Jdi na obsah Jdi na menu
 


Magistr Edward Kelley

23. 5. 2011

 

     Magistr Edward Kelley

edward_kelley---podobizna.jpg

pochází z Anglie. Jako jeden z mála dosáhl značných výsledků na vědeckém poli. Po odstěhování z Anglie do české země se dal najmout do služeb Rudolfa II. Jeho životní historie končí v roce 1597, kdy si údajně vzal jed a otrávil se. Nicméně toto byla pouze předstíraná smrt, aby se mohl plně věnovat svým výzkumům. Jeho touha po úspěchu ho přivedla k ovládnutí časoprostorové smyčky 1. řádu. /pozn.1  Časoprostorová smyčka 1.řádu umožňuje náhled do jiné časové dimenze, aniž by bylo možné do ní vstoupit a jakkoliv ji ovlivnit./ Toto umění je známo již od roku 2560 př.n.l. a předává se pouze zasvěceným. Linie zasvěcení je nepřerušena do dnešních dnů a v současnosti toto umění ovládá na planetě zemi asi 150 vyvolených lidí. Dostat se k těmto lidem je absolutně nemožné, protože jsou velice dobře krytí. Nicméně jejich skutky, které provádějí, jsou zmapovány, a tudíž se dají odvodit možnosti těchto lidí.

 

edward-kelly-987x1275.jpg

 

     Dle několika náznaku Edward Kelley žije a osídlil starou základnu poblíž severního pólu na planetě Mars. Tato skutečnost není dodnes ověřena, a proto není nikde publikovaná. K zasvěcení byl připuštěn, když v roce 1591 objevil možnost teleportace na tuto planetu. /pozn. 2  Na rozdíl od jiných planet má Mars přímý komunikační kanál již od dávnověku. Jeho stavitelé nejsou dodnes známi. Pro veřejnost je znám výrobou zlata nebo stvořením umělé ženy. Pravda je ovšem taková, že při produkcích pouze otevřel teleportační kanál a tyto věci přemísťoval z místa na místo. Na konci 16. století nebylo možné sehnat v dostatečném množství energii potřebnou k vyvolání jevu, při němž dochází k zakřivení prostoru. Z tohoto důvodu některé jeho pokusy nedopadly tak jak by si přál a proto se mu dostalo označení šarlatán. Hlavní problém neúspěchu spočíval v zaměření cílového místa, a to bylo při pokusech vlivem nestejnorodosti energie několikrát posunuto zhruba o 500-1500 metrů. Na tuto skutečnost se přišlo až zpětně náhodou. 

     V současnosti Kelley ovládá časoprostorovou smyčku 2. řádu. /pozn. 3. Časoprostorová smyčka 2.řádu umožňuje libovolně cestovat do minulosti a budoucnosti. Je možné ovlivňovat dění v daném čase, což se ovšem projeví zpětně v čase budoucím. Proto je cestování touto smyčkou dovoleno pouze se zpětnou vazbou, kdy při návratu se provede kompenzační skok. Pouze při cíleném ovlivňování budoucnosti je možné zpětnou vazbu vyřadit. V tomto případě se musí provést simulace ovlivnění. Po té rada starších zasvěcených může dát souhlas. /  

     Kelley velice rád navštěvuje historické akce a dýchá tak atmosféru své doby. Ovšem jakákoliv komunikace je s ním velice obtížná, protože o svých činech říká jen notorické známé pravdy. V absolutně výjimečných případech vypráví o svých činech a ukazuje některé z mnoha dovedností, které za celý svůj život nashromáždil.

 

/pozn. 4 Existuje časoprostorová smyčka 3. řádu. Tato umožňuje splývání časových dimenzí. Pochopení tohoto jevu se vymyká, běžné logice člověka. Jeden z příkladů: Je možnost díky paralelním světům, ovlivnit v budoucnosti minulost. V současnosti jen několik lidí umí ovládnout tuto smyčku. Zatím se, ale bádá nad praktickým použitím. /

 

Historie o Edwardu Kelley je známa, existuje domněnka, že jeho smrt byla fingovaná. Pro velké dluhy se nemohl volně pohybovat po českých zemích a tak změnil svoji identitu. Několikrát zasáhl do vývoje bitev 30. leté války, kdy vyzbrojoval chemickými látkami přepadový oddíl Albrechta z Valdštejna. Nakonec pracoval v několikanásobné konspiraci a jeho stopa končí roku 1642.

 

Seznamte se Edward Kelley

Čerpáno z Wikipedie

 

Edward Kelley (1. srpna 1555 Dencester1. listopadu 1597 Most) známý pod jmény Edward Talbot či Edward Kelly byl anglický alchymista žijící a pracující velkou část svého života na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze. Současník Williama Shakespeara 1564-1616

Studoval v Oxfordu (1573) svá studia nedokončil, přesto se chlubil svým vzděláním a po celý život užíval neoprávněně tituly. Učil se pak lékárníkem a znalosti využíval při alchymistické práci. Pracoval i v advokátní kanceláři, kde se dopustil podvodu a za trest mu byly uříznuty obě uši. Nosil proto dlouhé vlasy, aby to zakryl.

V roce 1582 vstoupil pod jménem Talbot do služeb známého vzdělance, přírodovědce, geografa, věhlasného astrologa, alchymisty, mága a mystika Johna Dee.  Dee Kelleymu uvěřil, že rozmlouvá s anděly a učinil z něj svého společníka a médium pro své seance. V únoru 1584 odcestoval Dee s celou svou rodinou a také se svým asistentem Kelleym do Polska, kde krátce pobývali a odtud dorazili do Prahy 9.srpna 1584.  Osobní císařův lékař Tadeáš Hájek z Hájku je ubytoval ve svém domě a na jeho přímluvu získali také audienci u císaře Rudolfa II. John Dee císaře nijak nezaujal a tato první audience byla také jeho poslední.

Někteří historici se domnívají, že John Dee a Edward Kelley byli tajnými agenty anglické královny Alžběty I. a měli za úkol dostat se do přízně Rudolfa II., který byl znám svou slabostí pro alchymii a magii. Císař byl prý před nimi varován, a proto je přijal tehdy tak chladně. Důkazy pro tuto teorii však neexistují.

Nedlouho po audienci byl J. Dee obviněn z čarodějnictví. Spolu s Kelleym uprchli Polska a nakonec do Saska. O tři měsíce později se tajně vrátili a usadili se na dvoře jihočeského velmože Viléma z Rožmberka v Třeboni. Na Viléma se snesla nemilost císaře. Kelley mezitím zdokonaloval své alchymistické kousky a triky a brzy získal přízeň svého hostitele, kterého údajně vyléčil z těžké nemoci. Jeho sláva se začala šířit mezi šlechtou. O jeho alchymickém umění se doslechl i císař Rudolf II. Sešel s Vilémem z Rožmberka a došlo mezi nimi ke smíru a k dohodě – Kelley žil od té doby střídavě v Praze a v Třeboni a sloužil oběma svým pánům. Jeho první pokus uskutečněný před císařem dopadl skvěle, protože díky své speciální rtuti prý dokázal proměnit libovolný kov v čisté zlato. V jeho držení bylo i „černé nebo zemní zrcadlo“, s jehož pomocí prý mohl odposlouchávat cizí hovory a vidět na dálku.

Kelley fascinoval svým alchymistickým uměním i svým zjevem. Byl vysoký, štíhlý, měl plnovous a husté dlouhé vlasy vypadal jak černokněžník. Dlouhé vlasy zakrývaly chybějící uši, o které přišel v rodné Anglii. Nakonec se Edward Kelley natrvalo usadil v Praze. Naopak doktor John Dee se v roce 1589 vrátil zpět do vlasti, kde roku 1608 zemřel v chudobě a zapomnění. Kelley zatím obratně rozmnožoval svůj majetek a dokonce získal rytířský titul. V roce 1589 byl přijat do české stavovské obce. Ke svému jménu také připojil přídomek „z Imany“ a stal se císařským radou. V roce 1590 vlastnil tvrz Hrádek, mlýn, pivovar a dvanáct domů. Sídlil také v Jílovém u Prahy, kde se pro císaře snažil vyrobit elixír mládí.

Osud ho spojil s krajankou Johanou Westonovou, vdovou z Mostu. Byla to láska na první pohled a svatba se konala po měsíční známosti. Paní Kelleyová prodala svůj dům a majetek v Mostě a následovala svého manžela do Prahy.  Bydleli v domě na Dobytčím trhu (dnešní Karlovo náměstí). Narodil se jim syn Jan Adam Kelley. Oblíbenost Edwarda Kelleyho u císařského dvora začala upadat. Po souboji při kterém přišel císařův dvořan o život, Kelley ujel v roce 1591, k Vilému z Rožmberka, aby si zachránil život. Přesto byl během cesty zatčen a uvězněn na hradě Křivoklát. Po skoro tříletém vězení se rozhodl, že uteče. Po laně se spustil z věže, lano se však přetrhlo a on dopadl na skálu. Roztříštěná noha mu byla amputována Po krátkém setrvání na svobodě v Praze bylo rozhodnuto, že Kelley bude převezen do bezpečnějšího vězení, kterým se stala cela mosteckého hradu Hněvín.

Do nového vězení ho doprovázela dobrovolně jeho žena. Prostředí mosteckého hradu i jeho okolí velmi dobře znali ze svého dřívějšího pobytu v Mostě. Kelleymu byl umožněn pohyb po celém hradě, měl možnost konat pokusy. V létě roku 1597 zde dokončil své dílo „Tractus de lapide philosophorum“ (Pojednání o kameni mudrců), kterým chtěl oblomit císaře. Ten ho však z vězení nepropustil.

Kelley se pokouší podruhé o útěk. Opět se rozhodl použít provazu, který mu tajně přinesla jeho žena. V noci spustil provaz z věže do hradního příkopu, kde na něho čekala jeho paní a věrný sluha s koňmi. Provaz se však přetrhl, Kelley spadl do příkopu a zlomil si zdravou nohu. Hradní hejtman vyslal na císařský dvůr posla, aby informoval o nezdařeném útěku. Panovník alchymistovi nakonec udělil milost a vrátil mu jeho statky. Nesměl se však vrátit do rodné Anglie. Kelley žil dál na mosteckém hradě, kde se léčil ze zranění a údajně trpěl velkými bolestmi. Rozhodl se, že nebude dožívat svůj život jako mrzák, proto vypil jed. Skonal 1. listopadu 1597 ve věku 42 let. Nikdo neví, kde se nachází jeho hrob, říká se, že je pohřben v jeskyni na úpatí kopce, kde se stojí hrad Hněvín. Tato jeskyně měla být zavalena kamenem.

Traduje se místní pověst, že před svou smrtí proklel Edward Kelley hrad a město Most, aby zmizely s povrchu země za všechna příkoří, jichž se mu zde dostalo. Pravdou je, že hrad zmizel za několik desítek let a o necelých čtyři sta let později i samotné město. Tak skončila životní pouť světového dobrodruha Edwarda Kelleyho, jehož osud zasáhl i do naší historie.

 

Hačmor

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zajimave

(Hellerova Ruzena, 31. 5. 2012 21:59)

Skutecne zajimave ...

Re: Zajimave

(Eva, 2. 6. 2012 6:57)

Díky.

Otázka?

(ms, 22. 5. 2011 2:46)

Odkud berete za zdroj informace, že Kelley pracoval s časoprostorem? existuje nějaký odkaz, názor, myšlenka? Podle mě, pokud měl kámen mudrců, tak to mohl umět...proč všichni pořád mají ty hůlky? Alchymisté, černo-bělo kněžníci, víly, skřítci apod. ....nějaká technologie? Jaká? A proč ten kruh? Co znamenal? Z čeho byl složen? Co je na něm napsáno? Má to nějaký význam? A jestli ano, tak jaký? Kdo vytvořil tajnou místnost (alchymistickou), kterou nalezla Perchta na zámku v Českém Krumlově ? Zřejmě asi něco pochopila a jakožto předchůdkyně svých potomků Rožmberků (Petra Voka, Viléma) je dokázala chránit a hlídat (tedy cestovat v čase a prostoru)? A kdo byl ten záhadný, který to tam nechal tak jak to tam bylo a už se nevrátil, protože Perchta tuto tajnou místnost nalezla plnou pavučin? Co objevila, když ji její násilný (?) manžel týral (?) a ona se utíkala do těchto tajemných mistností před ním na chvíli ukrýt a odpočinout ? Možná by nebylo od věci se podívat trochu dál do historie Českokrumlovského zámku ? Kdo tam byl před Perchtou? Hledat souvislosti. A proč výzkum v 70.-80.tých letech v Sovětském svazu náhle přestal publikovat jakékoliv vědecké články ohledně chování kovů při extrémně vysokých teplot pro Cu, Hg, Ag apod.(tuším) pro teploty, kdy tyto kovy jsou v plazmatickém stavu (tzn. plynné kovy, kdy dochází ke 4. stavu hmoty...pevná l., kapalná l., plynná l., plazma, ...prima, sekunda, tercie, kvarta ...a kvinta...kvinesence?...pátý stav hmoty?...ještě něco víc než plazma?...tvorba "kamene mudrců" žhavením kovů do plazmatické podoby a tvorba jaderného "polymeru" tzv cyklického draka, Uroborose?....Prostý merkur (Hg ...Ar = 80)...zdvojený merkur (? ...Ar = 160)...Lišák?...:-)...jojo už chápu proč ministr Ruml nechal naběhnout Na letiště Mošnov komando v roce 1991 prý kvůli "červené rtuti"...oficiálně jde údajně o směs rtuti a antimonu jako roznětka do náloží...ale kdoví...:-)

Re: Otázka?

(ms, 22. 5. 2011 2:51)

A ještě v souvislosti s Kelleym...jak pořád tak utíkal a lámal si nohy...nemohlo to být jinak? Nevím proč, ale po přečtení tohoto článku jsem měl silný pocit jako kdyby ho někdo vyhodil z okna...jako Masaryka...akorát ten Kelley ne a ne se zabít...ale to je jen takový zbloudilý názor.

Re: Re: Otázka?

(Eva, 22. 5. 2011 7:43)

Tak v této souvislosti jsem o tom nepřemýšlela, ale možné je všechno. Vyhazovat z okna je skutečně náš národní folklór. Dějiny toho zaznamenaly hodně.

Re: Otázka?

(Eva, 22. 5. 2011 7:39)

Odkaz sice asi neexistuje, ale vodítko je ten kruh a hůlka a znaky. Další vodítko bylo prolínání Perchty v čase, stejně, jako jsem kdysi narazila na pověst o Kellym, který údajně dokázal cestovat také. U Perchty mne vlastně vedl k první úvaze obraz. Léta mi vrtalo hlavou, co je na něm divného, než mi to jednou v noci došlo. Pátrat budem dál, hledat souvislosti, to je jasné. Z čeho je kruh by nás také zajímalo. Ovladač bude asi hůlka, už první Inka přiletěl s holí. Indicií je víc, ale necháme to na případný další článek. Budem s kolegyní rády, když se zapojíte také. Váš komentář o kovech je velmi zajímavý.

text

(ms, 22. 5. 2011 2:22)

V SUOIVSOLTSI S VZÝUKEMM NA CMABRIDGE UINERVTISY
VLŠYO NJAVEO, ŽE NZEÁELŹÍ NA POŘDAÍ PSÍEMN VE
SOLVĚ. JEDNINÁ DLEUITŽÁ VĚC JE, ABY BLYY PNVRÍ
A PSOELNDÍ PÍMESNA NA SRPVÁÉNM MSTÍĚ. ZYBETK MŽUE BÝT TOTÁNLÍ SĚMS A TY TO PŘOÁD BEZ PORLBMÉU PEŘČETŠ.
JE TO PROTO, ŽE LDIKSÝ MEZOK NETČE KDAŹÉ PENSÍMO,
ALE SVOLO JKAO CLEEK. ZJÍAMVAÉ, ŽE ???

Re: text

(Eva, 22. 5. 2011 7:16)

URČITĚ.