Jdi na obsah Jdi na menu
 


Les psích duší pomáhá, chrání a rozmnožuje:-)

26. 5. 2014

Les psích duší pomáhá, chrání a rozmnožuje ohrožené druhycerstvy-zajicek.jpg

           Málokdo si uvědomí, jak je například ohrožený zajíc polní, jehož stavy klesají a poslední léta potkat zajíce bylo skoro nemožné. Osobně jsem se setkala jen asi s pěti. Jeden z nich, celý šedivý, s propadlou lebkou nám umřel věkem přímo před očima.

Když jsme se nastěhovali před 30 lety do Chocerad, zajíců tu bylo ještě celkem hodně, pak ubývali, až téměř zmizeli. Je to celorepublikový problém. Jaké však už loni bylo překvapení, když najednou se pár zajíců objevilo a vyvedli první dorost, který nám sice schroupl dost hraničních stromečků, neustále se nám zajíci pletli pod nohama, jeden byl zalit i se stromečkem, další běžel k nám pro ochranu, když se sekalo na vedlejším poli. Holly je nezajímá a je to asi vzájemné.

A letos jsme kulili kukadla. Svištím si to s motorovou sekačkou a v poslední chvíli jsem stačila zabrzdit. Malinkatý zajíček byl téměř neviditelný, přimáčklý k zemi. Vidíte? Skoro ne, co?

maskovany-zajicek.jpg

Opatrně jsem udělala pár kroků a další, o kus dál další, prostě zajíčků bylo přímo naseto. Sekání jsme přerušili a nechali prostor zajíčkům. Mámy zaječice mateřství moc neřeší, nechávají dítka bez dozoru, občas je nakojí a většinou se starají o další množení. Proto nikdy na tyhle prcky nesahejte, mámy by je pak opustily, protože by byl na nich člověčí pach. Za týden byly zajíčci na svých místech a o pořádný kus větší.

zajicek-po-tydnu.jpg

 

 

Když si představím, jak loni o kus dál hnízdil moták pilich, je to jediný dravec, který hnízdí na zemi, a vyvedl  tři motáčky, je zajímavé, jak se tam všichni srovnají. Z této části pozemku se opět stane jedna velká porodnice. Necháváme ho zarůst, právě pro tyto účely.

Jsem moc ráda, když vidím, jak nějakých 15000m2 , dokáže přírodě pomoct k návratu ohrožených druhů. Někdo by řekl, že takový kus to nemůže vytrhnout, ale, jak je vidět, může.

Jaro je ve znamení sexu a miminek u všech druhů, tak mi to nedalo a zvětšila jsem fotku broučků páteřníčků, ve skutečnosti jsou asi 2 cm velcí. Zde láska trvala několik hodin:-).

lasky-cas.jpg

 

Les psích duší osídlily i žáby.

zabi-modelka.jpg

Některé skvěle pózují před objektivem, ropuchy naopak mají něco proti focení, tudíž fotit zdrhající ropuchu není zrovna snadné. Vždy koukejte, kam šlapete, protože malinkaté ropuší miminko jsme málem přehlédli a moc nechybělo, aby skončilo pod botou. Naštěstí se tak nestalo, jen fotka není nic moc, prchalo ze všech sil. Foto je zvětšené.

 

ropusatko.jpg

 

Někdy mne tak napadne, když ty zvířecí druhy se nám tam tak hezky množí a vidím zamilovanou dvojici, která netrpělivě číhá v povzdálí, až bude volno a klid:-), aby Chocerady neměly zvýšenou populaci:-). Imtimní koutek s lavičkou, dokonale chráněný před zvídavými  zraky, přímo vybízí. Hlavně doufám, že po lidské lásce tu nikdy nebudou odhozené naplněné prezervativy, nebo jimi odekorované stromy, jak to někdy bývá.

Zvířata hodně boří mýty o tom, jak se chovají. Daňci prý migrují, nás se však drží, jako klíšťata. Důkaz je tato fotografie, natahujem provázky, aby byla označena hranice pozemku. Provázek se dá přetrhnout rukou, nehrozí, že by někdo uvízl. Daněk si o něj otíral paroh a asi to bylo fajn, tak si provázek ovinul hned několikrát.

danek.jpg

Přetrhl ho, až když ho kolegyně Alena fotila a viděl dva lidi se dvěma psy. Přesto nijak nepospíchal. Už s Morganem jsem zjistila, jak se daňci odmítali uhnout, přece se kvůli nějaké ženské se psem nebudou hýbat.Ještě nikdy jsem nezahlédla danělu, vždy jsou to jen kluci. Zvlášťní.

 

Proto, až navštívíte Les psích duší, našlapujte opatrně, pozorujte, foťte, většina zvířat je velmi zvědavá a určitě se přijde někdo na vás juknout. Je mi jasné, nyní se Hollyiny přiznivci zeptají, co dělá a jak se má. Myslím, že tato fotka naší psí kachny hovoří jasně:-)

koupel-v-koryte.jpg

 

 

Na závěr chci poděkovat všem, co nám pošlou nějakou tu korunu, má to smysl, jak sami vidíte. Přestože se LPD narodil teprve v roce 2012, výsledky a dopad na přírodu má hodně velký a jen a jen pozitivní. Pomožte tomuto projektu i vy třeba jen malou částkou, větší částku si můžete odečíst z daní, potvrzení zašlem obratem. Rádi bychom pro návštěvníky pořídili například altán, který by zároveň pomohl s dešťovou vodou. Vodu stále musíme vozit a je to hodně vody týdně.Jsme plně závislí na vašich darech, bez nich tento lesní park a zároveň multifunkční volně přístupná zahrada, nemůže fungovat. DĚKUJEME.

Les psích duší - registrace MV provedena 18.9.2012  -  VS/1-1/90072/12-R

       IČO - 22712453

 

 

Číslo bankovního účtu : 2000308776/ 2010 pro platby v České republice

                                  2000308776/ 8330 pro platby v Slovenské republice

jiné měny a mezinárodní platby :

IBAN:  CZ8620100000002000308776,  WIFT/BIC:  FIOBCZPPXXX 

Variabilní symbol pro identifikalci platby - uveďte datum vkladu např. 20122509 nebo uveďte ve zprávě pro příjemce vaše jméno.

 

 

Pro Vás, co nám pomáháte LPD posílá foto červenavého jetele za rosy.

cerveny-jetel-3.-kvetna-2014.jpg

 

 

Za OS LES PSÍCH DUŠÍ

EVA

foto: Eva a Alena archív Lesa psích duší

Dodatek: Přesně za měsíc od prvních miminek tu máme další várku.

nova-miminka-zajicku.jpg

 

 A ještě seznam všech, co nám pomáhají:

 

 SEZNAM PATRONŮ LPD, bez kterých bychom nikdy nebyli tam, kde už jsme.

 

 

 

PATRONEM se stává paní Madla Černá, která nakonec zajistila ne 300 sazenic stromečků, ale rovnou 600 sazenic habrů, buků a dubů na osázení hranice pozemku + barvu proti okusu. I letos nám paní Černá darovala barvu proti okusu. Díky moc. Zároveň děkujeme i jejímu manželovi, který stromečky dovezl. Moc si takové obrovské pomoci vážíme. 

Zuzana Arbeus Kolaříková, její výrobky nám nejen pomáhají, ale i důstojně reprezentují Les psích duší. Její cedulky ke stromečkům, hrnky a mnoho ostatního, je prostě úžasné. I vy nám takto můžete pomoct, když si objednáte cokoliv, s vaším motivem, stačí jen p. Kolaříkové sdělit, že podporujete Les psích duší. Vaše ceny budou stále stejné, jaké objevíte v ceníku paní Kolaříkové, když kliknete na odkaz v jejím jméně. Děkujeme. 

Obec Chocerady

pyrenejci-2.jpg

 

 A dále : p. Karel Fára. p. Miková Sázava.p. Proskovcová Chocerady, p. V.Vejvoda Chocerady, p. Eva Hypšová Chocerady, manželé Solařovi Chocerady, časopis Pes přítel člověka - REPORTÁŽ O LPD VYŠLA V LISTOPADOVÉM ČÍSLE 11., ing. František Bureš Chocerady,                                     manželé Vodrhánkovi Ondřejovvodrbanner--b-001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalším Patronem Lesa psích duší se stává p. Helena Lišková Chocerady, p. Horková Praha, manželé Kozákovi Chocerady, manželé Karbusičtí Tehov, Čestným Patronem se stává paní Růžena Jerešová Plzeň

 

A tohle poděkování je trochu netradiční, protože Patronem prohlašujeme i naše dědaauto, VAZ 2101 ROČNÍK 1977

p. Drahomíra Forraiová Slatina, výcviková škola Cerberos a CHS:

 

cerberos.jpg

anamo-bohemia-banner.jpg

 p. Frolichová Praha, p. Doležalová Chocerady, p. Švrčková Chocerady,p. Drazdík Přestavlky, p. Jana Žihlová , manželé Hanovi.

Petr Tesárek:  VÁHY, POKLADNY, SYSTÉMY...........

 

vahy-uprava.jpg

 p. Milena Štollova, Chocerady

 p. Jaroslav Hácha - geodet hacha.sluzby.cz/

 p. Anna Meišnerová - věnovala dvě krásné lavičky

 RNDr. Lenka Romanová - Vlkovec www.naturecare.cz/romanova

 p. Renáta Ulčová, Vlkovec - věnovala sazenice borovic

 p. Jana Žihlová - Spálené Poříčí

 p. Kateřina Filipová - Praha - zakoupila sazenice tújí

 manželé Hurdovi - Mnichovice

p. Stanislala Jeřábková -  Prachatice

p. Malgorzata Melenová - Tanvald

p. Hana Mišíková chovatelská stanice německých ovčáků Z TROJMEZÍ

prodej štěňat po celý rok.

 

banner-z-trojmezi.jpg

 p. Romana Ormandy Ostrava

p. Ivana Stejskalová Sázava

Abakuk - dřevěné sochy a výrobky ze dřeva. Věnována socha Duch stromu

 

 Jen malá ukázka, jak i jinde se PATRONI objevují:tourist.posazavi.com/cz/article.asp

 PROSBA

PROSÍME, HODNÉ LIDI, JESTLI BY NÁM NEVĚNOVALI LEŠENÁŘSKÉ TRUBKY, BUDOU POUŽITY, JAKO HRANIČNÍ KOLÍKY. Dále sháníme lesnické pletivo, nepřekáží někde? DĚKUJEME. Platí stále, i když jsme nějaké trubky již dostali.

Les psích duší a mnohem víc fotografií najdete i na facebooku:

www.facebook.com/pages/OS-LES-PS%C3%8DCH-DU%C5%A0%C3%8D/117259078453364

 

p2010908.jpg

 

   Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář