Recept na koláče
Recept: Nekynuté posvícenské koláče
Úvod
Koláče jsou jednoduché, i když tomu neodpovídá délka receptu (to ty náplně), rychlé, protože se to nenechává kynout, úsporné a velmi dobré, jako všechno z kuchyně našich babiček.
A všimněte si, že je tam velmi málo cukru.
Pokud budete dělat tvarohovou náplň ze 1/4 kg kostky nebo misky, počítejte s tím, že tím naplníte 2/3 koláčů. Pokud si budete připravovat další náplně, zdvojnásobte množství těsta (a nebojte se, sní se to). Ale většina náplní se dá uložit do mrazáku nebo do špajzu pro pozdější použití, právě kromě toho tvarohu.
(druhé foto je dvojitá dávka od oka, na poslední fotografii jsou ty potřené máslem s rumem)
Ingredience
- Těsto:
- 50 dkg polohrubé mouky (může být hladká, nebo míchaná 1:1)
- 1/4 l mléka
- 20 dkg sádla
- 5 dkg másla
- 2 celá vejce + žloutek
- 1 vanilkový cukr (nemusí být)
- 1 špetka soli
- nastrouhaná citronová kůra
- 42 g čerstvého droždí
- 1 pol. lžíce cukru do kvásku
- 2 pol. lžíce polohrubé mouky do kvásku
- Drobenka:
- 7 dkg hrubé mouky
- 7 dkg cukru písek
- 5 - 7 dkg másla
- Náplně: dle textu
- cukr moučka pro větší efekt
Postup
Připravíme si k ruce všechny náplně, které budeme potřebovat:
- švestková povidla (pokud jsou tuhá, můžeme je prohřát s několika lžícemi rumu)
- hrušková nebo jablečná povidla
- ořechovou nádivku (do vroucího mléka nasypeme nastrouhané ořechy, část může být jen posekaná, cukr podle chuti, kousíček másla a lžíci rumu, můžeme přidat i špetku skořice, mícháme, až nádivka zhoustne)
- makovou nádivku ( do vroucího mléka s 2 - 3 hřebíčky a kouskem skořice nasypeme mletý mák, cukr, lžíci rumu, zahustit můžeme strouhaným perníkem)
- nádivku z řepy (nastrouhanou řepu asi 1/2 hod. dusíme s trochou vody, přidáme mletý mák, skořici a drcený hřebíček)
- tvarohovou nádivku (tvaroh rozmícháme se žloutkem nebo celým vejcem, můžeme dát jen bílek, který nám zbude při přípravě těsta, přidáme vanilkový cukr, 10 dkg brusinek nebo rozinek, citronovou kůru, je-li tvaroh řídký zahustíme piškotovými drobečky, perníkem, nebo nejlépe trochou prášku na vanilkový pudink)
- rebarborovou (kolečka oloupané a na jemnější plátky nakrájené rebarbory, předem marinované v nahřáté směsi portského vína s tmavým třtinovým cukrem, můžeme přidat i rozdušený angrešt)
- marmeládovou - použijeme tu, co máme rádi
- meruňkovou (půlka malé, tužší meruňky, položená slupkou k těstu, trochu ji přisladíme) atd.
Připravíme si drobenku: do misky nasypeme hrubou mouku a cukr písek v poměru 1:1 a po částech přidáváme studené máslo, žmolíme rychle a studenýma rukama, směs by měla zůstat sypká (pokud jí uděláme víc, uložíme si ji napříště do mrazáku)
Příprava těsta:
Z celkového množství 1/4 litru ohřejeme několik lžic mléka.
Do misky rozdrobíme 42 g droždí (1 kostička), přidáme lžíci cukru, když se droždí rozpustí, přidáme pár lžic mléka (teplého max. 40°C), přisypeme 1–2 pol. lžíce mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme 50 dkg polohrubé mouky (může být i hladká, nebo půl na půl), 1 vanilkový cukr (nemusí být), citrónovou kůru, špetku soli.
Přidáme 20 dkg povoleného sádla a 5 dkg změklého másla, 2 vejce a ještě jeden žloutek (bílek použijeme do tvarohu), kvásek a zbytek mléka.
Rychle zaděláme v hladké, nelepivé, ale vláčné těsto, které vyklopíme na pracovní desku, nožem nakrájíme na kousky, ze kterých rukama rychle uválíme kuličky asi 2,5 – 3 cm velké, které hned klademe na pečící papír na plech (nepodmazáváme, těsto je tučné).
Najdeme si staré závaží nebo víčko od pet lahve, to vždy „namočíme“ do hladké mouky a do kuliček na plechu vytlačíme důlky.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme libovolnou náplní, posypeme drobenkou a hned je vrazíme do trouby a pečeme asi při 180 - 200°C.
Do zlatova upečené koláčky ihned sundaváme z plechu, aby nepřesychaly a pocukrujeme.
Okraje koláčů můžeme potřít rozehřátým máslem s rumem, tyto koláčky můžeme nechat i rozležet.
Koláčky jsou jakoby křehké, lehoučké a když náhodou zbudou, netvrdnou, ale tváří se trochu jako cukroví.