19.díl: Výlet do Skotska [Highland Fling]
Hřebenatky s chřestem a mladým pórkem
- čerstvé hřebenatky
- několik mladých pórků
- svazek zeleného chřestu
- trocha olivového oleje (na pánev pod zeleninu)
- sůl, pepř
- koření pěti vůní (tj. směs fenyklových semínek, skořice, badyánu, sušeného zázvoru a hřebíčku)
- trocha olivového oleje (na pánev pod hřebenatky)
- kousek másla
- hrstka čerstvé majoránky
- šťáva z 1/2 citronu
Marinované jehněčí
- celá jehněčí kýta
- menší hrst (asi 2 lžíce) semínek koriandru
- svazek čerstvého koriandru
- svazek čerstvé máty
- 2-3 stroužky česneku
- 1/2 plechovky cizrny (odkapané)
- hustý bílý jogurt
- špetka soli a pepře
- šťáva z 1/2 citronu
Mísa restované zeleniny
- malé mrkvičky
- vodnice
- cibule
- tykev
- olivový olej
- špetka kmínu
- 1/2 plechovky cizrny
- i s jehněčím pečeme hodinu
Čokoládová pěna se sezamovými placičkami
- 200 g 85%-ní čokolády
- asi 70 g másla
- asi 350 ml smetany ke šlehání (našleháme až zdvojnásobí objem a bude trochu tuhá, ale vláčná)
- 2 větší vejce
- 2 lžíce vřesového medu
- asi 1 lžíce whisky
(pěnu dáme do skleniček a do lednice)
- asi 200 g pískového cukru
- 4 lžíce vody
- 100 g sezamových semínek
- trocha olivového oleje (na potření plechu)
(vzniklý karamel dáme na plech a necháme vychladnout a ztuhnout)
Langustini s oregánem a chilli
- čerstvé langustini (garnáti)
- sušené oregano
- sůl, pepř
- 2 čerstvé červené chilli papričky
- olivový olej
- šťáva z 1/2 až 1 citronu