Jdi na obsah Jdi na menu
 

Sraz veteránů v Horní Datyni a v Šenově 2019

Šenovský jarmark

Sraz veteránů v Horních Datyních a v Šenově

Zahájení výstavy „Od draissiny k bicyklu“

 

Mgr. Bc. Jiřina Polášková, Mgr. Jaromír Polášek

 

V sobotu 31. 8. 2019 se uskutečnila jedna z letošních hlavních akcí Old Fiat Clubu. Pro zájemce se uskutečnil společný odjezd historických automobilů a motocyklů ze Zámeckého náměstí ve Frýdku-Místku. V 12.00 hod. odjíždělo v koloně 15 automobilů, 1 Velorex a 6 motocyklů. Postupně jsme projeli Lískovec a Řepiště, ve Vratimově jsme odbočili doprava a projeli jsme Václavovice a v Horních Datyních jsme v 12.18 hod. odstavili naše vozidla na travnaté ploše místního sportovního areálu u kulturního domu. Postupně přijížděla další a další vozidla a s největší skupinou aut dorazil předseda VTK Bohumín Lešek Richter. V Horních Datyních v sobotu probíhal tradiční Datyňský krmáš a tak měli pořadatelé z místního SDH připravenou spoustu dobrot a my jsme dostali zdarma vynikající guláš s chlebem, nealko nebo Birell. V 13.35 hod. jsme se vydali na další cestu směrem do Šenova.

 Z důvodu dlouhodobé opravy mostu nad železniční tratí v Šenově jsme pokračovali v jízdě po ulici Volenské, dále po silnici 478 kolem Volenského rybníka, najeli jsme na silnici 473, odbočili doleva z ulice Frýdecké a objeli firmu K&K Pneu s.r.o., pak jsme pokračovali v jízdě po ulici K Insuli, Obecní a Kostelní až k budově „staré školy“ – Šenovskému muzeu a knihovně. Začátek srazu veteránů v Šenově byl stanoven na 13.30 hod., my jsme dorazili v 13.45 hod. a byli jsme příjemně překvapeni, kolik dalších aut a motorek zde už bylo zaparkováno u kostela, na parkovišti a také v zahradě za budovu muzea.

V 14.00 hod. proběhlo slavnostní zahájení výstavy „Od draisiny k bicyklu“ v Šenovském muzeu. Po hudebním vystoupení a krátkých proslovech jsme se šli podívat do muzea, prohlédli jsme si výstavu o bicyklech a také v prvním patře novou výstavu o tvorbě místního rodáka akademického malíře Viléma Wünscheho. Zájemci si mohli také prohlédnout rekonstruovaný větrný mlýnek a stodoly s expozicí slezského venkova. Občerstvení připravily pracovnice muzea a město Šenov – ochutnali jsme vynikající a proslavené Šenovské koláče, jednohubky, víno, nealko, atd.

V 14.45 hod. jsme odjeli na spanilou jízdu do okolí Šenova. Vyjížděli jsme po ulici Kostelní a Vraclavské, dále po ulici Kaštanové, odtud za asistence Městské policie Šenov jsme najeli do ulice Frýdecké a odbočili do ulice Pod školou a po odbočení doprava na jejím horním konci jsme pokračovali po ulici Těšínské (silnice č. 479) až do Havířova. V Havířově na kruhové křižovatce jsme se otočili nazpět a vrátili jsme se po ulici Kaštanové zpátky k muzeu a farnímu kostelu. Znovu jsme si prohlédli vystavená auta a motocykly, zašli jsme se podívat i na Šenovský jarmark, líbil se nám koncert Anety Langerové. Ukončení srazu proběhlo v 17.00 hod.

Akci připravily Město Šenov, Šenovské muzeum a knihovna, Old Fiat Club, zapsaný spolek, Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, příspěvková organizace. Chci poděkovat zejména panu starostovi města Šenov Ing. Janu Blažkovi a panu místostarostovi Ing. Tomáši Holušovi a jeho otci, paní ředitelce muzea Simoně Slavíkové, panu starostovi SDH Horní Datyně Davidu Přidalovi, DiS., obci Horní Datyně a panu Vladimíru Kuchařovi z Horní Datyně. Zvláštní poděkování patří místopředsedovi Old Fiat Clubu panu Jiřímu Neborákovi za pomoc při organizování srazu a při instalaci výstavy. Vystaveno je 30 historických a retro velocipédů a spousta dalšího materiálu, různých dílů a součástek a také historických a dobových fotografií.

Srazu veteránů se zúčastnilo přibližně 110 veteránistů, automobilů přijelo 46, dále 1 čtyřkolový Velorex, 1 ČZ rikša a 10 mopedů a motocyklů včetně 1 vozíku PAV. Na zahájení výstavy bylo přibližně 200 lidí. Na závěr chci všem poděkovat, že se našeho srazu zúčastnili a v krásném, byť velmi horkém dni, vytvořili pohodovou náladu. Úplně na závěr hořké konstatování. Z našeho velkého klubu byl přítomen celý výbor (Jiřina Polášková, Jaromír Polášek, Jiří Neborák a Vladislav Sedláček), dále Blanka a Leopold Konderlovi, Jarmila Neboráková, Jiří Kuskula a v průběhu akce dorazil Ing. Ivan Mazel. Celkem 9 členů se 6 auty. Samí bardi a zakládající členové našeho klubu. Už jsme začali jednání o dalším ročníku této akce v roce 2020, kterou doplníme výstavou modelů historických a retro automobilů.

Ve stejný den probíhala také obnovená soutěžní jízda pravidelnosti, nazvaná „Michálkovický kopec“, kterou organizoval ČKHM Ostrava. Na letošní jízdu přijelo 51 motocyklů, s auty přijeli toliko pánové Jiří Janošek a Zdeněk Satola.

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 7
Celkem: 850474
Měsíc: 27920
Den: 1488