29: Smažené mazlavé mušle [Sticky Pan-Fried Scallops]
Žhnoucí mazlavé na pánvi opečené mušle s chilli, koriandrem, medem, citronovou šťávou a čínským kořením pěti vůní
- 2 balení (400 g) čerstvých mušlí (jen kousky bílého masa, ne skořápky)
- mořská sůl, pepř
- citronová kůra
- špetka čínského koření pěti vůní
- 1 lžička sezamového oleje
- kapka olivového oleje
- volitelné: čerstvé chilli papričky (1/2 červené a 1/2 žluté)
- olivový olej
- 1-2 stroužky česneku
- ždíbec másla
- 1 lžička tekutého medu (kvůli lesku)
- šťáva z 1/2 citronu
- menší trs čerstvého koriandru
Čerstvá zelenina v asijském stylu
- horká voda
- 4 bok choy [bok čoj] (čínský druh bílého hlávkového zelí o hm. cca 250-275 g, nazýváno také pak choi)
- 200 g fialové brokolice
- 200 g chřestu
- cca 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- trocha olivového oleje
- trochu citronové nebo limetkové šťávy (z 1/2)
Rýže s chilli, koriandrem a vejci
- 1 velký hrnek rýže basmati
- 2 hrnky vody
- špetka mořské soli
- trocha olivového oleje
- 3 vejce
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- menší svazek jarních cibulek
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka pepře
- sladká chilli omáčka
- pár snítek čerstvého koriandru
Nejrychlejší čokoládové brownies
- 2 tabulky (200 g) kvalitní hořké čokolády se 70 % kakaové sušiny (z ledničky)
- 250 g másla (pokojové teploty)
- 200 g zlatého pískového cukru
- špetka soli
- 6 polévkových lžic kakaového prášku
- 3 malé kousky nakládaného (nebo kandovaného) zázvoru + trochu šťávy ze sklenice
- 4 vrchovaté lžíce mouky s kypřícím práškem
- 4 vejce
- hrst sušených višní
- hrst pekanových ořechů
- kůra z 1 pomeranče / klementinky
- 3 klementinky
- créme fraiche (zakysaná smetana)