Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bible v srdci Evropy a Bible všemi smysly, přednáška a interaktivní výstava

14. 2. 2013

 

Bible v srdci Evropy

 

 

 

aneb Bible v zemích Českých a okolí 

 

od dob nejstarších až podnes

 

Přednáška s interaktivní výstavou Biblí:

 

Bible všemi smysly

 

 

 

Ne 24. 2. 2013 od 13:00 do 15:30 hod.

Husův sbor CČH Moskevská 34, Praha 10.

 

 

 

Milé sestry, milí bratři, milí přátelé,

dovolte, abych Vás pozval na přednášku „Bible v srdci Evropy“ spojenou s interaktivní výstavou „Bible všemi smysly“. Přednášku i výstavu jsem před časem zpracoval a nyní ji provedu (byť ve zkrácené verzi místo celodenního semináře) poprvé veřejně a to pro pražský sbor LECAV, který o ni projevil zájem v rámci oslav své desetileté existence. Jedná se zatím jen o jednorázovou akci!  

 

Během přednášky „Bible v srdci Evropy“ se setkáme s nejstaršími záznamy textu z Bible a to jak mimo, tak později i na našem území. Nejstarší části texů a překlady Bible na našem území přejdou později do novějších překladů, podle toho, jak plynul čas až do současnosti. Zmíníme se i o moderních, elektronických a zvláštních vydáních Bible. Dotkneme se i tématu ovlivnění okolních (hlavně, ale nejen, slovanských) zemí našimi překlady Bible a neúnavným překladatelským úsilím našich předků i současníků.

 

 

Chcete si alespoň přečíst či se raději spolu s ostatními pomodlit modlitbu Páně „Otčenáš“ v gótštině, latině, či ve staroslověnštině? Myslíte, že se to na přednášku nehodí? No, tahle přednáška bude místy tak trošku jiná… Nejen informace, které se pasivně přijímají, ale též takové, co se přijímají aktivně, více obrazových vjemů, nežli jen suchých dat.

 

Co můžete čekat od  interaktivní výstavy „Bible všemi smysly“? Samozřejmě to, že budeme vnímat Bibli a knihy Bible a další biblické věci, všemi smysly, jak to půjde. Zrak, čich, hmat, sluch, i chuť – vše budete moci použít. A pro ty, kterým to bude málo, nabídne výstava ještě dva bonusy pro mozek: Biblický kvíz pro tréning a humor pro relaxaci.

 

 

Základní výstava Biblí bude samozřejmě kontaktní, bude též včetně zvukových ukázek, elektronických ukázek překladů Bible a internetových překladů a zajímavých adres, kde se tyto překlady nalézají.

Vzhledem k tomu, že jednotlivé Bible si budete moci osahat i si v nich listovat a číst, je třeba to vzít v úvahu a zvířátka a malé děti raději nechat doma. Rád bych, aby moje sbírka Biblí „přežila“.

   

Najde se zde i několik Biblí na rozdávání…
 

Na shledanou se těší: 

Váš bratr Jan