Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na závodech v zahraničí

 

Píše se rok 1996 a Slovenská asociácia športu psích záprahov pořádá v Tatranské Lomnici domácí otevřené mistrovství.

První kolo závodu. Rychlá, rovinatá trať dlouhá 7 900 m, s táhlým stoupáním v závěru. Ale stalo se něco, s čím jsme nepočítali. Pořadatelé povolili ve skijöringu startovat se dvěma psy.

Někteří domácí borci, startující se dvěma psy, neměli pejsky spojeny krční šňůrou. Používali vějířovitý zápřah spřežení, který umožňuje lepší a samostatnou pohyblivost psů, ale při závodech ve skijöringu prakticky jejich neovladatelnost. A co se tak mohlo stát se i stalo. Při předjíždění jednoho "spřežení" mi vběhl pes před lyže, já si ustlal a psi se zamotali.

V sobotu jsme skončili na druhém místě a druhý den jsme startovali s minutovým intervalem za vedoucím Michalem. Po sto metrech však Michalovi psi zastavili a chtěli odbočit doleva. Tam totiž byl jejich stake-out. Michalův náskok z prvního kola se tenčil. Těsně před naším odstartováním se Michalovo "spřežení" znovu rozběhlo.

Bering míval raketové starty. Nebyl proto pro něho problém během několika set metrů stáhnout slovenskou trojici. Ale v dalších kilometrech jsme na rovinaté trati už neměli šanci. Ztráceli jsme … V součtu obou kol jsme prohráli o necelých sto vteřin a obsadili druhé místo.

Česká výprava se vracela úspěšná. Mirek Polák, Jirka Krejčí i Jana Váňová vyhráli své kategorie. Jen skijöring neměl českého vítěze.

 

P(e)S:

Michal Kuvik je dnes prezidentem Slovenského Zväzu psích záprahov