Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ženy žijí déle než muži

1. 11. 2010

 

Díky menšímu počtu úmrtí během porodu se ženy na celém světě dožívají vyššího věku než muži, tvrdí vědci.

V roce 2002 Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že muži mají vyšší průměrnou délku života než ženy pouze v šesti zemích světa.

Nový průzkum pod vedením profesora Dannyho Dorlinga z univerzity v Sheffieldu však odhalil, že tato informace již neplatí. Informuje o tom internetové zpravodajství stanice BBC News.

"Chtěl jsem zakreslit do mapy místa, kde ženy umírají dříve než muži, ale žádné takové místo jsem nenašel," říká Danny Dorling. Hlavním důvodem je podle jeho slov fakt, že se porod stal v mnoha zemích daleko bezpečnějším.

Oslavy se nekonají

I nadále je však jednou z hlavních příčin úmrtí žen. "To, co u nás bylo samozřejmostí před sto lety, se teprve teď dostává do chudších zemí," dodává.

 

 

 

Téměř před třiceti lety bylo za velké slávy ohlášeno vymýcení neštovic.

"Když dosáhneme toho, že ženy po celém světě přežívají muže, což je také významný úspěch, žádné oslavy se nekonají," říká odborník.

Podle jeho slov máme tendenci zapomínat, že v mnoha zemích světa se ženy donedávna dožívaly o pár let nižšího věku než muži a že na tom mělo velký podíl právě úmrtí během těhotenství.

Emancipace

Zdůrazňuje, že v západoevropských zemích, kde ženy přežívají muže již od 90. let 19. století, se propast mezi průměrnou délkou života žen a mužů zmenšuje.

"Díky emancipaci získaly ženy přístup k lepší zdravotní péči a začaly se chovat více jako muži a také se naučily kouřit," říká. V Británii a v Evropě k tomu došlo během posledních 20 až 30 let a nyní již je dopad na průměrnou délku života zřetelný.

Na druhou stranu se ženy nechovají podle slov odborníka tak riskantně jako muži - neřídí příliš rychle, neperou se a nepijí velké množství alkoholu.

"Potřebujeme, aby se muži začali chovat o něco více jako ženy - ne naopak," dodává.

Velká propast

Peter Bowen-Simpkins, mluvčí Královské společnosti porodníků a gynekologů, upozorňuje, že přestože počet úmrtí matek klesá, pořád existuje velká propast mezi západoevropskými a rozvojovými zeměmi.

 

 

 

"V subsaharské Africe, v Bangladéši a v Jemenu jsou čísla stále děsivě vysoká.

Nově zveřejněná studie nebere v úvahu skutečnost, že stále existují země s velmi vysokou úmrtností matek," uvádí.

V Británii se počet úmrtí matek pohybuje mezi šesti až deseti na 100 tisíc, ale většinou jde o těhotné ženy zabité při dopravních nebo jiných nehodách.

V Etiopii připadá na 100 tisíc žen asi tisíc úmrtí a v Bangladéši dokonce 1800.

Porodní báby stále působí

I když mnoho žen rodí za asistence, většinou porody stále provádějí tradiční porodní báby s nedostatečným nebo nulovým zdravotním vzděláním, uvádí Peter Bowen-Simpkins.

Podle Karlene Davisové, generální tajemnice Královské společnosti porodních asistentů, přichází v rozvojových zemích během těhotenství nebo porodu každoročně o život až 500 tisíc žen.

"V rozvojových zemích už mají ženy snadný přístup k profesionální porodnické péči a k mnoha úmrtím by vůbec nemuselo docházet," zdůrazňuje.