Jdi na obsah Jdi na menu
 

21.díl: Zpátky do školy [Back to School]

Kuře s houbami v alobalu

 

Salát z marinované mozzarelly

- 4 velké koule buvolí mozzarelly nakrájíme na 1 cm tlusté plátky a rozložíme je po talíři

- 400 g tučné kysané smetany dáme do mísy

- ke smetaně přidáme špetku pepře, pořádně osolíme, oloupeme kůru z citronu a nakrájíme na drobné kostičky, přidáme i šťávu z 1/2 citronu

- promícháme a pokryjeme tím mozzarellu, pak ještě posypeme zbytkem citronové kůry a čerstvou majoránkou

- navrch posypeme čerstvou červenou chilli papričkou nasekanou najemno

- k tomu můžeme udělat toasty z ciabatty (plátky asi 1 cm)

- opečené je lehce potřeme stroužkem česneku a pokapeme olivovým olejem

- pak na toast dáme kousky mozzarelly a pár kousků rajčat (červených i žlutých), navrch ještě můžeme pokapa olivovým olejem

 

Cambridgeský čokoládový krém

porce: 6

- do rendlíku dáme 3,75 dcl šlehačky (double cream), přidáme 2 dcl mléka a začneme mírně vařit

- vyškrábneme zrníčka ze 2 vanilkových lusků do mísy

- přidáme 8 žloutků (bílky oddělíme do jiné mísy)

- asi 1 vrchovatá lžička kakaového prášku

- 7 dkg pískového cukru a šleháme, dokud to nebude hladké a jemné (cukr se musí úplně rozpustit a zesvětlá to)

- za stálého míchání přiléváme pozvolna svařenou šlehačku s mlékem (opatrně, aby se žloutky nesrazily)

- pak to dáme do vodní lázně a občas zamícháme, až je krém hustší a tužší a drží se na vařečce, tak to přecedíme, aby krém byl hladký a odstranili jsme vanilková zrníčka

- na plech rozložíme malé skleničky, do kterých dáme rozlámanou čokoládu a zalijeme přeceděným krémem téměř po okraj

- nalijeme vařící vodu asi do poloviny pekáče

- na 35-40 minut do trouby předehřáté na 150°C

- krém by měl po poklepání na skleničku být uprostřed trochu řídký, měl by se třepat

- před podáváním to ještě posypeme pískovým cukrem, který roztavíme plamenem až se udělá karamelová krusta

 

Rychlá zázvorová limonáda

- 15-20 dkg zázvoru oloupat (seříznout kůru) a nahrubo nastrouhat do mísy

- asi 4 vrchovaté lžíce cukru muscovado (surový třtinový cukr z ostrova Mauricius - cca 5% melasy)

- z 2-3 citronů oloupat kůru do mísy a vymačkat i šťávu

- vše v míse rozmačkat a podrtit (např. válečkem)

- asi litr perlivé minerálky nalít do mísy

(- podle chuti můžeme ještě doplnit citronovou šťávu)

- do džbánu dát snítku máty, oloupanou kůru z 1 citronu a led

- poté dolít přecezenou směsí z mísy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář