Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. LEDNA ZE STRAKONIC DO HOŠTIC

31. 1. 2011

Trasa: Strakonice - Kapsova Lhota - Svaryšov - Milíkovice - Hoštice u Volyně
              ( 11 km)
           Dnes jsme vyjeli až v 9.20h "pražákem" do Strakonic, abychom se vydali do okolních vesnic, kde ještě většina z nás nebyla. Trasu jsme vybrali také vzhledem k zimnímu počasí, kdy přeci jenom musíme jít po silnicích.
           Ze strakonického autobusového nádraží jsme museli projít celou Volyňskou ulicí,  to se nám zdálo nekonečné, ale když jsme odbočili za městem vlevo směrem na Bavorov, šlo se už nám dobře. Za chvíli jsme kolem zahrádkářské kolonie došli do Kapsovy Lhoty,kde jsme zašli  na náves ke kapličce sv. Ludmily z r. 1925. Jinak hospodářská stavení nebyla moc zajímavá.
Odtud jsme pokračovali do Svaryšova kolem kapličky sv. Martina. Na začátku vsi na přivítali dva koníci v ohradě. Na návsi jsme zašli ke kapli sv. Floriána z r. 1885 a tu už jsme našli usedlost představující lidovou architekturu ( č.p. 11). Pak jsme pokračovali do Milíkovic.I zde jsme zašli ke kapli na návsi a objevili domy se zajímavými štíty. Pak jsme pokračovali do Hoštic, vlevo jsme míjeli statek ( rekreační zařízení ) v Jedraži, také vlevo v dáli jsme viděli Milejovice a za nimi i známé dva kříže. V Hošticích jsme míjeli Ranč Šimona Pláničky, kam jsme dnes nezacházeli,protože  jsme tu byli už dříve, a tak pokračovali do vsi. Prohlédli si bývalý dům Michala Tučného, dům Tomáše Linky, dům s jelenem, rodný dům Zdeňka Trošky, zámek a naše kroky vedly i na hřbitov, kde je kostel Narození Panny Marie z r. 1593, který má renesanční zdivo, vybavení je pseudorenesanční a barokní z r. 1742, nalevo u vchodu do kostela jsou pochováni někteří členové rodiny Schutersteinů a Haidenburgů, posledních majitelů Hoštic. Na hřitově je také pochován Michal Tučný, náhrobek ve tvaru klobouku je od sochaře M. Gabriela. Bývalá fara je stále neopravena. Pak jsme zašli do místní restaurace  na občerstvení a v 14.55h jsme odjeli autobusem do Volyně a z Volyně v 15.31h do Vlachova Březí.
    Výlet se povedl, celý den nám svítilo sluníčko, když teplota byla pod nulou.

kapsovalhota2.jpg

                                                 kaplce sv. Ludmily v Kapsově Lhotě

 

svarysov2.jpg

                                                lidová architektura ve Svaryšově

 

hostice_u_volyne_2006_8_.jpg

                                                              zámek v Hošticích

hostiskostel.jpg

                                                         hoštický kostel se hřbitovem

hrob-m.-tucneho.jpg

                                    hrob posledního kovboje Michala Tučného v Hošticích