Jdi na obsah Jdi na menu
 


UDRŽBA DLÁT

              1. Dláto je naostřeno tzv. prvním ostřím a vyzkoušeno do tvrdého dřeva např. ořešák. Je však nutné ostří ustálit. Proto při prvních hodinách práce s dlátem častěji potahujte ostří na filcovém kotouči s použití zelené leštící pasty. Potahování provádějte v malých časových intervalech, aby nedošlo k přehřátí materiálu.
              2. Dláta jsou vyrobena takovou technologií, aby průběžné potahování ostří na kotoučích bylo dostačujícím úkonem pro dokonalé naostřené nástroje pří profesní řezbě. Kotouče pro potahování musí být vyrobené z měkkého filcu, aby se lépe přizpůsobil tvaru ostří. Na kotouče se nanáší výhradně zelenáleštící pasta.
             3. Dojde-li k nepřiměřeným používáním k deformaci ostří, potom nejjemnějším měkkým brusným kamenem opracovaným do tvaru kapky ostří vybruste a pak opakovaně potahujte na kotoučích, až dosáhnete čistého řezu.
             4. Dláta je zapotřebí občas ošetřit konzervačním olejem proti vlhkosti prostředí a agresivitě potu.
             5. Co se týká potahování dlát . Pořiďte si nejmenší a nejlevnější malou stolní brusku. Sundejte boční kryty, tak aby byly volné hřídele . Na pravou stranu brusky nainstalujte filcový korouč, ani ne moc tvrdý a měkký, tak akorát. \Tento tam už zůstane napořád, takže než použijete leštící pastu musíte ho perfektně vystředit /ocelovým kartáčem/. Leštící zelenou pastu /váleček stojí asi 100,-Kč/ do filcáku natemujte pomocí ocelové tyčky . Až bude kotouč po celém obvodu jako napuštěmý zelenou pastou, teprve je ho možné použít. Na tomto kotouči budete potahovat všechny vnější rádiusy , rydel a dlát. Na levou stranu brusky si ovšem musíte udělat řadu malých kotoučků /asi průměr. 8 cm o středové síle asi 1 cm/ na každý rádius dlátka nebo rydla musíte mít jiný vnitřní kotouček .Př. v železářství lze koupit obdélník filcu asi 1 cm silný o rozměru asi 25 cm x 10 cm, používají ho zedníci na hobly při hlazení omítky. Na filc si nakreslím propiskou velikost kotoučku, vyřežu ho dlátem . Nasadím na brusku /někde v kůlně je z toho binec/ a ocelovým kartáčem popř. hrubým smirkem vytvaruju příslušný konický tvar třeba pro rydla šírky 2 mm, tím že ve středu má sílu 1 cm a konicky se zužuje, tím drží svoji formu . Srejným způsobem jak u velkého kotouče natemujte do povrchového radiusu zelenou leštící pastu. Použitelný je až bude perfektně vystředěný. Na levou stranu kotoučku si popište, že to je kotouček na dvojku rydlo. Nesmíte použít tento kotouček na jinou velikost, jelikož by se vám zdeformoval. Tímže je označený na levé straně budete vědět příště jak ho nasadit . CHlup filcu musí jít pořád stejným směrem . Takhle si vyrobíte ostatní kotoučky na vnitřní radiusy včetně véčka . Postup při potahování :bruska se točí k vám, tak napřed naneste trochu leštící pasty na levý vnitřní kotouček .Potáhněte rydlo ale jenom pár vteřin protože pasta obsahuje brusné pojivo a rydlo by se mohlo vyhřát . Potom přejdete rydlem na pravou stranu na široký kotouček a potáhnete s citem přesně pod sklonem fasety /úhlu ostří/ rydlo zas jenom pár vteřin , ještě to jednou opakujte rydlo opatrně hadříkem očistíte od pasty a vyzkoušekte jak řeže do dřeva . Případně postup opakujte . V případě, že by ste poničil ostří musíte před tímto potáhnutím si napřed vyspravit vytvarovaným brouskama. I to lze koupit a dodatečně vytvarovat na brusném kotouči .