Jdi na obsah Jdi na menu
 


Současnost

2011-2018

V obci se snažíme obnovit společenské dění prostřednictvím kulturních akcí pro děti i dospělé. Každoročně probíhají Vynášení Morany, Bílá sobota ve skupici, Stavění máje a pálení čarodějnic, Dětský den, Posvícení, Halloween, Mikuláš a Vánoční zpívání.

 

V uplynulém období se díky přispění obce Morašice a Pardubického kraje začala rekonstruovat budova č.p. 31 tzv. Lojzička, která by měla sloužit jako obecní místnost a hasičárna místních hasičů.

Pro potřeby pálení čarodějnic byl v roce 2015 upraven prostor u bývalé drůbežárny.

V roce 2018 byly zasazeny na návsi dvě lípy u příležitosti 100 let o dzaložení Československa. Lípy nesou názvy Lípa Republiky a lípa J.A. Komenského.

V lednu 2017 a 2018 byli velké mrazy, kdy teploměr klesl hluboko pod -10 stupňů celsia a bylo možné bruslit na místní nádrži.

Dne 7.1.2017 bylo ráno naměřeno - 17 stupňů Celsia. Ve středu 11.1.2017 ráno naměřeno -16 stupňů, o den později naměřeno +1 stupeň Celsia. Poděkování patří pánům Švadlenkovi a Stýblovi za zprovoznění osvětlení, které umožňuje bruslení i v pozdním odpoledni a večer.

Dne 4.1. 2017 zasáhlo Skupici a okolí velké sněžení, které komplikovalo dopravu (např. silnice Janovice-Morašice byla úplně uzavřena poté co na ni uvízl ráno autobus). Sněhová nadílka však udělala radost dětem i některým dospělým, umožnila věnovati se zimním sportům. Sníh v takovémto množství bylo možné užíti naposledy v roce 2010.

Sněhová pokrývka dovolila i možnost obouti ski a po okolních polích choditi nebo běhati v bílé stopě.

V posledních  letech zažíváme velmi teplá léta, kdy je málo srážek a některé domácnosti mají málo vody ve studních. V září 2015 dokonce podruhé rozkvetly jabloně.

V roce 2012 bylo upraveno hřiště na návsi. Došlo k usazení dvou branek a zajištěno oplocení kolem hřiště. V roce 2018 byl instalován, k herním prvkům dětského hřiště, stůl na stolní tenis.

V období 2010-2018 měla naše obec v obecním zastupitelstvu dva zástupce - Luboše Hrstku a Martinu Švadlenkovou. V roce 2018 byli do zastupitelstva zvoleni Luboš Hrstka a Milan Štorek. L. Hrstka celou dobu působil jako člen Rady obce.

2010

duben

30.4. se  konalo Pálení čarodejnic, kterého se zůčastnili děti a dospělí. Děti přinesli vyrobené čarodějnice a s lampiony obešly stezku odvahy, při které plnili úkoly. Odměnou jim byla medaile  a něco na zub.

červen

4.6. proběhlo dokončení dětského hřiště. Byl osazen lezecí prvek Mučírna a houpadlo Kačenka. Dále byl na  hřiště doplněn kačírek. Poděkování patří pánům Jiráskovi, Švadlenkovi, Trojanovi a dalším.

5.6. proběhl Dětský den plný soutěží, kterého se zúčastnilo přes 20 dětí nejen ze Skupic. Děti se dále mohli svézt v jeepu a na koňském povoze.

26.6. proběhla Dětská diskotéka za účasti dětí, dospěláků  a DJ Romana.

srpen

7.8. obec zasažena bleskovou povodní - proud vody valící se od Janovic zatopil několik zahrad a sklepů. 

14.8. přes Skupice vede 9.Rallye Železné Hory. bezpečnost tratě kolem obce zajišťují místní hasiči

září

17.-19.9. proběhlo víkendové Skákání na trampolíně, na které se vystřídalo téměř 30 dětí. Poděkování patří všem za přinesený hliník, těm kteří se podíleli na realizaci akce a hasičům za zaplacení půjčovného.

říjen

proběhla brigáda na dětském hříšti a úklid obce

Listopad

Úklid obce, zejména čištění obrubníků a shrabání listí

Halloween ská hra pro děti – 7.11.

Práce na obecní místnosti

Prosinec

Práce na obecní místnosti

Mikuláš pro děti v obecní místnosti

Slavnostní otevření obecní místnosti

Vánoční zpívání

2009

 

pálení čarodějnic

příprava a  výstavba dětského hřiště

 

další

29.6.2003    Požár seníku v obci Skupice  Sdh Prachovice

21. 06. 2007 - Skupice - Povodeň Sdh Chrudim

Sdh Heřmanův Městec  -23.3.2005 nám byl po přívalovém dešti vyhlášen poplach. Jednalo se o zatopenou vesnici Skupice. Silnice přes celou obec byla pod vodou. Bylo zatopeno několik domů. Z jednoho jsme museli čerpat vodu, která se dostala do sklepů.- přívalovém dešti vyhlášen poplach. Jednalo se o zatopenou vesnici Skupice. Silnice přes celou obec byla pod vodou. Bylo zatopeno několik domů. Z jednoho jsme museli čerpat vodu, která se dostala do sklepa