17: Kukuřičná polévka s uzenou treskou [Smoky Haddock Corn Chowder]
Polévka z kukuřice, brambor, malých krevet a uzené tresky
- 4 plátky uzené slaniny
- 2-3 lžíce olivového oleje
- svazek jarních cibulek
- cca 8 středních červených brambor
- 4 kukuřice
- 3 bobkové listy
- 3-4 snítky čerstvého tymiánu
- 300 g uzené tresky
- kostka organického kuřecího bujonu + 1 l vody (příp. kuřecí vývar)
- krabička malých krevet
- 150 ml smetany
- chlebové plátky
Křupavé rozplývající se krevety
- 8 velkých krevet
- olivový olej
- mořská sůl, pepř
- pár snítek čerstvého tymiánu
- 1 lžička sladkého cayenského pepře
- špetka mleté skořice
- 6 stroužků česneku
- 1/2 červené chilli papričky
- 1/2 citronu
- malý kousek másla
Duhový salát z kořenové zeleniny s dresinkem z estragonu, olivového oleje, octu a jogurtu
- zálivka: do mixéru dáme lístky z 5-6 snítek estragonu, 3-4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce bílého nebo červeného vinného octa, větší špetku soli a pepře, asi 2 polévkové lžíce bílého jogurtu, 1/2 čerstvé červené chilli papričky a 1 rozmačkaný stroužek česneku a vše rozmixujeme
- poté ochutnejte, dresink by měl být jemný, mírně slaný a nakyslý, pokud se Vám nezdá, přidejte některou z ingrediencí
- salát: mrkev, celer, fenykl, červenou a oranžovou řepa (ale můžete dát i jinou zeleninu) očistíme a dáme do robota s nástavcem na strouhání
- vysypeme na servírovací mísu a posypeme řeřichou, dresinekm polijeme až těsně před konzumací
Malinová koktejlová dřeň
- do robota na sekání dáme asi 2 hrsti ledových kostek, 1 košíček malin (příp. jahod, borůvek...), 100 ml bezového likéru, 5-6 lístků máty a rozmixujeme, poté přilijeme skleničku perlivé vody a ještě promixujeme
- nalijeme do džbánu a přilijeme ještě tolik vody, aby to mělo správnou "pitelnou" hustotu, promícháme