Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEEP

***DEEP***
2009

Pedal-Nalit.jpgPedal-Terorista.jpgPedal-Za akce.jpgPedal.jpgPedal-Na lampě,jak terorista.jpg

Pointman, neboli výzkumník je jednou z nejdůležitějších pozic v teamu, je to pozice pro nejzkušenějšího člena oddílu, který si ovšem na tuto funkci musí věřit a mít pro ni předpoklady.
Co je teda pointman? Pointman je člověk, který je předsunutý před celým teamem (v airsoftu se tato vzdálenost pohybuje mezi 10 až v maximálních případech 50 metry) a prozkoumává terén. Jeho nejdůležitějším úkolem je odhalit léčky, různé pasti, popřípadě cizí, nepřátelský, team. K tomu všemu potřebuje, krom štěstí, vytrénovanej pohled, aby okamžitě odhalil co do přírody nepatří a nestalo se, že by přehlédl třeba 5 kluků v maskáči a vešel přímo k nim, spíš, aby věděl kam se má dívat a kde má co hledat, třeba takové pohyblivé obilí v bezvětří je taky podezřelé. Musí se umět pohybovat v přírodě, musí se okamžitě „zneviditelnit“ aby nebyl odhalen, dále potřebuje mít vytrénovaný sluch, aby okamžitě odhalil co do přírody nepatří, nesmí být rozťekaný, ale naopak soustředěný, ale ne zas pouze na odhalování soupeře, nýbrž na přírodu, nesmí se soustředit pouze na jednu věc, třeba, „v tomhle křoví by mohlo něco být..“ a přehlídne předsunutou hlídku, či minu.
Pointman chodí všude první a tak se nemálo často stane, že je i ostřelován, v této situaci musí zachovat chladnou hlavu a také se spolehnout na podporu ze svého teamu. Pointman by měl rozumět i pyrotechnice, hlavně zneškodňování min a různých pastí. Na pointmanovi není navigace teamu, tu obstarává velitel, popřípadě zástupce velitele. Pro pointmana a celý jeho team je nezbytné umět ruční signály.