Jdi na obsah Jdi na menu
 

Výletní jízda s polskými veteránisty Třinec - Kopřivnice 2019

Veteránská jízda s veteránisty z Krakowa

 

Foto a text Mgr. Bc. Jiřina Polášková a Mgr. Jaromír Polášek

 

V sobotu  12. 10. 2019 se uskutečnila výletní veteránská jízda s veteránisty z Krakowa, Ustrońie a Cieszyńa. Třídenní sraz veteránistů, kteří byli ubytováni v penizonu w Ustrońiu, organizoval předseda Europejskiej Asocjacji Automobilerów Jacek Borzęcki. Na sraz dorazilo 45 posádek, které zastupovaly EAA, Automobilklub Krakowski – Automobile Club of Krakow a Automobilklub Cieszyński.

Sraz s polskými veteránisty jsme měli domluven v 9.30 hod. na parkovišti před WerkArenou v Třinci. Old Fiat Club pomáhal při přípravě, zajištění a vedení výletní jízdy z Třince do Kopřivnice a nazpět. Do Třince přijeli předseda OFC a hospodářka OFC (Fiat Bravo Mk I), místopředseda OFC Jiří Neborák a Jarmila Neboráková (Škoda Felicia Super), Petr Rucki (Fiat 500 Abarth), Jiří Janošek (kabriolet BMW 1938) a předseda Veteran Car Clubu Třinec RNDr. Jiří Stonavský s rodinnými příslušníky (Škoda 1000 MB). Cestou se k naší koloně připojily ještě dvě posádky se svými vozidly ve Frýdku na parkovišti před hospodou „U Hučky“ – Ing. Vladimír Rojíček a Pavel Rojíček (Tatra 603) a (Moskvič Alekko).  

Celou trasu jízdy i s náhradními alternativami jsme projeli v pátek odpoledne a večer, pro klid duše, kdyby došlo k nějaké nehodě nebo náhlé uzavírce. Naše dlouhá kolona projela Třincem, dále pokračovala v jízdě přes Nebory, Ropici, Hnojník, Horní Tošanovice, Vojkovice, Dobrou, Frýdek-Místek, Rychaltice, Příbor, Lubinu až do Kopřivnice. V Kopřivnici jsme zaparkovali auta na parkovišti u muzea Auto Moto Oldtimer pana Jaroslava Šerého. Po prohlídce expozice jsme si zašli do kavárny na něco sladkého, auta jsme nakonec nepřeparkovali k městskému úřadu v Kopřivnici, jak jsme původně zamýšleli, a přešli jsme pěšky k nedalekému Technickému muzeu Tatra. Prohlídka obou muzeí byla velmi podrobná, začali jsme v 11.10 hod. a skončili v 14.05 hod. Znovu jsme seřadili auta do kolony a rychlou jízdou jsme se vrátili do Frýdku-Místku, kde na nás čekal v 15.00 hod. oběd v naší oblíbené hospůdce „U Toma“ v areálu přehradní nádrže Olešná. Oběd byl výborný, i když grilované maso bylo poněkud tužší. Pokračovali jsme v debatách mezi sebou i s kolegy veteránisty z Polska. Kolem 16.30 hod. začaly odjíždět první posádky na benzín nebo na nákupy v marketech ve Frýdku-Místku, se zbytkem kolony odjel předseda OFC nazpět do Třince. Přes nedaleký pohraniční přechod v Dolní Lištné polští veteránisté pokračovali v jízdě do nedaleké Ustrońie.

Co dodat závěrem? Děkujeme zejména panu Jacku Borzęckimu, prezesowi Europejskiej Asocjacji Automobilerów PL, hlavnímu organizátorovi. A také EAA, která sponzorsky hradila oběd, na který jsme také byli pozváni. Akce se zúčastnilo 78 veteránistů z Polska včetně našeho kamaráda Emila Rymorze z Ustrońie a 12 veteránistů z České republiky. Auta byla hodně zajímavá, převažovaly Mercedesy, z menší poloviny byly automobily z kategorie jungtimer, např. BMW Z4. Mezi veterány byl u nás málo běžný Peugeot 404. Škoda, že se nechtělo přijet dalším členům našeho klubu, den byl přímo výstavní, počasí vpravdě letní a akce to byla velmi zdařilá.

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 6
Celkem: 850429
Měsíc: 27914
Den: 1493