21.díl: Zpátky do školy [Back to School]
Kuře s houbami v alobalu
Salát z marinované mozzarelly
- 4 velké koule buvolí mozzarelly nakrájíme na 1 cm tlusté plátky a rozložíme je po talíři
- 400 g tučné kysané smetany dáme do mísy
- ke smetaně přidáme špetku pepře, pořádně osolíme, oloupeme kůru z citronu a nakrájíme na drobné kostičky, přidáme i šťávu z 1/2 citronu
- promícháme a pokryjeme tím mozzarellu, pak ještě posypeme zbytkem citronové kůry a čerstvou majoránkou
- navrch posypeme čerstvou červenou chilli papričkou nasekanou najemno
- k tomu můžeme udělat toasty z ciabatty (plátky asi 1 cm)
- opečené je lehce potřeme stroužkem česneku a pokapeme olivovým olejem
- pak na toast dáme kousky mozzarelly a pár kousků rajčat (červených i žlutých), navrch ještě můžeme pokapa olivovým olejem
Cambridgeský čokoládový krém
porce: 6
- do rendlíku dáme 3,75 dcl šlehačky (double cream), přidáme 2 dcl mléka a začneme mírně vařit
- vyškrábneme zrníčka ze 2 vanilkových lusků do mísy
- přidáme 8 žloutků (bílky oddělíme do jiné mísy)
- asi 1 vrchovatá lžička kakaového prášku
- 7 dkg pískového cukru a šleháme, dokud to nebude hladké a jemné (cukr se musí úplně rozpustit a zesvětlá to)
- za stálého míchání přiléváme pozvolna svařenou šlehačku s mlékem (opatrně, aby se žloutky nesrazily)
- pak to dáme do vodní lázně a občas zamícháme, až je krém hustší a tužší a drží se na vařečce, tak to přecedíme, aby krém byl hladký a odstranili jsme vanilková zrníčka
- na plech rozložíme malé skleničky, do kterých dáme rozlámanou čokoládu a zalijeme přeceděným krémem téměř po okraj
- nalijeme vařící vodu asi do poloviny pekáče
- na 35-40 minut do trouby předehřáté na 150°C
- krém by měl po poklepání na skleničku být uprostřed trochu řídký, měl by se třepat
- před podáváním to ještě posypeme pískovým cukrem, který roztavíme plamenem až se udělá karamelová krusta
Rychlá zázvorová limonáda
- 15-20 dkg zázvoru oloupat (seříznout kůru) a nahrubo nastrouhat do mísy
- asi 4 vrchovaté lžíce cukru muscovado (surový třtinový cukr z ostrova Mauricius - cca 5% melasy)
- z 2-3 citronů oloupat kůru do mísy a vymačkat i šťávu
- vše v míse rozmačkat a podrtit (např. válečkem)
- asi litr perlivé minerálky nalít do mísy
(- podle chuti můžeme ještě doplnit citronovou šťávu)
- do džbánu dát snítku máty, oloupanou kůru z 1 citronu a led
- poté dolít přecezenou směsí z mísy