Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co vám mushing dává a co vám bere?

 

Jinak člověk mluví ve čtyřiceti, v padesáti a jinak coby důchodce. Díky psům jsem pořád celkem fit, nechci to zakřiknout.

Jaroslav Beran

 

Dává mi vítr ve vlasech a tváři, bere mi dech.

Lenka Blachová

 

Nic se nevyrovná třeba noční jízdě za svitu měsíce, na člověka tady čeká spousta nevšedních situací. Stojí to všechno ale spoustu času a peněz. A nezapojí-li se do toho celá rodina, tak o ni přijdeš. Chce to zůstat nohama na zemi.

Martin Kotiš

 

Dává mi nové přátele, možnost vidět nová místa, a hlavně kupu zážitků. A co mi bere? Uff, ještě jsem na nic nepřišel.

Patrik Lučanský

 

Jiný pohled na svět, nová poznání, zkušenosti, vědomosti a příležitost poznávat nové lidi. A co mi bere? Cha cha, většinou jen mozkové buňky.

Ľuboš Strapec

 

Dává mi nové zkušenosti, nové úspěchy, přátele. Bere víkendy.

Ondřej Charouz

 

Dává mi klid, relax, odvahu.

Petr Macek

 

Je to životní styl. Jsem šťastná. Jen někdy mne zamrzí, že se nemůžu od smečky odtrhnout a odjet třeba do Himalájí.

Helena Levíčková

 

Dává mi ty nejlepší pocity, které můžete ze společně stráveného času se svým psem dostat.

Petra Kolmanová

 

Svým způsobem dává vše a bere vše, ale člověk už bez toho nemůže být.

Jana Králová

 

Dává spoustu krásných chvil a zážitků, a to něco stojí, ale stojí to za to.

Soňa Klikarová

 

Tento sport mi dává hodně. Zpětná vazba od našich psů je motorem do dalších dní. Pobyt venku a kontakt se zvířetem. Nádhera! Bere mi naopak čas. Ne snad, že by mi to vadilo, ale myslím, že to vadí ostatním.

Eva Janečková

 

Dává mi neobyčejný styl života. Vzal mi iluzi o lidech.

Jiří Mencák

 

Dává mi energii, uvolnění, adrenalin, je toho moc. Co mi bere? Jediný, co bere, jsou finance, ale radši je narvu do psů než třeba do cigaret.

Sarah Polanská

 

Dával mi opravdu hodně. Nedovedla jsem si představit, že bych někdy skončila. Dnes už je to jiné. Rodina, psi a zaměstnání v dnešní době zabere člověku opravdu hodně času a skloubit to vše dohromady je víc než náročné. Takže mi bere asi sílu. Dává odreagování od všedních problémů. Mám ráda závodní atmosféru, shon a chaos.

Jana Porubská

 

Chtěl jsem napsat, že mi bere čas, ale pak jsem si spočítal tréninkové dávky, když jsem trénoval jen na kole a zjistil, že je to v tréninku jen zlomek toho, co jsem dával dříve jen kolu. Takže dává mi hlavně tu psí radost.

Vlastimil Rec

 

Dává mi nespočet zážitků, šťastných chvil a taky chuť dokázat víc a víc. Bere? Co by mi měl brát, když přeci dělám, co chci.

Kateřina Klímová

 

Dává mi toho spoustu. Vlastně skoro nic jinýho nedělám. A bere? Občas pevný nervy.

Bronislav Frydrych

 

Dal mi spoustu přátel na celém světě, spoustu neuvěřitelných zážitků, jiný náhled na přírodu, zodpovědnost ke zvířatům. Vzal mi snad jen moji původní profesi.

Jan Ochozka

 

Dává mi spoustu skvěle stráveného času. Bere mi asi tak leda trávník na zahradě.

Soňa Bártlová

 

Dává mi dobrý pocit, a bere si to, co si žádá.

Rudolf Chlad

 

Dává mi pocit, že skutečně žiji a bere mi jen to, co sám chci, aby mi vzal.

Roman Habásko

 

Při tomto sportu jsem potkala spoustu stejně naladěných fajn lidí jako jsem já, kterým jako každý jiný sport zabírá spoustu volného času a financí.

Martina Štěpánková

 

Aspoň občas se donutím k pohybu a můžu se vymluvit, že jdu venčit. Zlomená ruka s trvalými následky.

Jan Zima

 

Dává mi smysl života.

Pavel Kučera

 

Víkend strávený na závodech mi dá neporovnatelně víc než jakákoliv dovolená. Možná si tak fyzicky neodpočinu, ale pro psychiku je to čistý reset. A proto chodím na závody ráda, protože je to spojení všeho, co mě dělá šťastnou.

Alžbeta Fodorová

 

Dává mi nové kamarády a spoustu plánů do budoucna.

Monika Strašáková

 

Dává mi radost ze života a bere rodinu a staré kamarády.

Petr Pupík

 

Na rozdíl od jiných lidí si užiju pěkné blátivé, deštivé ráno, zatím co jiní se válejí ještě v posteli - takže mě udržuje tak nějak v pohybu místo abych lenivěla. Ideály o lidech.

Anna Roháčková

 

Jelikož se věnuju hlavně vedení klubu a pořádání závodů, tak je to velká škola života, kterou zúročuji ve svém současném povolání, které mě hrozně baví, protože (zní to jako klišé) se mi stala práce koníčkem a naopak.

Jaromír Hanuš

 

Dává mi najevo, že jsem součástí psí smečky. Oni beze mě by těžko doběhli do cíle a já bez nich taktéž.

Renata Válková

 

Je tím zajímavějším z mých zaměstnání.

Pavel Pfeifer

 

Zapřáhnu a vnímám psa a sebe (dokážu se dostat myšlenkově mimo běžný režim dne), romantika neskutečná. Pak přijde díra, kořen, srnky, zajíc a bůh ví jaká ještě lesní havět, ale tu radost asi nelze ničím nahradit! Bere mi peníze od sponzora!

Markéta Herčíková

 

Určitě to stojí spoustu času, odtrénovat sebe, odtrénovat psa. Ale když vás to baví, nedá se to považovat za oběť.

Barbora Zoubková

 

Dává mi zvláštní pocit volnosti a při závodech na delší vzdálenost si neskutečně srovnám myšlenky. Občas mi bere sebedůvěru.

Alena Zbožínková

 

Dává mi spoustu pohybu, kamarády, smysl života a bere mi čas na hospodu, takže samá pozitiva.

Milan Sudek

 

Dává spoustu psích bobků, bere asi dovolenou - zájemců o hlídání početné havěti moc není.

Barbora Vlčková

 

Je to zkrátka moje velké hobby. Bohužel je to koníček, u kterého se nedá říct „dneska se mi nechce, dnes budu dělat něco jiného“.

Marie Ševelová

 

Nebere mi nic, a naopak mi dává vše.

Věra Zelenková

 

Díky tomuto koníčku jsem našla sama sebe. Dostala se z absolutního dna zase nahoru. Dává mi přátele, zážitky, adrenalin.

Adéla Šindelková

 

Tomuto sportu jsem obětoval naprosto vše, bohužel já to ani jinak neumím. Když něco dělám, snažím se to dělat pořádně. Spousta lidí si myslí, že jsem hrozně ambiciózní. Ne nejsem, jen chci dělat vše pořádně a naplno a mít čisté svědomí, že jsem tomu dal opravdu své maximum. Prostě mě to naplňuje. Je mi jedno jestli vyhraji nebo prohraji. Jen prostě musím mít čisté svědomí, že jsme při závodě udělali vše, abychom vyhráli. Pokud se najde někdo lepší, super, gratuluji. Upřímně, já kolikrát nebyl ani spokojený po vítězství, samozřejmě jsem měl velkou radost, ale věděl jsem, že jsme mohli jet ještě lépe. Vím prostě na co moji psi mají a na co ne. Někomu se to může zdát hodně divné, ale tento sport mi nyní dává smysl života. A bere mi samozřejmě mé osobní volno.

Jan Svoboda

 

Dává mi výjimečnost a originalitu života. Nic mi nebere, mám Aleše (handler, co dělá špinavou práci).

Martin Kobr

 

Pocit, že žiju. Trochu rodinu, která musí mít hodně pochopení.

Jan Lukeš

 

Dává mi skvělý kamarády a bere mi peníze, ale kdo by chtěl být odporně bohatej, že jo.

Anna Kolátorová

 

Stále nové a nové zkušenosti a nevšední zážitky. Od psů se máme hodně co učit.

Markéta Tomášková

 

Hodně a hodně.

Pavla Hrníčková

 

Dává mi hodně radosti a hodně mi ubírá na spánku z důvodů brzkých ranních tréninků.

Leontýna Jurigová

 

Dává mi radost a pocit svobody, bere mi kalorie a čas. Ale hlavně mi také dává spokojeného psa, protože konečně může uplatnit, co ji baví nejvíce, běhat. Dává mi puchýře, smradlavé a špinavé oblečení a unaveného psa. Bere mi peníze, v létě spánek, pot, nehty na nohou a občas i kůži.

Michala Drahošová

 

Dal mi nejlepšího parťáka. Znovu mě spojil s lidmi, které jsem znala před spousty roky, a teď díky canicrossu jsem je potkala opět.

Lenka Bartošová

 

Pocit svobody, endorfiny, čas sama pro sebe. Když běžím jsem svobodná a šťastná.

Kateřina Kováč

 

Myslím si, že než bych vyjmenoval vše dobré, co obecně sport přináší, tak bych popsal asi hodně stránek. Sport kladně ovlivňuje celý můj život a myslím si, že brzy i život mých dětí. Je asi jedno, jestli se budeme bavit o atletice nebo o canicrossu. Samozřejmě sport i bere. To především spoustu času a energie. Jelikož máme dvě malé děti, hypotéku, zaměstnání a barák v rekonstrukci, tak je to kolikrát dost složité. Myslím si ale, že to za to určitě stojí...

Tomáš Jaša

 

Tenhle sport mi dává jedinečný pocit sounáležitosti s mými psy, přátele a stejně "postižené" lidi. Bere mi spoustu času a peněz, ale to se nedá brát jako negativum.

Zuzana Doláková

 

Dává mi nezapomenutelné chvíle na trénincích. Od malička jsem vyrůstal u skautů a díky mushingu a dnes i zaměstnání jsem téměř pořád venku v krásné krajině v okolí bydliště. Bere mi čas na rodinu. Doufám, že mi to malá Ema nebude mít jednou za zlé.

Tomáš Kubín

 

Dává mi spoustu. Budování si vztahu se psy, komunitu lidí podobně postižených, život, jaký chci žít. Bere mi akorát dech.

Lenka Pařízková

 

Dává mi hlavně hodně zkušeností a super přátele. Bere mi kila, která mám navíc.

Monika Gregorová

 

Tento sport znamená pro mě jen pozitivum. Přináší mi radost, štěstí.

Michaela Belzárová

 

Dává mi obrovské množství radosti a energie. Miluji to, ale na druhé straně to chce obrovské pochopení a podporu rodiny. Jsem za to vděčná, protože si mohu plnit své sny a jít vpřed.

Nikola Berčíková

 

Dal mi spoustu nových zkušeností a známých. Dává mi motivaci běhat s nějakým cílem, nejen tak klusat po lese, ale občas i zapracovat na nějakém tom zlepšování svých časů... Vzal mi už dva nehty, ale dorostly, tak to není tak strašné.

Lucie Růžičková

 

Dává mi psychické zkušenosti a zpomaluje stárnutí.

Jan Danko

 

Bere mi hromady času a taky peněz. Naučil mě novému způsobu života i uvažování být nahoře i dole, to že na té trati prostě nejste sám a máte zodpovědnost za všechny před sebou. A častokrát jsem si vyčítal, že jsem to špatně odhadl, když se třeba něco nepovedlo. Ale zatím jedeme dál.

Martin Klár

 

Aby mohl dávat, musí i brát. Takže ty hromady času, peněz, nervů... jsou daň za ty zážitky, chvíle radosti, štěstí, spousty chlupů a bahna všude kam se podíváš.

Dominika Potměšilová

 

Dává mi možnost pohybu se psy v přírodě a setkat se s kamarády na závodech. Pokud nemusíme často navštěvovat veterinu, tak teoreticky nebere nic.

Radek Kubeš

 

Dalo by se říct, že mi dává smysl života. Díky svým psům mám v životě již zaběhlou rutinu, každodenní dlouhé procházky, tréninky, v podstatě žijeme napůl v lese. Mám díky nim motivaci posouvat se dál, překonávat se, díky tomu jsem zhubla 20 kg a našla zdravý životní balanc. Mám díky tomu sportu spoustu přátel, které bych jinak nepoznala. Ten sport mi dal určitý životní styl, který mě strašně baví a naplňuje a dává mi to celé vlastně tak nějak smysl. A co mi to bere? Peníze, jednoznačně. Asi i určitou svobodu, nemůžu se jen tak rozhodnout, že pojedu na dovču, nebo že budu celý víkend u kámošky a podobně, navíc vše se přizpůsobuje termínům závodů. A bere mi to hodně času. V podstatě kromě práce a psů už nic jiného nestíhám.

Daniela Horáková

 

Bere mi volný čas, ale to mi vůbec nevadí! Naopak mi dává spoustu vzpomínek.

Julie Kunštová