Prostreno
Recepty PROSTŘENO
Chlupaté knedlíky se zelím a uzeným masem
Ingredience:
1 kg brambor syrových i vařených
2 balení kysaného zelí
500 g uzeného masa
sádlo
cibule
hrubá mouka a krupice
2 vejce
Postup:
Na zhnědlé cibulce na sádle podusíme zelí. Nastrouháme syrové i vařené studené brambory a přidáme do nich mouku krupici a vejce. Těsto tvarujeme rukama a dáváme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 20 minut. Uzené dáme péct do trouby na 180 °C a vaříme asi 40 minut.
Kančí kýta na smetaně
Ingredience:
½ kg kančí kýty
100 g špeku
divoké koření
sůl, pepř
1 smetana
hladká mouka na zahuštění
1 citron
150 g másla
3 cibule
1 šlehačka
Postup:
Kančí kýtu prošpikujeme špekem, dáme do hrnce, přidáme koření a nakrájenou cibuli a zalijeme rozpuštěným máslem. Necháme v chladnu 1 až 2 dny uležet. Pak maso vytáhneme a orestujeme na prudkém ohni. Následně je dáme péct do trouby na hodinu a půl až dvě. Když je maso měkké, vytáhneme je z pekáče a výpek s kořením přepasírujeme do hrnce. Přidáme vodu a zahustíme smetanou s moukou. Podle chuti dokořeníme. Podáváme s knedlíkem a přizdobíme citronem a šlehačkou pro zjemnění chuti.
( 1 )
Jablečný pudinkový dort
Ingredience:
½ kg jablek
200 g cukru krystal
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
1 citron
2 balíčky dětských piškotů
1 šlehačka na ozdobení
strouhaná čokoláda nebo čokoládová poleva
Postup:
Oškrábaná a nakrájená jablka dáme vařit do vody s cukrem a rozvaříme je na kaši. Rozmícháme ve vodě tři vanilkové pudinky a přidáme do jablkové kaše. Po vychladnutí vmícháme dva vanilkové cukry a šťávu ze dvou citronů. Do formy střídavě vrstvíme kaši a piškoty. Zakončíme kaší. Necháme uležet v lednici, dokud dort zcela nevychladne a neztuhne. Přizdobíme šlehačkou a čokoládou.
Kuřecí závitky se smetanovými brambory
Ingredience:
1 kg kuřecích řízků
150 g debrecínské pečeně
6 půlek kompotované broskve
12 sušených švestek
150 g tučného sýra
150 g anglické slaniny
100 g žampionů
100 g másla
grilovací koření a lžička solamylu
Postup:
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a poklademe plátky anglické slaniny, debrecínské pečeně a tvrdého sýra. Zakončíme půlkou broskve nebo půlkou sušené švestky. Závitky stočíme, zavážeme nití a dáme péct do trouby. Zalijeme vývarem, posypeme žampiony, přidáme máslo, grilovací koření, sůl a dáme péct na 200° C. Za 30 minut zahustíme šťávu solamylem.
Brambory
Ingredience:
600 g brambor
4 dl sladké smetany
2 lžíce sádla a grilovací koření
Postup:
Plech potřeme sádlem a poklademe oloupanými brambory, které nejdřív nasekáme na kostky. Osolíme, okmínujeme a lehce poprášíme grilovacím kořením. Plech s brambory zalijeme šlehačkou a upečeme dozlatova.