Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuřecí (nebo vepřové) rolky se sušenými švestkami

15. 10. 2010

4 kuřecí prsa nebo vepřové plátky

16 - 20 sušených švestek bez pecky

16 - 20 mandlí

4 lžičky hořčice (hrubozrnné, dijonské nebo jak je libo)

250 ml kuřecího vývaru

kousek másla

sůl, pepř

Švestky podle potřeby propláchneme a namočíme do horké vody nebo libovolného alkoholu, aby změkly. Potom do nich vstrčíme mandle. Maso rozklepeme na rovnoměrnou tloušťku, z jedné strany osolíme a opepříme. Na každý plátek rozetřeme trochu hořčice. (V této chvíli můžeme na maso položit plátek slaniny, šunky, sýra...) Podle velikosti plátku položíme na každý asi 4 švestky a zavineme do rolky. Omotáme kuchyňským provázkem  nebo sepneme sponou na rolky. Z venku rolky ještě jednou osolíme a opepříme, případně můžeme použít grilovací koření nebo podobnou směs. Na rozpálené pánvi s trochou oleje rolky ze všech stran zprudka opečeme do červena, potom zmírníme plamen, podlijeme vývarem, přihodíme zbývající švestky a přilijeme i alkohol, ve kterém byly naložené. Pod pokličkou dusíme, dokud nejsou rolky propečené. (Já to neumím poznat jinak, než že jednu rolku vytáhnu a rozkrojím.) Hlídáme tekutinu, aby se nevyvařila. Rolky vytáhneme, necháme odpočinout, aby nevychladly, a tekutinu necháme zhoustnout na omáčku. Nezapomeneme odmotat provázek. Do benta rolky nakrájíme na plátky. Podáváme s rýží, bramborami (kaší)...