Jdi na obsah Jdi na menu
 


INFILTRACE - obchod s nadějí

Česká televize natočila a odvysílala výbušný dokument o praktikách a péči o děti s autismem:

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1092813857-infiltrace/420235100201001-obchod-s-nadeji/

 

 

Pořad vyvolal bouřlivé reakce nejen samotných rodičů, ale i mnohých obhájců, odborníků a vedly se sáhodlouhé diskuze o etice, morálce a samotné ČT. Po odvysílání zařadila televize i diskuzi odborníků, protože samo vysílání bylo o měsíc odloženo z důvodů podaných žalob na ČT ze strany samotných rodičů.

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1092813857-infiltrace/221411033280412-infiltrace-diskuse-odborniku/

 

Na maminku Báru Boháčovou, která na praktiky upozornila se snesla ohromná kritika a před vysíláním poskytla tento rozhovor:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nemohla-jsem-mlcet-tvrdi-infiltratorka-dokument-o-autistech-ct-odvysila-150393

 

Nutno podotknout, že Česká televize vložila do jednoho pořadu hned dvě výbušná témata - kontroverzního pedopsychiatra MUDr. Jaroslava Matýse a ABA terapii. Přejme si, aby tento žhavý otvírák konečně rozpoutal tolik žádanou veřejnou diskuzi o autismu a konečně se ledy hnuly.

 

MŮJ POHLED NA ODVYSÍLANÝ POŘAD 

 

Jelikož můj pohled nemusí být relevantní, obrátila jsem se s dotazem o poskytování ABA terapie na Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo práce a sociálních věcí a zde jsou odpovědi.

 

Dotaz na MZd

 

Odpověď MZd

 

Dotaz na MPSV

 

Odpověď MPSV

 

Můj pocit z odpovědí příslušných ministerstev není nijak pozitivní. Vše kolem ABA terapie působí nějak zapeklitě, je vidět, že ukotvení ABA terapie do zákona o nelékařských zdravotnických pracovnících bylo ušito horkou jehlou a přineslo rodinám dětí s PAS akorát trable. Doporučení exministra Arenberga - "Je však na svědomí každého rodiče, komu se rozhodne své dítě svěřit do péče."  je dle mne za hranou jakékoli slušnosti, pokory a ohleduplnosti k dětem s PAS obecně. Stát garantuje prostřednictvím zákonných norem péči pro své zdravotné hendikepované občany a je jeho povinností dostát těmto závazkům. Házet odpovědnost na rodiče při minimální sociální a zdravotní podpoře pro lidi s autismem je státní hyenismus.