Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za kolik poroste právě můj strom? Platí od července 2014

8. 7. 2014

Za kolik poroste právě můj strom v Lesu psích duší?obecni-dub-2014.jpg

                   Nejčastější dotaz, kolik? Dva roky velkého sucha prověřily, kolik to vlastně dělá. Když jsem nastavovala první podmínky pro vsazení stromu, netušila jsem, nebylo se koho zeptat, naivně jsem myslela na lidskou šlechetnost a slušnost. Pochopitelně takové lidi máme mezi patrony LPD i majiteli stromků, víc je však těch, co si myslí, jak vše se tak nějak děje samo. Neděje, tak proto vznikly nové podmínky, aby LPD přežil.

Strom, pokud ho nechcete mít sušený, se musí zalévat a to poměrně hodně, než prokoření a stane se soběstačným. To trvá poměrně dlouhou dobu. Voda se musí načepovat a dovézt, pak ručně dopravit je stromu, keři, což, když budu hodně mírná vyjde zálivka na jeden strom na jedno zalití 20,-. Takových zálivek si ve velkém suchu spočítejte 5 týdně a jste na rovné 100,-, vynásobte 20 týdny, ono se zalévá i v zimě a jejda, to je peněz, které jsme vašemu stromu darovali, aby rostl a ty fotky, co vám posíláme nebyly o suchém klacku., to by se vám asi nelíbilo. Stále mějte na paměti, že strom je váš po celý jeho život.

K tomu připočtejte daň z pozemku, placení brigádníci, když bychom byli nemocní a nedali naši práci zadarmo. Úprava okolí - sekání trávy, též není zadarmo. Přece váš strom neporoste v místě plném bodláků a jiného plevele. Navíc by k němu nebyl přístup. Tak si připočtěte dalších několik tisíc, které stojí benzín do sekačky, placen z darů, stovky hodin práce, minulý rok přes 900 hodin, které se LPD dát musí. Opět si představte, jak hodina stojí 50,-. Nedovážíme jen vodu, vozí se sekačka i ti, co pracují, opět. Mějte na paměti, že váš strom, pokud tak neučiníte sami, musí někdo vsadit, zahradnická firma chtěla například 1500,-. I to jste měli od nás zadarmo.sazeni-buku.jpg

Ač LPD nemá el. proud, přesto ho potřebuje poměrně hodně, bez proudu nelze čepovat vodu, řezají se trubky na potřebnou velikost. A máme tu další výdaje pro váš strom. Pletivo, na to nesmím zapomenout. Podle velikosti potřebujete na ohrádku, protože jinak, co nezničí zajíci, sežerou nebo omlátí daňci a srnci. Tak taková bezpečná ohrádka přijde i na 400,-,  protože železo, je bezpečí pro váš strom. Dřevěné kůly brzy uhnívají a potřebných zhruba 7 - 8 let by nevydržely.  Pěkně nám to naskákalo, co? Na fotografii vidíte dub, který darovala v roce 2012 obec Chocerady, tak velkému stromu už stačí jen návlek a kůly + kurta na vyvázání. To vše přijde asi na 300,-. Menším stromům se však musí dělat ohrádka + nasadit ještě pro jistotu návlek proti okusu, tam se cena zvyšuje.jablon-kvete.jpg

Cena stromu je oproti tomu jen cena stromu. I zde platí, ceny jsou kolísavé a různé u různých firem. My je neovlivníme, nepiště nám, jak jste chudí a chcete mít u nás strom.

A nyní nové podmínky pro vsazení!

Stromy máme různé i předsazené, nebo si můžete přivézt svůj. K tomu si ale připočtěte částku 2500,- za 5 let péče o něj. Pochopitelně lze částku rozložit na každý rok.   Toto platí od července 2014 pro všechny nově vsazené od tohoto měsíce, nebo zakoupené už předsazené.

Stromy a keře do tohoto data necháme na laskavém uvážení jejich majitelů, jestli nám budou chtít alespoň nějakou částku poukázat. Takových není mnoho, většinou stromečku něco pošlou, ale jsou i tací, kterým je jejich stromeček fuk. Proto od takových radši stromy nemít a dát prostor těm, kterým opravdu na milované bytosti záleželo. Mít módně umístěný strom u nás je sice fajn, ale pouze za nových podmínek.

Dodatek: Poslední odstavec si někteří vyložili naprosto mylně, měla jsem na mysli ty, co se už nikdy neozvali, nereagovali na maily, kde jsme poslali fota jejich stromů, nic jsme po nich nechtěli, jen slůvko děkuji, fotky došly..........

Pro PATRONY A DÁRCE ZELENĚ  se podmínky pochopitelně nemění, těm všem patří velké díky za jejich obětavost.

Za spolek Les psích duší

Eva Slivanská

foto archív LPD

Všem dárcům , kteří darují z dobrého srdce, děkujeme

 

 

Číslo bankovního účtu : 2000308776/ 2010 pro platby v České republice

                                  2000308776/ 8330 pro platby v Slovenské republice

jiné měny a mezinárodní platby :

IBAN:  CZ8620100000002000308776,  WIFT/BIC:  FIOBCZPPXXX 

Variabilní symbol pro identifikalci platby - uveďte datum vkladu např. 20122509 nebo uveďte ve zprávě pro příjemce vaše jméno.

 

 

 A ještě seznam všech, co nám pomáhají:

 

 SEZNAM PATRONŮ LPD, bez kterých bychom nikdy nebyli tam, kde už jsme.

 

 

 

PATRONEM se stává paní Madla Černá, která nakonec zajistila ne 300 sazenic stromečků, ale rovnou 600 sazenic habrů, buků a dubů na osázení hranice pozemku + barvu proti okusu. I letos nám paní Černá darovala barvu proti okusu. Díky moc. Zároveň děkujeme i jejímu manželovi, který stromečky dovezl. Moc si takové obrovské pomoci vážíme. 

Zuzana Arbeus Kolaříková, její výrobky nám nejen pomáhají, ale i důstojně reprezentují Les psích duší. Její cedulky ke stromečkům, hrnky a mnoho ostatního, je prostě úžasné. I vy nám takto můžete pomoct, když si objednáte cokoliv, s vaším motivem, stačí jen p. Kolaříkové sdělit, že podporujete Les psích duší. Vaše ceny budou stále stejné, jaké objevíte v ceníku paní Kolaříkové, když kliknete na odkaz v jejím jméně. Děkujeme. 

Obec Chocerady

pyrenejci-2.jpg

 

 A dále : p. Karel Fára. p. Miková Sázava.p. Proskovcová Chocerady, p. V.Vejvoda Chocerady, p. Eva Hypšová Chocerady, manželé Solařovi Chocerady, časopis Pes přítel člověka - REPORTÁŽ O LPD VYŠLA V LISTOPADOVÉM ČÍSLE 11., ing. František Bureš Chocerady,                                     manželé Vodrhánkovi Ondřejovvodrbanner--b-001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalším Patronem Lesa psích duší se stává p. Helena Lišková Chocerady, p. Horková Praha, manželé Kozákovi Chocerady, manželé Karbusičtí Tehov, Čestným Patronem se stává paní Růžena Jerešová Plzeň

 

A tohle poděkování je trochu netradiční, protože Patronem prohlašujeme i naše dědaauto, VAZ 2101 ROČNÍK 1977

p. Drahomíra Forraiová Slatina, výcviková škola Cerberos a CHS:

 

cerberos.jpg

anamo-bohemia-banner.jpg

 p. Frolichová Praha, p. Doležalová Chocerady, p. Švrčková Chocerady,p. Drazdík Přestavlky, p. Jana Žihlová , manželé Hanovi.

Petr Tesárek:  VÁHY, POKLADNY, SYSTÉMY...........

 

vahy-uprava.jpg

 p. Milena Štollova, Chocerady

 p. Jaroslav Hácha - geodet hacha.sluzby.cz/

 p. Anna Meišnerová - věnovala dvě krásné lavičky

 RNDr. Lenka Romanová - Vlkovec www.naturecare.cz/romanova

 p. Renáta Ulčová, Vlkovec - věnovala sazenice borovic

 p. Jana Žihlová - Spálené Poříčí

 p. Kateřina Filipová - Praha - zakoupila sazenice tújí

 manželé Hurdovi - Mnichovice

p. Stanislala Jeřábková -  Prachatice

p. Malgorzata Melenová - Tanvald

p. Hana Mišíková chovatelská stanice německých ovčáků Z TROJMEZÍ

prodej štěňat po celý rok.

 

banner-z-trojmezi.jpg

 p. Romana Ormandy Ostrava

p. Ivana Stejskalová Sázava

Abakuk - dřevěné sochy a výrobky ze dřeva. Věnována socha Duch stromu

p. Šárka Brožová Prachatice

p. Dana Vopátková Benešov

 

 Jen malá ukázka, jak i jinde se PATRONI objevují:tourist.posazavi.com/cz/article.asp

 PROSBA

PROSÍME, HODNÉ LIDI, JESTLI BY NÁM NEVĚNOVALI LEŠENÁŘSKÉ TRUBKY, BUDOU POUŽITY, JAKO HRANIČNÍ KOLÍKY. Dále sháníme lesnické pletivo, nepřekáží někde? DĚKUJEME. Platí stále, i když jsme nějaké trubky již dostali.

Les psích duší a mnohem víc fotografií najdete i na facebooku:

www.facebook.com/pages/OS-LES-PS%C3%8DCH-DU%C5%A0%C3%8D/117259078453364

 

p2010908.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Konečně

(Romana, 8. 7. 2014 12:42)

Evo - přesně to jsi měla naplno napsat už dávno. Jedna věc je duchovní rozměr - a druhá ten praktický. A na ten hold člověk při myšlenkách na svého přítele a jeho stromeček nepomyslí tak často. Stromek nemá ručičky a vodu si nedonese, ani mlsného rohatce sám nezaplaší. Bohužel z dálky to nejde udělat osobně - díky moc, že to děláš ty a tví přátelé. A tedy je fajn, že se ti povedlo vyčíslit alespoň finanční hodnotu pro nás distanční podporovatele projektu LPD.
R.O.

Re: Konečně

(EVA Les psích duší, 8. 7. 2014 14:07)

Díky Romano, to víš, pořád vidím jen to dobré, ale stát nás nešetří, nesmíme být spolek snílků, to bychom to museli v půli cesty vzdát. Ne každý majitel má velké srdce a nataženou dlaň s darem. Bez takových, jako ty, by byl LPD sežrán, usušen a nikdy by neměl dnešní podobu. Děkujem, že jsme se mohly spolu poznat už dávno, ještě za Morgýška.

Svatá pravda

(Dana, 8. 7. 2014 12:09)

Milá Evičko,
máte úpnou pravdu v tom co jste napsala.Ano zakoupila jsem si stromeček, jsem moc ráda,že Lejdynka má symbolické místečko v LPD.Děkuji Vám všem co se o naše stromečky staráte a pošlu aspoň menší obnos i když vím,že je to málo.

Dana Onderková.

Re: Svatá pravda

(EVA Les psích duší, 8. 7. 2014 13:59)

Paní Danuško, Vy přece občas něco pošlete, jste moc hodná, přesto děkujeme za každou korunku.