začněte co nejdříve.

Miroslav Gregora

 

Neváhejte a nebojte se toho. Nikdo učený z nebe nespadl a každý z nás jednou začínal. Je spousta lidí se zkušenostmi, kteří to opravdu umí a poradí vám v začátcích. Žijeme jen jednou a pokud se se svým psem chcete věnovat něčemu co má smysl, tak mushingové sporty jsou tím pravým řešením.

Tomáš Rohacký

 

Nebojte se vyzkoušet něco nového. V budoucnosti se vám to stonásobně vrátí. Plňte si své sny a nebojte se.

Michaela Belzárová

 

Na množství nehleďte...

Patrik Koláček

 

Měli by si hlavně uvědomit, jestli jsou schopní obětovat tomu skoro všechen svůj volný čas. Není to jako jiné sporty, například fotbal nebo hokej, kdy po tréninku uklidí míč nebo brusle do skříně a vyndají ho při dalším tréninku. O psa se musí postarat a věnovat mu většinu svého volného času. A taky si musí uvědomit, že to většinou neskončí u jednoho nebo dvou psů.

Eva Fialová

 

Věřte a důvěřujte svému psovi (svým psům). Buďte pozitivní a sebevědomí, to psy rozzáří a umožní jim podat pro vás ten nejlepší výkon. Ať vás to baví!

Stijn Gyselinck

 

Uvědomte si, že to není jen sport, ale i životní styl. Připoutáte k sobě psy, se kterými budete při nejlepším sdílet 15 let života, každý den v roce a pokud se naučíte porozumět svojí smečce nebo svému psovi a skutečně tomu všemu podlehnete, tak to bude to nejlepší, co vás může potkat. A takové souznění, spolupráci a oddanost nikde jinde nenajdete. Proto se držte pravidla „dog first“, protože oni si to zaslouží. Budou dny, kdy si budete rvát vlasy, že byste se na to nejradši vykašlali. Začátky můžou být těžké, zažijete pády, motání do šňůr, postrojů, psi budou dělat bordel, než se s nimi naučíte žít. Ale jak si tady tím vším projdete, tak zjistíte, že to stálo za to a bez toho by to ani nešlo. Sledujte naše české mushery, jeďte se podívat na závody, vzdělávejte se.

Pavlína Trnková

 

Buďte pokorní, učte se, ale i přes to si to užijte.

Jan Danko

 

Vůbec není potřeba se bát a je potřeba si to hlavně užít. Začátky sice nejsou jednoduché, ale i v tomto sportu si člověk najde spousty přátel, kteří pak vždy ochotně poradí.

Sandra Hutařová

 

Asi je fajn aspoň trochu vědět, čemu a na jaké úrovni se chtějí věnovat i s ohledem na výběr, nebo dispozice (pokud už mají) psího parťáka, ušetří jim to čas a usnadní začátky.

Simona Šarochová

 

Určitě, aby vybírali pro své psy správné postroje a pro trénink s nimi správný terén.

Julie Kunštová

 

Pokud nejsi připravený dát tomu vše, tak to nedělej.

Dana Pujmanová